2018

december

Extra openingstijden rondom de feestdagen

zondag 9 december 2018

Extra en afwijkende openingstijden rondom de feestdagen:

Zondag 16 december - 12.00 - 17.00 uur

Maandag 17 december - Hele dag open van 09.30 - 17.30 uur
Zondag 23 december - 12.00 - 17.00 uur
Maandag 24 december - Hele dag open van 09.30 - 17.30 uur
Vrijdag 28 december - Geen koopavond
Zondag 30 december - Geen koopzondag

Meer informatie

2019

januari

YA Klassiekers leesclub over Romeo & Julia

zondag 6 januari 2019

Een speciale editie van de YA Klassiekers Leesclub! We lezen deze keer Shakespeares' Romeo & Julia in de reeks Blossom Books Wereldklassiekers. Tiny Fisscher vertaalde en hertaalde het wereldberoemde verhaal en zij is er deze avond ook bij!

Dus meld je snel aan via info@leesteken.nl of WhatsApp via 06-51124615, haal het boek bij ons, lees het en discussieer mee.

Zondag 6 januari, 19.00 uur

Entree: €5.-

Meer informatie

Interview met Roxane van Iperen over 't Hooge Nest

donderdag 10 januari 2019

Ivan Borghstijn interviewt Roxane van Iperen over 't Hooge Nest - een van Nederlands grootste onderduikadressen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen - Janny en Lien Brilleslijper - een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest, een villa in 't Gooi. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. 't Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

Donderdag 10 januari, 19.30 uur

Entree: €7,50

Reserveren via info@leesteken.nl, 0299-771834 of 06-51124615

 

 

Meer informatie

Tjitske Jansen & Jeroen Zijlstra in de Literaire Salon

zondag 20 januari 2019

Poëzie en jazzy kleinkunst

De ontmoeting van deze twee persoonlijkheden brengt literatuur en muziektheater bijeen. ‘Nieuws van twee kanten’ is een literaire muzikale avond waarop de poëtische teksten van Tjitske Jansen en de jazzy kleinkunstliederen van Jeroen Zijlstra samenkomen. Swingend, rauw en teder. Een reis door het leven. Het leven van Zijlstra en Jansen zelf én van dat van hun publiek. Ouders, broers en zussen, juffen, meesters, vrienden, therapeuten, geliefden, exen, collega’s. Zij die onze levens hebben gered of ons juist bijna de das om deden. Of allebei. En niet te vergeten de dorpen en de steden, de havens en schepen. Waar we thuis of niet thuis zijn.

Over Jeroen Zijlstra
Jeroen Zijlstra is onder meer bekend van het lied 'Durgerdam slaapt', waarmee hij de Annie M.G. Schmidt-prijs won. Voor zijn gehele oeuvre ontving Jeroen Zijlstra in 2014 de Dirk Witte Prijs.

“Zijlstra maakt als voormalig zeeman mooi gebruik van maritieme metaforen en schept met zijn fonkelende trompet een bluesy sfeer.” ~ NRC Handelsblad ★★★★

Over Tjitske Jansen
Tjitske Jansen is de belangrijkste Nederlandse dichter en performer van haar generatie. Van haar eerste dichtbundel 'Het moest maar eens gaan sneeuwen' werden meer dan 15.000 exemplaren verkocht, een voor Nederland ongekend aantal. Voor haar bundel 'Koerikoeloem' kreeg ze de Anna Bijns-prijs.

“Het is poëzie die er inhakt als een bijl, en die riskant is zoals maar weinig poëzie dat durft te zijn.” ~ De Groene Amsterdammer

Meer informatie

Murat Isik in Boek & Café Edam

donderdag 24 januari 2019

Libris Literatuur Prijs-winnaar Murat Isik vertelt in Boek & Café Edam over zijn warme en ontroerende familieverhaal Wees onzichtbaar. In korte hoofdstukken die ieder weer een verhaal apart vormen vertelt Murat over zijn jeugd in de Bijlmer met zijn tirannieke, communistische vader, zijn zelfstandige zus en zijn opbloeiende moeder. Hij beschrijft niet alleen het gezinsleven heel mooi, maar ook het leven in de Bijlmer: een veelbelovende wijk die afzakt naar een plek voor mensen onderaan de maatschappelijke ladder. Prachtig boek, uiterst sympathieke auteur!

Donderdag 24 januari, 20.30 uur in Café De Harmonie, Edam

Kaarten via De Harmonie

Meer informatie

februari

Openbare leesclub met auteur Erik Rozing

dinsdag 5 februari 2019

We lezen allemaal Het beste voor iedereen, het vervolg op een van onze lievelingsboeken De psychiater en het meisje. Het beste voor iedereen is ook los te lezen en gaat over de jonge vrouw Stella die borderline heeft en zich ondanks jaren therapie niet los kan maken van haar verleden. Op haar zevenentwintigste wendt ze zich tot de Einder, een organisatie die haar helpt om aan dodelijke medicijnen te komen. Daar ontmoet ze Milou, een jonge filmmaker die een documentaire wil maken over haar zelfverkozen dood. In de weken voor het geplande overlijden beweegt ze Stella ertoe haar verhaal te vertellen. Als haar verleden zich ontvouwt tot een steeds complexere werkelijkheid, zoekt Milou contact met Stella’s voormalige psychiater, die haar dood op het laatste moment nog wil voorkomen.

Erik Rozing weet de meest zware onderwerpen met enorm veel humor te brengen en deze combinatie maakt van hem een Leestekenfavoriet.

 

Het beste voor iedereen verschijnt op 15 januari, dus koop het boek snel tegen die tijd en praat met ons mee.

 

Dinsdag 5 februari, 19.30 uur

Entree: €7,50

Aanmelden kan via info@leesteken.nl, 0299-771834 of WhatsApp via 06-51124615.

Meer informatie

Jolande Withuis in de Literaire Salon

zondag 24 februari 2019

Met haar in 2008 verschenen Weest manlijk, zijt sterk, een biografie over de verzetsheld Pim Boellaard, won sociologe Jolande Withuis de Grote Geschiedenisprijs. In 2016 verscheen haar boek over Juliana, dat een enorm succes werd. Na deze biografieën werd het tijd voor een persoonlijk verhaal. Dat werd het indrukwekkende Raadselvader waarin zij een niet altijd vrolijk stemmend monument opricht voor haar vader Berry en haar van communisme doordrenkte jeugd. Naast een bijzonder tijdsbeeld van het na-oorlogse Nederland is het boek een pleidooi voor het belang je als mens te ontworstelen aan een onderdrukkende ideologie. Jolande Withuis wordt geïnterviewd door journalist en programmamaker Ad van Liempt. Hij schreef diverse boeken over de Indonesische kwestie en over de Tweede Wereldoorlog.

Zondag 24 februari, 14.30 uur

Kaarten via De Purmaryn

Foto: Keke Keukelaar

Meer informatie

maart

Leesteken leesclub over 'Alle verhalen' van Leona Carrington

dinsdag 5 maart 2019

Leesclub over het Schwob-boek Alle verhalen met als moderator Ingrid Meurs

Een meisje wil niet naar een debutantenbal en vraagt een hyena om in haar plaats te gaan; een paard neemt je mee naar het Huis van Angst; twee zusters bereiden een bijzonder maal voor de koning... De surreële wezens, dieren en personages die haar schilderijen bevolken komen overtuigend tot leven in de verhalen van de surrealistische kunstenares en schrijfster Leonora Carrington. Haar hele leven schreef Leonora Carrington korte verhalen en ter gelegenheid van haar honderdste geboortedag zijn deze voor het eerst verzameld. Hiermee is deze bundel een unieke illustratie van het talent en de ontembare creatieve geest van een bijzondere kunstenaar.

Leesteken Leesclub over Alle verhalen van Leona Carrington

Dinsdag 5 maart, 19.30 uur

Entree: €7,50

Aanmelden kan via info@leesteken.nl, 0299-771834 of WhatsApp-nr: 06-51124615

Meer informatie