oktober

Interview met Berend Sommer

donderdag 18 oktober 2018

Op donderdag 18 oktober, om 19.30 uur wordt Berend Sommer geinterviewd over zijn nieuwe roman 'De onweerstaanbare val van Henri Furet'.

Berend Sommer (1990) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij is schrijver en vertaler. Zijn debuut 'Duchamp' verscheen in juni 2017 bij Uitgeverij Prometheus.

Hij wordt geinterviewd door Elif Isitman, journalist en redacteur.

Toegang vrij. Aanmelden via info@kooyker.nl of 071-3040130

Over het boek:

Wim Hageman, een ambitieuze wetenschapper, jaagt koortsachtig naar roem en erkenning. Steeds weer vindt hij de omstreden intellectueel Henri Furet op zijn pad, die zijn schrijverschap heeft ingeruild voor de politiek en wiens opmars het land in zijn greep houdt.Wanneer Hageman de kans krijgt om Furet ten val te brengen, raakt hij verstrikt in een web van intriges, leugens en laster.

In 'De onweerstaanbare val van Henri Furet' onderzoekt Berend Sommer het snijvlak tussen media, politiek en wetenschap. Niet eerder werd de schaduwzijde van het publieke debat zo genadeloos blootgelegd als in deze roman.

 

Meer informatie

Beatrice de Graaf over ´Tegen de terreur´

dinsdag 30 oktober 2018

Op dinsdag 30 oktober, om 19.30 uur geeft hoogleraar Beatrice de Graaf een lezing over haar nieuwe boek 'Tegen de terreur. Hoe Europa veilig werd na Napoleon'

Toegang: € 5,-. Graag reserveren via info@kooyker.nl.

Meer over 'Tegen de terreur':

Wat gebeurde er nadat Napoleon in 1815 definitief was verslagen? Hoe kwam het Europese continent tot bedaren? Na 25 jaar van oorlog en chaos verlangde de bevolking naar rust en veiligheid. Een nieuwe Europese Verdedigingsgemeenschap (een NAVO avant la lettre) zou daarvoor gaan zorgen, met de hertog van Wellington als ster, die op zijn beurt werd omringd door talloze ondergeschikte, tegenstribbelende en behulpzame officieren, juristen, spionnen en ander veiligheidsvolk. Met behulp van allerlei nieuwe instrumenten – paspoorten, optische telegrafen, gezamenlijke grenscontroles en het razendsnel verspreiden van signalementen van voortvluchtige ‘terroristes’ en ‘assassijnen’ – werd het inderdaad veilig. De veiligheid werd duur betaald, met internationale leningen en afgedwongen Franse herstelbetalingen. Maar werd de terreur werkelijk bezworen? En legde dit systeem de basis voor ons huidige veiligheidsbestel? Op basis van nooit eerder onderzochte bronnen reconstrueert Beatrice de Graaf magistraal en tot in detail deze eerste gezamenlijke Europese strijd tegen de terreur.

Beatrice de Graaf (1976) is hoogleraar Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht. Ze onderzoekt de geschiedenis van terrorisme, oorlog en geweld – en is vooral geïnteresseerd in de strijd daartegen. Ze was fellow aan Cambridge University, treedt regelmatig op als terrorisme-expert en publiceerde eerder onder meer Gevaarlijke vrouwen, Theater van de angst en Terrorists on Trial. In 2018 werd haar werk bekroond met de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding, de Stevinpremie.... 

Meer informatie

november

Rosita Steenbeek over ´Wie is mijn naaste?'

dinsdag 20 november 2018


Op dinsdag 20 november, om 19.30 uur vertelt Rosita Steenbeek over haar nieuwe boek 'Wie is mijn naaste? Mijn verhaal over de vluchtelingenopvang'.

Toegang: € 5,-. Graag reserveren via info@kooyker.nl.

Meer over 'Wie is mijn naaste?':

Bijna achteloos gaan wij een landsgrens over terwijl er grote groepen zijn die weg willen maar niet kunnen, of hun leven ervoor op het spel moeten zetten. Rosita Steenbeek maakte het lot van vluchtelingen en migranten van heel dichtbij mee. Op Lampedusa, Sicilië en in Libanon hoort zij de intense verhalen van de vluchtelingen én de hulpverleners, en deelt hun leven op de meest schrijnende maar ook mooie momenten. In een opvanghuis op Sicilië voor alleenreizende minderjarige asielzoekers. Met vrouwen uit Aleppo in een tent in een vluchtelingenkamp op een paar kilometer van de Syrische grens. Met hulpverleners in Libanon die de onmenselijke keuze moeten maken wie wel en wie niet mee mogen met een humanitaire corridor naar Italië. Op al deze en nog veel meer plekken vol verdriet raakt Rosita Steenbeek aan de levens van mensen die op hun sterkst en tegelijk kwetsbaarst zijn. En alle betrokkenen worden ieder voor zich geconfronteerd met de fundamentele vraag: wie is mijn naaste?

Meer informatie