april

Verhalen van de stad: Het Pilgrim Fathers Complot

zondag 8 april 2018

Op zondag 8 april staan 'Verhalen van de stad' centraal in Leiden. Door de hele stad worden er op aller plekken verhalen verteld, scenes gespeeld, wordt er poezie voorgedragen door dichters. 

Bij Kooyker houdt Jeroen Windmeijer een introductie op zijn nieuwe boek 'Het Pilgrim Fathers Complot', dat in augustus gaat verschijnen. Aanvang 13.00 uur.

Over het boek: Het anders zo rustige Leiden schrikt op wanneer de voorzitter van de plaatselijke vrijmetselaarsloge op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht. Bijna tegelijkertijd wordt er in het gemeentearchief een manuscript gevonden waarin een anonieme auteur de tot dan toe verborgen geschiedenis vertelt van de Pilgrim Fathers, de Founding Fathers van de Verenigde Staten. Van 1609 tot 1620 woonden zij in Leiden, waarna een deel van hen naar Amerika vertrok.

Ongewild raakt universitair docent Peter de Haan bij deze zaken betrokken. Waarom bleef zo'n groot deel van de Pilgrim Fathers in Leiden achter? Wat hebben de vrijmetselaars daarmee te maken? En welke relatie onderhield Peters vriendin met de vermoorde voorzitter?

Jeroen Windmeijer is schrijver van 'De bekentenissen van Petrus' en 'Het Pauluslabyrint'. 

Iedereen is van harte welkom.

Meer informatie

Bookstore Day bij Kooyker

zaterdag 14 april 2018

Zaterdag 14 april, van 09.30 tot 18.00 uur.

Na het overweldigende succes van vorig jaar, wordt er dit jaar opnieuw een Bookstore Day georganiseerd. Op deze dag vieren we met onze klanten de onafhankelijke boekhandel!

Dat doen we met optredens van auteurs in de winkel, gesigneerde uitgaven, speciale uitgaven voor Bookstore Day en bijzondere aanbiedingen voor 1 dag.

Programma:

11.00 - 12.00 uur: Proeverij met Hans, winnaar van Heel Holland Bakt

14.00 - 15.00 uur: Limonade voor volwassenen

15.30 - 16.30 uur: Nico Dijkshoorn met een freestyle programma: beeld muziek en tekst

De hele dag: 15% korting op Engelstalige boeken 

Meer informatie

Ivo van Vulpen over 'De melodie van de natuur'

donderdag 19 april 2018

Op donderdag 19 april om 19.30 uur:

Ivo van Vulpen neemt ons mee in de zoektocht naar de kleinste bouwstenen van de natuur. Het is een ongekend spannend avontuur, waarin het de wetenschap lukt om steeds dieper door te dringen in een mysterieuze wereld die we met het blote oog allang niet meer kunnen zien.

Toegang vrij. Graag aanmelden via info@kooyker.nl.

Meer over 'De melodie van de natuur'

In 'De melodie van de natuur' neemt Ivo van Vulpen ons mee in de zoektocht naar de kleinste bouwstenen van de natuur. Het is een ongekend spannend avontuur, waarin het de wetenschap lukt om steeds dieper door te dringen in een mysterieuze wereld die we met het blote oog allang niet meer kunnen zien. Enkele jaren geleden stond de wetenschappelijke wereld op zijn kop: de ontdekking van het Higgs-deeltje was een doorbraak die, net als de relativiteitstheorie van Albert Einstein, onze kijk op het heelal fundamenteel veranderde. Maar wat was er nu eigenlijk precies ontdekt? Wat zijn we wijzer geworden? In dit boek leren we niet alleen welke geheimen we al aan de natuur hebben ontfutseld en hoe we die hebben ingezet in onze maatschappij, maar maken ook kennis met de vragen waar de wetenschap nog geen antwoord op heeft gevonden. In glasheldere taal, met slimme voorbeelden, leidt Van Vulpen ons haast ongemerkt tot aan de rand van de menselijke kennis, op een manier die voor iedereen te volgen is. 

Meer informatie

Literaire middag met Tomas Lieske

zondag 29 april 2018

Op zondag 29 april, om 13.00 uur is Tomas Lieske te gast in onze winkel naar aanleiding van zijn nieuwe boek 'De vrolijke verrijzenis van Arago', een verhaal over hartstocht en intens geluk, een liefdesverklaring aan het ene leven dat wij hebben. Een boek waarin Leiden een grote rol speelt.

Toegang vrij, graag aanmelding via info@kooyker.nl

Meer over 'De vrolijke verrijzenis van Arago'

Joys, een opstandig vijftienjarig meisje, zit bij haar ouders in de auto. In de Italiaanse Dolomieten duikt er plots een jonge vos op voor de wielen en de ouders verongelukken. Het meisje raakt in coma. Of is het waar dat ze gewoon opstaat? De jonge vos volgt haar en langzaam maar zeker groeit er een onvoorwaardelijke diepe vriendschap tussen hen. Haar geluk is compleet als ze een thuis vinden bij Paul Ehrenfest, de Leidse fysicus bij wie in de jaren twintig Albert Einstein en tal van andere wereldberoemde Nobelprijswinnaars logeren. Zo ook de aantrekkelijke Niels Bohr, die in staat is onmogelijke ideeën tot levend bestaan te denken.

 

Meer informatie

juni

Mathijs Deen 'Over oude wegen'

dinsdag 5 juni 2018

Op dinsdagavond 5 juni, om 19.30 uur vertelt Mathijs Deen over zijn boek 'Over oude wegen'.

Al een miljoen jaar reizen mensen door Europa. Van de raadselachtige homo antecessor die zijn voetafdrukken achterliet op de kust van Engeland tot de reiziger over de snelwegen van vandaag. Onder elke voetstap ligt een vorige, onder elke verharde weg een ezelpad of karrenspoor, onder elk voetpad bevinden zich de afdrukken van een jager of prooidier. Toch spelen de lange, doorgaande wegen van Europa geen rol in de verbeelding of de identiteit van haar bewoners. Waarom heeft de Europeaan zo’n ambivalente verhouding ten opzichte van de doorgaande routes van zijn continent? Op zoek naar het antwoord op die vraag treedt Mathijs Deen in de voetsporen van ontheemden, struikrovers, pelgrims, gelukzoekers en veroveraars die hun weg hebben gezocht langs de kusten, de rivieren en de wegen van Europa, en vertelt hij hun verhalen.

Toegang € 5,00. Reserveren via info@kooyker.nl

Meer informatie