augustus

Zomerse zaterdag: 18 augustus poezie

zaterdag 18 augustus 2018

12.00 en 13.00 uur - Workshop Haiku bij de Wereldwinkel

Nog dezelfde dag
waarop de klaproos bloeide
Door de wind vernield.
 
Haku van Shihi 1867-1902
 
Haiku is een vorm van Japanse dichtkunst. Er zijn drie regels en er is geen rijm.
De eerste regel telt vijf, de tweede zeven en de derde weer vijf lettergrepen.
Tijdens de workshop laten wij ons inspireren door de natuur of door...?
Graag tot 18 augustus bij De Wereldwinkel, om 12:00 uur of om 13:00 uur.
De workshop duurt ca 40 minuten.

14.00 uur -  Vier jonge dichters dragen voor uit hun werk.

De eerste is Joost Baars die met zijn debuutbundel Binnenplaats direct de VSB Poëzieprijs won. Jente Jong is schrijver, dichter en theatermaker. In haar werk speelt psychologie en activisme een grote rol. Actrice, redacteur en docent poëzie en taal Rosa Schogt schrijft sinds 2012 poëzie en belandde dat jaar bij de beste twintig van de Turing-gedichtenwedstrijd. Ze vertelt graag over de totstandkoming van haar debuutbundel die eind voorjaar/begin zomer 2019 bij de Arbeiderspers verschijnt. Jürgen Smit is de local hero die een graag geziene gast is op poëziefestivals. Hij debuteerde in 2012 met de bundel Traliewoud. Voor alle dichters geldt dat ze graag en goed voordragen!

 

En er is ook muziek! Zanger Marc Nochem zingt tussen de optredens door mooie liedjes.

De Wereldwinkel geeft deze dag 20% korting op alle dag- en notitieboekjes, o.a. op prachtige luxe notebooks van Gaëlle Boissonard met harde kaft, een elastische sluiting en een leeslint.


Het Leesteken heeft een mooie kraam uitverkooptitels met 50% korting en bij Koffie & Zo kunt een heerlijk kopje koffie halen voor maar €1,75.

 

Meer informatie

Zomerse zaterdag 25 augustus: Freek & Hella de Jonge en koken met Joke Boon

zaterdag 25 augustus 2018

12.00 uur - Freek & Hella de Jonge bij Het Leesteken!!!

 

Freek interviewt Hella over haar roman Hartschade:

In ‘Hartschade’ vindt Hella de Jonge zichzelf terug in een ziekenhuis aan de monitor: hartaanval. Als de goede bedoelingen van de specialisten haar tot een gevangene van een systeem dreigen te maken, komt ze in opstand. Ze gaat op zoek naar de oorzaak van haar fysieke problemen en wat haar drijft. Dit leidt tot ontroerende gesprekken met haar dochter, beiden hebben een kind verloren, en soms confronterende, maar ook hilarische bezoeken aan haar vader. Dit boek getuigt van een gevecht om geen patiënt te worden maar mens te blijven.

 

Gratis toegang!

 

14.00 uur - Joke Boon (Koken met kleur!)

Gezond eten: wie weet nog wat dat is? Door natuurlijk kleurig te eten krijg je bijna vanzelf alle voedingstoffen binnen, zónder ingewikkelde theorieën of formules. De kleur van een voedingsmiddel houdt verband met de voedingstoffen die het bevat: rood fruit en rode groentesoorten bijvoorbeeld, bevatten in grote lijnen dezelfde vitaminen en mineralen. In dit boek vind je informatie én recepten in alle kleuren van de regenboog. De ruim 100 gerechten zijn eenvoudig, origineel, maakbaar en perfect voor grauwe dagen. 

Kraam met proeverij en gratis curry's e.d. van Fair Trade Original bij de Wereldwinkel
25% korting op koffie bij Koffie & Zo
Kraam uitverkoop boeken Het Leesteken

Meer informatie

september

Ronald Giphart signeert en leest voor uit 'Smakelijk!'

zaterdag 8 september 2018

Al op jonge leeftijd hield Ronald Giphart van lekker eten – zijn moeder was een echte gourmande die elke maaltijd met liefde klaarmaakte. Nu bestiert hij samen met zijn vrouw een huishouden waar de dis misschien wel het meest besproken thema is. Van dat culinaire leven doet de schrijver in Smakelijk! met veel plezier verslag. Hoe bereid je kokkels? Hoe maak je zelf boter? Wat is het geheim van de perfecte frikandel? Giphart vertelt niet alleen met smaak over het koken zelf, hij verhaalt ook over zijn culinaire ontdekkingsreizen, haalt zijn favoriete kookboeken tevoorschijn en schotelt ons kostelijke verhalen voor over wat er op tafel komt. Smakelijk! is voor zowel de beginnende als voor de geoefende kok een genot om te lezen.

 

Zaterdag 8 september, 14.00 uur

Locatie: Boekhandel Het Leesteken

Gratis toegang

Meer informatie

YA-leesclub over 'Elanus'

zondag 9 september 2018

Het nieuwe leesclubseizoen gaat van start met een bespreking van 'Elanus' van de Duitse auteur Ursula Poznanski. Haar boeken zijn altijd een mooie mix van spanning, persoonlijke ontwikkeling en technische hoogstandjes. In Elanus lees je over de intelligente Jona die in zijn vrije tijd drones maakt met camera-apparatuur. Hij komt met zijn drone achter geheimen die gevaarlijk voor hem zijn. We zijn heel benieuwd wat jullie van Elanus vinden!

Zondag 9 september, 19.00 uur
Locatie: Het Leesteken
Entree: €5.-
We vinden het fijn als je je even aanmeldt. Dat kan door te mailen naar info@leesteken.nl.

Meer informatie

Mirjam van Hengel over Remco Campert

dinsdag 25 september 2018

Remco Campert, de virtuoos terloopse dichter, werd met zijn vroege proza het icoon van de feestende, drinkende, vrijende en in het Vondelpark slenterende jongeren. Kenbaar is hij niet zomaar, hij is de man die je ziet van opzij, nooit helemaal. De toeschouwer, met zijn pen aan ieder knipperend ogenblik. Zijn poëzie is even betrokken als verlangend, zijn proza broos en monter, zijn columns altijd actueel en geestig.

Mirjam van Hengel sprak gedurende twee jaar wekelijks met Remco Campert en kreeg inzage in al zijn papieren. Een knipperend ogenblik is een portret van het leven en werk van de geliefde schrijver bij wie altijd te lezen is wat er op zijn pad terechtkwam: de geschiedenis van zijn vader en de oorlog, de theaterwereld van zijn moeder, de dichtersbeweging in de jaren vijftig, de ontploffende vrijheid van de jaren zestig, de grenzeloosheid van de jaren zeventig, de uitbundige optredens in de latere jaren. En altijd is hij zelf aanwezig in zijn gedichten en verhalen, vaak met humor en altijd met veel gevoel. Het is Campert ten voeten uit die recent dichtte: ‘Liever geen biografie / waarin al deze gevoelens worden gemist'.

Dinsdag 25 september, 19.30 uur

Locatie: Boekhandel Het Leesteken

Reserveren graag via info@leesteken.nl of 0299-771834

Meer informatie

oktober

Franka interviewt Jeroen Windmeijer

dinsdag 23 oktober 2018

Franka interviewt Jeroen Windmeijer - de Dan Brown van de lage landen - over zijn nieuwe thriller Het Pilgrim Fathers-complot.

Zes moorden, drie continenten, een wereldwijde cultus en een verborgen manuscript Het anders zo rustige Leiden schrikt op wanneer de voorzitter van de plaatselijke vrijmetselaarsloge op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht. Bijna tegelijkertijd wordt er in een archief een manuscript gevonden waarin een anonieme auteur de tot dan toe verborgen geschiedenis vertelt van de Pilgrim Fathers, de Founding Fathers van de Verenigde Staten. Van 1609 tot 1620 woonden zij in Leiden, waarna een deel van hen naar Amerika vertrok. Ongewild raakt universitair docent Peter de Haan bij deze zaken betrokken. Waarom bleef zo’n groot deel van de Pilgrim Fathers in Leiden achter? Wat hebben de vrijmetselaars daarmee te maken? En welke relatie onderhield Peters vriendin met de vermoorde voorzitter? In razende vaart neemt Windmeijer je mee van de nauwe steegjes van Leiden naar de weidse wateren van Cape Cod in de Nieuwe Wereld tot aan de verzengend hete Sinaïwoestijn in Egypte. Daar kom je er elke keer weer achter dat de geschiedenis nooit is zoals de boeken ons willen doen geloven.

Dinsdag 23 oktober, 19.30 uur

Entree: €5.-

Reserveren via info@leesteken.nl of 0299-771834

Meer informatie

YA klassiekers leesclub over 'Lord of the Flies'

zondag 28 oktober 2018

Hoe kunnen we de Emma-leesclub overtreffen? Nou, we gaan het proberen met de bespreking van William Goldings' klassieker 'Lord of the Flies'. Het verhaal klinkt echt heel goed! Een groep schooljongens stort neer op een onbewoond eiland. Ze hopen natuurlijk gered te worden, maar tot die tijd moeten ze zien te overleven en met elkaar samenwerken. Dat laatste faalt jammerlijk en de groep verwordt tot een groep wilden. Benieuwd?

Zondag 28 oktober, 19.00 uur
Locatie: Het Leesteken
Entree: €5.-
Aanmelden kan door te mailen naar info@leesteken.nl

Meer informatie