februari

Boekpresentatie ´Klerenwoorden & Modetaal'

vrijdag 16 februari 2018

Op vrijdag 16 februari om 17.00 uur wordt het boek 'Klerenwoorden en Modetaal' van Vivien Waszink bij Kooyker gepresenteerd. Aansluitend een mini-college door Vivien Waszink en een klerenwoordenkwis!

Iedereen is van harte welkom. Graag aanmelden via info@kooyker.nl. Dresscode (niet verplicht): Dress Up Friday.

Meer informatie

Lezing Marita Mathijsen over Jacob van Lennep

dinsdag 27 februari 2018

Op dinsdag 27 februari, om 19.30 uur geeft Marita Mathijsen een lezing over Jacob van Lennep.

Jacob van Lennep (1802-1868), gangmaker en spotter, vrouwenliefhebber en hulpvaardig vriend. Hij leidde een fascinerend leven, gespleten tussen de bedrukkende moraal en de turbulente moderniseringen van zijn tijd.

Marita Mathijsen schreef met 'Jacob van Lennep' een fascinerend levensverhaal, dat tegelijk een biografie is van een tijdperk. Ze doorzocht duizenden brieven en documenten en sprak met vele afstammelingen, van wie ze oude familieverhalen achterhaalde en tal van onbekende foto’s en tekeningen, die in dit rijk geïllustreerde boek zijn opgenomen. Met haar meeslepende stijl, humor, inlevingsvermogen en eruditie weet Mathijsen de complexe negentiende eeuw in dit boek voor iedereen toegankelijk te maken. Want Jacob van Lennep ís die fenomenale eeuw, met al zijn tegenstrijdigheden.

Toegang € 5,00 (studenten gratis). Aanmelden via info@kooyker.nl.

Meer informatie

maart

Boekpresentatie 'Memoires van een biograaf' door Onno Blom

woensdag 7 maart 2018

Op woensdag 7 maart, om 20.00 uur.

Bij het schrijven van de biografie van Jan Wolkers hield Onno Blom notities bij van zijn werkzaamheden, ontdekkingen, ontmoetingen en overdenkingen. Op basis van die notities schreef hij de afgelopen twee jaar 'Memoires van een biograaf', waarin hij laat zien hoe zijn bestaan verweven raakte met dat van zijn held.

Met bijdragen van uitgever Peter Nijssen en de auteur. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Karina Wolkers. Uiteraard is er mogelijkheid een boek te laten signeren.

Wil je hier bij zijn? Stuur dan een mail naar info@kooyker.nl

Meer informatie

Schwob - een avond over Japanse literatuur van vóór Murakami

woensdag 14 maart 2018

Op woensdag 14 maart, om 19.30 uur bij Boekhandel Kooyker:

Ben je ook gek op Japanse literatuur? Kom dan naar de Schwob-avond over Japanse literatuur van vóór Murakami.

Naast Murakami, die ongekend populair is, zijn er meer Japanse schrijvers die aanleiding bieden om literatuur uit Japan verder te leren kennen.

Jun’ichirō Tanizaki bijvoorbeeld, een van de grote auteurs van de afgelopen eeuw. Van hem is nu een fraaie bundel novellen verschenen in de vertaling van Jos Vos. Deze bundel 'De brug der dromen' wordt het startpunt voor deze avond.

Ook wordt 'Het jachtgeweer' van Yasushi Inoue besproken. Hij wordt de 'onbekendste grootste schrijver uit Japan' genoemd. En tenslotte Junpei Gomikawa, die de hartverscheurende en tegelijk hartverwarmende dubbelvuistdikke oorlogsroman 'Menselijke voorwaarden' schreef. Verlangen naar intimiteit en vrijheid, en het verwerken van teleurstellingen, onmacht en trauma zijn de rode draden die deze werken met elkaar verbinden. Japanse literatuur blijkt behalve subtiel vooral eerlijk en ook rauw te kunnen zijn.

Ivo Smits is hoogleraar Letteren en culturen van Japan aan de Universiteit Leiden en doceert er literatuur en film in Japan. Hij schreef o.m. tien jaar lang recensies van Japanse literatuur voor NRC Handelsblad.

Toegang € 5,00 (studenten gratis). Aanmelden via info@kooyker.nl. (Het is niet noodzakelijk de drie boeken gelezen te hebben)

Meer informatie