Boek van het jaar 2018

Alle medewerkers van de Larense Boekhandel hebben een boek van het jaar gekozen. Al deze tips ziet u hieronder!

Begin dit jaar verscheen dit boek en de uitgever attendeerde mij erop dat dit écht iets voor mij was. Ik dacht: “Boksen, nee joh”, maar gelukkig liet ik me overtuigen.

Hoewel boksen is in dit boek erg aanwezig is, is het toch slechts een middel. De kern van het boek draait om eigenwaarde, schuldgevoelens en liefde. Horace Hopper voelt zich waardeloos omdat geen van zijn beide ouders hem wilde en bovendien voelt hij zich schuldig omdat hij vindt dat hij een teleurstelling is voor zijn pleegouders en zijn omgeving, ook al is daar helemaal geen reden toe. Hij voelt zich voortdurend verliezer, balancerend aan de rand van de maatschappij. Passend bij de sfeer van het boksen deelt Vlautin in de allerlaatste alinea bovendien nog een onverwachte mokerslag uit die de lezer knock-out achterlaat.

 

Overtuig uzelf en lees mijn boek van het jaar!"

 

 

"Al jarenlang neemt deze Japanse schrijver ons mee in zijn bijzondere wereld waar alles mogelijk lijkt. De boeken lezen af en toe als een schilderij van Dali en opvallend hierbij is de eigenaardige schrijfstijl van Murakami. Zonder blikken of blozen beschrijft hij alledaagse situaties, maar weet de lezer zo in zijn verhalen mee te nemen, dat diegene alleen maar overdonderd en geschokt achterblijft...

Haruki Murakami is er opnieuw in geslaagd een bijzonder verhaal te vertellen waarin, op geloofwaardige wijze, heel bijzondere dingen worden beleefd."

 

"Een literaire en  humanitaire precisieaanval!

 Over mensen gevangen in de oorlog, over verlies en dood, over liefde, vriendschap, verraad en rampspoed. De eerste steen is niet alleen adembenemend spannend en intelligent geschreven, het is ook een verhaal dat niet vaak genoeg verteld kan worden. 

En ja, het gaat weer (of nog steeds) over Afghanistan. In dit geval volgen wij een groep jonge Deense mannen en vrouwen die zich, gedreven door een gevoel van rechtvaardigheid of simpelweg om zichzelf uit te testen, onder extreme omstandigheden, gemeld hebben om te dienen."

 

"Vlak voor Kerst schaatst de oudste zoon uit een streng religieus boerengezin in een wak en overlijdt. Kerstboom en -maaltijd gaan weg; liefde, licht en warmte verdwijnen. De ouders bevriezen als het ware zelf.

De 10-jarige Jas trekt zich terug in haar jas, op zoek naar antwoorden, identiteit, worstelend met schuldgevoel, wanhopig pogend het gezin weer tot leven te wekken, verlangend naar verlossing.

Zij verwoordt haar observaties zo bijzonder en raak, dat ze de lezer genadeloos het verhaal in trekt."

 

"Leerschool gaat voor mij over eigen-wijsheid. Bewust niet aan elkaar geschreven.

Westover verloor het contact met haar ouders, de mensen van wie ze houdt, maar “wilde in haar eigen hoofd wonen.” Als je opgroeit in een streng Mormoons gezin... hoe blijf je dan trouw aan je eigen gevoel en waarheid, die verschillen van alles wat je is geleerd? Ik las over manipulatie, loyaliteit, schaamte, mishandeling en vernedering in gezinsverband. Juist daar waar je je veilig waant.

De schrijfster stelde zichzelf vragen en brak gaandeweg los. Dat vraagt moed. Je voelt haar kracht, eenzaamheid en verdriet. Ze strijdt voor haar vrijheid.

Prachtig boek. En diepe buiging voor alle Tara Westovers.

Mensen die hun eigen narratief durven te herschrijven."

 

"Al na een paar bladzijden ben je hardhandig beland in het Stockholm van 1793: tot aan je knieën in de modder....donker en smerig is het er. Niemand is beschermd en ieder vecht voor zijn leven.

De, ook al even intrigerende, hoofdpersonen Cardell en Winge werken samen om een bizarre moord op te lossen. Dit tegen de achtergrond van een Zweden dat gegrondvest is op een zieke, feodale standenmaatschappij.

Deze spannende roman heeft mij dit jaar het meest verrast. Rauw? Ja, maar o zo mooi en meeslepend geschreven en vernuftig qua opbouw. Prachtig!"

 

Zomervacht is een boek om van te houden. Met warmte, humor en mededogen beschrijft Jaap Robben het leven van het jongetje Brian. Indrukwekkend is de kijk van Robben op het innerlijk leven van een dertienjarige. Voor Brian is de situatie waarin hij opgroeit heel gewoon. Dat hij in een stacaravan woont met een vader die de eindjes nauwelijks aan elkaar kan knopen en die op allerlei semi-illegale manieren aan geld probeert te komen is voor hem helemaal niet gek. Brian blijft optimistisch en vrolijk en juist dat maakt het boek schrijnend.

De auteur is zijn kinderlijkheid nooit kwijtgeraakt en dat proef je in de prachtige poëtische zinnen van het boek. Hij beheerst de kunst om in een enkele zin een hele situatie te beschrijven, de ene na de andere prachtige zin passeert de revue. Een juweeltje.”

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris