januari

Hanna Bervoets in de Literaire Salon

zondag 21 januari 2018

Hanna Bervoets is inmiddels een belangrijke stem in de Nederlandse literatuur. Zondag a.s gaan we met Hanna in gesprek over haar boeken, haar maatschappelijke betrokkenheid en ideeën, het schrijversvak en haar ambities. Het favoriete boek van Stefanie is ‘Ivanov’: fascinerend, intelligent, spiegel voorhoudend en dat alles verpakt in een fascinerend verhaal. Het verhaal gebaseerd op de Russische wetenschapper Ivanov die mens en aap probeerde te kruisen. Franka’s favoriet is ‘Fuzzie’: een modern sprookje over een pratend bolletje wol, zowel schattig als ernstig boek wat je gegarandeerd aan het denken zet. Oftewel, Hanna schrijft boeken over de meest uiteenlopende zaken maar altijd zoekt ze de grenzen op van maatschappelijke thema’s. Er zit zeker voor iedereen iets in!

*lezenvoordelijsttip*
*CKVbezoektip*

Kaartjes €10,- via Theater de Purmaryn: Literair salon, zondag 21 januari; theater de Purmaryn

Meer informatie

Doe mee aan de prijsvraag van onze nieuwjaarsreceptie

zaterdag 27 januari 2018

Nieuwjaarsreceptie volop inspiratie

Op zaterdag 27 januari vanaf 14.00 uur vieren we het nieuwe jaar met onze inmiddels traditionele nieuwjaarsreceptie. We heffen het glas op een nieuw boekenjaar en kijken vooruit: wat gaat er verschijnen de komende periode? Welke literaire titel mag u niet missen, welk kinderboek wordt het helemaal dit jaar? Wij zorgen uiteraard voor een hapje en een drankje.

Ook hebben we dit jaar weer een prijsvraag. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens onze nieuwjaarsreceptie. Mail, bel of lever uw antwoord in de winkel in en geef antwoord op de volgende vraag:

 

Wat zijn de drie bestverkochte boeken van 2017 in Het Leesteken?

 

Mail naar info@leesteken.nl, bel 0299-771834 of kom langs in de winkel.

Meer informatie

Schwob-leesclub over Lanark

dinsdag 30 januari 2018

Deze keer bespreken we Lanark van Alasdair Gray. Moderator is Theo Hakkert, José zorgt weer voor een heerlijk - dit keer uiteraard Schots - diner.

Lanark is een modern visioen van de hel dat zich afspeelt in de uiteenvallende steden Unthank en Glasgow. Het vertelt de verweven verhalen van Lanark en Duncan Thaw. Hoewel het een werk van buitengewone, speelse verbeelding is, draagt het een diepe boodschap uit, zowel persoonlijk als politiek, over het onvermogen van de mens om lief te hebben, en onze innerlijke dwang om het te blijven proberen. Lanark werd voor het eerst gepubliceerd in 1981 en vestigde direct Alasdair Grays naam als een van de belangrijkste Britse schrijvers, waarbij hij werd vergeleken met - onder meer - Dante, Blake, Joyce, Orwell, Kafka, Huxley en Lewis Carroll. De roman geldt als de grote moderne klassieker van de Schotse literatuur.

 

Aanvang: 19.30 uur, entree: €20.-, reserveren via info@leesteken.nl of 0299-771834

Meer informatie

februari

Poeziefestival

zaterdag 3 februari 2018

Ervaar de magie van poëzie tijdens een bruisend poëziefestival

 

Boekhandel Het Leesteken vindt: Poëzie bruist, poëzie leeft, poëzie is voor iedereen! De Poëzieweek start op 25 januari met de Gedichtendag en vanaf dan krijgt u bij aankoop van €12,50 aan poëzie het poëziegeschenk Wat ons had kunnen zijn van Peter Verhelst cadeau.  Het thema is dit jaar theater en wat is er toepasselijker dan een bruisend poëziefestival in samenwerking met Theater De Purmaryn! Op zaterdag 3 februari presenteert Het Leesteken een gevarieerd programma met  landelijke en lokale dichters en muziek. Een laagdrempelig evenement waarbij u kennismaakt met de kracht van poëzie. Wij gunnen iedereen de betoverende ervaring van de kunst om veel betekenis te leggen in weinig tekst.

 

Op het programma staan voordrachten van de landelijk bekende dichters Rosa Schogt, Iduna Paalman, Jente Jong, Demi Baltus, Martijn den Ouden, Joost Baars en Erik Jan Harmens met zijn zoon Julian Harmens. De lokale helden zijn Tjerk Hiemstra, Jürgen Smit , Tjerk Busstra en van Dichterskring Waterland  Thea de Hilster en Gerda Hooijberg.

 

Tussendoor en passend bij de poëzie is er muziek van pianist Marcel Worms die concertlezingen samenstelde met onder andere Jan Brokken, K. Schippers en A.L. Snijders. De presentatie is in handen van Hans Kuyper. U kent hem als kinderboekenschrijver, maar hij schreef ook toneelstukken en hij presenteert de Zaanse Literaire Salon ‘Mens durf te lezen!’.  

 

‘… boeken zijn meer dan gebundeld papier zoveel meer dan een paar glazen inkt op dood hout…’ – Ingmar Heytze

 

Ervaar de magie van poëzie! Kaartjes voor deze mooie avond kosten €15.- en zijn te verkrijgen via Theater De Purmaryn (www.depurmaryn.nl).

 

Poëziefestival met dichters en muziek

Zaterdag 3 februari, 20.30 uur

Kleine zaal, Theater De Purmaryn

Meer informatie

Nieuw! Klassiekersleesclub

zondag 4 februari 2018

Nieuw! Klassiekersleesclub

Moet je lezen voor je lijst? Wil je eens klassieke literatuur lezen, maar weet je niet hoe je dat aan moet pakken en waar je moet beginnen? Kom dan bij onze klassiekersleesclub voor YA'ers! Dé leesclub voor die klassiekers-die-je-altijd-al-hebt-willen-lezen. Dit is je kans! Een aantal keer per jaar komen we bij elkaar en lezen voorafgaand aan de avond allemaal dezelfde klassiekers zodat we het er samen over kunnen hebben en je het boek echt goed leert kennen en veel beter kunt bevatten. En wat is er nou leuker dan samen over boeken kletsen met een drankje en iets lekkers erbij?

De eerste bijeenkomst is op 4 februari 2018, en dan bespreken we De outsiders van S.E. Hinton. Deze hebben we natuurlijk op voorraad in de winkel in een mooie handzame versie voor €12,50. Lees je liever Engels, ligt ook die voor je klaar, voor €11,95. Bestellen via de webshop kan uiteraard ook!

Zie je dit wel zitten? Meld je dan nu aan via info@leesteken.nl, Facebook of Instagram of kom even langs. Spreekt dit boek je iets minder aan, maar het idee van de leesclub wel? Net als bij onze YA-leesclub kun je per keer kijken of je kunt en wilt komen.

Superleuk als je mee wilt doen!

Liefs,

Team YA Leesteken


Zondag 4 februari 2018, 19.00 uur

Meer informatie

Martin Hendriksma over 'De Rijn'

dinsdag 13 februari 2018

Wat weten we nog van onze nationale rivier? Martin Hendriksma trok van de Rijnbron bij de Zwitserse Gotthardpas naar de monding in de Noordzee. Onderweg verzamelde hij een schat aan verhalen. Over verdronken dorpen waarvan de kerkklokken, diep in het rivierwater, nog steeds luiden. Over monniken die opklommen tot wijnmagnaat. Over hoe de industrie de natuur de nek omdraaide, terwijl de verantwoordelijke bestuurders wegkeken. Schippers, schilders en soldaten brengen het Rijnwater tot leven; de stroom die de geschiedenis van landen, steden en mensen sinds de Romeinen bepaalt.
In De Rijn toont Martin Hendriksma zich wederom een geboren verteller. Hij schreef een kolkend boek dat door de levendige stijl en de onvergetelijke anekdotes onze kijk op de rivier voor altijd verandert.

Meer informatie

Lezing door Jos Palm over 'De gewone man'

donderdag 22 februari 2018

Op basis van historische bronnen en egodocumenten vertelt historicus Jos Palm in De gewone man het verhaal van de kleine, gewone mensen, hun problemen, verlangens en onvrede. Want, in de geschiedenisboeken kom je hem meestal niet tegen: de gewone man. Toch was hij er altijd al. Palm zocht hem op en beschrijft zijn leven door de hele geschiedenis. Vanaf de vroege Oudheid tot het heden, vanaf het moment dat hij rechtop kan lopen totdat hij thuis op de bank mag zitten. We zien hem als slaaf, horige, arbeider en kleine sappelaar. We leven met hem mee op de slagvelden van Waterloo en Verdun. We ervaren hoe hij zich liet misleiden door Napoleon, Hitler en Stalin, en ook hoe hij uiteindelijk het meest gaat verwachten van de democratie. Brood, spelen en stemrecht, en af en toe een extra pilsje of complimentje: dat is voldoende, als hij maar het gevoel krijgt dat hij er mag zijn. Verplicht leesvoer dat laat zien waar het onbehagen van onze tijd vandaan komt.

Meer informatie