maart

Lezing over 'De sigarenfabriek van Isay Rottenberg'

dinsdag 27 maart 2018

Hella en Sandra Rottenberg vertellen over hun boek De sigarenfabriek van Isay Rottenberg

De sigarenfabriek van Isay Rottenberg is een even aangrijpend als boeiend verslag: geschiedenis en familieverhaal in één. Een oproep over geroofd joods bezit brengt Hella en Sandra op het spoor van de sigarenfabriek die hun grootvader, Isay Rottenberg, in 1932 overnam in het stadje Döbeln bij Dresden. Niemand, noch hun grootvader, noch hun vaders, had hun er ooit iets over verteld. De fabriek blijkt ook niet de eerste de beste, maar de modernste van Duitsland, waartegen de concurrenten fel campagne voeren. In Duitse archieven vinden ze een schat aan documenten, waarin op de voet te volgen is hoe de Nederlands-joodse ondernemer Isay Rottenberg onverschrokken strijd levert om zijn bedrijf in nazi-Duitsland te behouden. Waarom stapte hij in dit avontuur? En waarom bleef hij toen Hitler een halfjaar later aan de macht kwam? ‘Een gewetensvolle, vasthoudende speurtocht, een meeslepend verhaal, vol inkijkjes in de vooroorlogse machtsuitoefening door de nazi’s.’ - Jolande Withuis ‘Isay Rottenberg... wat een man... wat een verhaal... wat een tijd... Verleden tijd? Of valt daar ook nu iets van te leren? Ademloos leesvoer.’ - Job Cohen

Dinsdag 27 maart, 19.30 uur. Reserveren via info@leesteken.nl of 0299-771834, entree €7,50

Meer informatie

april

Theatercollege van Femke Halsema

dinsdag 3 april 2018

Femke Halsema vertelt over haar essay 'Macht en Verbeelding' dat ze schreef voor de Maand van de Filosofie. Ze gaat in op de lastige verhouding tussen verbeelding en macht en onderzoekt of verbeeldingsrijke vergezichten zich kunnen verzoenen met de politieke praxis. Daarnaast besteedt ze aandacht aan haar boeken 'Pluche' en 'Nergensland' en is er ruimte voor vragen en discussie.
Deze avond wordt georganiseerd door Theater de Purmaryn en Boekhandel Het Leesteken

Over het essay 'Macht en Verbeelding' van Femke Halsema
De afgelopen decennia is utopisme in het verdomhoekje van grootheidswaanzin en totalitair verlangen terechtgekomen. De laatste jaren keren vergezichten voorzichtig terug in de intellectuele randen van de politiek. Gedijt de democratie op intellectuele en artistieke verbeelding zoals de revolutionaire jongeren in de jaren zestig dachten? Maar rechtvaardigen intellectuelen daarmee niet, zoals Bolkestein ooit schreef, gevaarlijke politieke ideeën? Of wordt moderne politiek door de weerzin tegen verbeelding juist hol, technocratisch en repressief?


Foto: Stephan Vanfleteren

 

Dinsdag 3 april, 20.30 uur

Locatie: Theater De Purmaryn

Kaartjes via De Purmaryn

Meer informatie

Meet & greet Pieter Waterdrinker

zaterdag 7 april 2018

Pieter Waterdrinker staat al weken bij ons op nummer 1 in de top 10. Op zaterdag 7 april komt hij bij ons voor een meet & greet om 14.30 uur. Hij is maar heel kort in Nederland, dus pak deze unieke kans om hem te ontmoeten en zijn fenomale roman ‘Tsjaikovskistraat 40’ te laten signeren!

Meer informatie

Independent Bookstore Day

zaterdag 14 april 2018

Met mooie aanbiedingen en optredens van Gerbrand Bakker, Patricia Snel, Marcia Luyten en Anneke Groen en een YA-spelletjesavond.

- 10.30 uur: kindercollege door Anneke Groen over het Grote Neuzenboek

- 14.30 uur: thrillerauteur Patricia Snel (De expat, De violist)

- 19.00 uur: YA-spelletjesavond!

Meer informatie

Onno Blom over Jan Wolkers in de Literaire Salon

zondag 15 april 2018

Ruig romantisch, soms melancholiek

Eind 2017 verscheen de langverwachte biografie over schrijver, schilder, beeldhouwer en natuurliefhebber Jan Wolkers. ‘Arme Onno. Zweet, bloed en tranen zullen langs zijn rug lopen’ zei Wolkers in de NRC enkele maanden voor zijn dood in 2007, toen zijn biograaf Onno Blom de volledige toegang tot het persoonlijk archief van de schrijver kreeg. Tijdens deze middag zullen we horen of Wolkers gelijk heeft gekregen. De lezing wordt omlijst door gitarist Nico Arzbach en saxofonist Roland Brunt van De Dijk die liedjes ten gehore zullen brengen van hun cd 'De geest van Jan Wolkers' met teksten gebracht door Purmerender Peter Smit.


Gitaar, zang: Nico Arzbach - saxofoon, dwarsfluit, zang: Roland Brunt – voordracht: Peter Smit

 

Zondag 15 april, 14.30 uur

Kaartjes a €15.- zijn te verkrijgen via De Purmaryn

Meer informatie