Leestekentips

Tips van uw boekhandelaar

Stefanie

 

Naja Marie Aidt - Het boek van Carl

Niet eerder ben ik zo geraakt door een boek. Het is zo pijnlijk mooi. Geen gemakkelijk boek: zowel qua inhoud, als qua vorm. Maar het raakt enorm en is zo knap gedaan! Naja Marie Aidt schrijft dit boek midden vanuit de rouw: haar 25-jarige zoon Carl is tijdens een ‘bad trip’ in een psychose geraakt en vanaf 5 hoog uit het raam gesprongen. Twee dagen later overlijdt hij in het ziekenhuis. Het boek van Carl is de spiegel van de psychische toestand van de schrijfster: gefragmenteerd, onlogisch, alle richtingen opgaand, tijd verspringend, luidruchtig en stil, uiteenspattend…. Het zit vol intertekstualiteit waarbij ontroerende passages uit literatuur over rouw zijn aangehaald. Dit wordt afgewisseld met het cursief gedrukte ‘paniekschrift’ (dat het verslag is vanaf het desastreuze telefoontje tot de begrafenis van Carl), dagboekfragmenten, toespraken van dierbaren en met gedichten die Carl zelf bleek te schrijven. “Als je je kind verliest, verlies je je toekomst”, er ontstaat een tijdsvacuüm, aldus Naja Marie. Haar taal was gebroken. Toch herontdekt ze haar kind juist via taal. En haar taal is ongelooflijk mooi: rauw en poëtisch, heel poëtisch, repetitief. Erg mooi. Erg indrukwekkend.

Uitgeverij Querido - €18,99

 

Tieka

 

Stephen King - De buitenstaander

Hoe doet Stephen King dat toch? Razendsnel verschijnen er van hem dikke boeken en ook deze vind ik weer erg goed. Een geliefde footballcoach wordt opgepakt wegens verdenking van moord op een jongetje. Alle forensisch materiaal wijst op hem, maar zijn alibi is waterdicht. Hoe kan dat? Hij kan toch niet op twee plaatsen tegelijkertijd zijn? Typisch King is dat er een vreemd element in het verhaal voorkomt, want wie is die buitenstaander? Maar daar vertel ik nog niets over. Een echte aanrader weer!

The House of Books - €24,99

 

José

 

Niklas Natt och Dag - 1793

In dit razendknappe debuut voert de auteur met de bijzondere achternaam de lezer naar het Stockholm van 1793. Het is winter, ijskoud en stinkend vuil. Arme sloebers trachten te overleven in een rauwe realiteit van bedrog en geweld overgoten met flinke hoeveelheden alcohol. De romantiek van de achttiende eeuw van poederpruiken en crinolines is ver te zoeken. Maar het gedachtegoed van de verlichting komt wel aan bod en dan vooral in de figuur van Cecil Winger een door tuberculose op sterven na dode jurist die de zaak rondom een in een stinkende plas gevonden lijk zonder ledematen, tong en ogen moet oplossen. Hij krijgt te maken met de sadistische malversaties van de elite van die tijd. In het schitterend uitgewerkte plot speelt ook het hartverscheurende verhaal van het meisje Anna-Stina een belangrijke rol. Een sterke maag is af en toe nodig maar doorlezen wil je in deze historische thriller van topniveau!

Uitgeverij Prometheus - €22,50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evelien

 

Cressida Cowell - De tovenaars van ooit

 Ik denk dat dit mijn nieuwe favoriete kinderboek wordt! Het verhaal over Xar, de ondeugende zoon van de tovenaarskoning, en Wens, de niet minder eigenwijze dochter van de koningin van de strijders is ontzettend leuk en heel erg grappig. Hoewel Xar op zoek gaat naar een (uitgestorven) heks, wat best een beetje spannend is, geven de humor van de onbekende verteller en de insectachtige feeënvriendjes van Xar het boek een zekere lichtheid en zorgen voor een hele prettige leeservaring. En de tekeningen….. HEB JE DIE TEKENINGEN GEZIEN!!  Evelien

Luitingh Sijthoff - €16,99

 

Franka

 

Simone van der Vlugt - Het schaduwspel

Al minstens tien jaar ben ik enorm fan van Simone van der Vlugt. Haar historische jeugdromans zijn fantastisch, en gelukkig zijn haar historische romans voor volwassenen even goed. In dit boek neemt ze de levens van Eva Ment en Jan Pieterszoon Coen onder de loep. De zeventiende eeuw was geen gemakkelijke tijd om in te leven, en beiden krijgen te maken met grote verliezen. Ook worden nog grotere tragedies besproken, zoals de koloniale misdaden in Indonesië, en de rol van Coen hierin. Voor Eva is dit extra ingewikkeld, is de man van wie ze houdt dezelfde man die deze misdaden heeft begaan? Een prachtige roman die de vele tinten en gradaties van het leven in beeld brengt, en net zoals alle boeken van Simone van der Vlugt is het een ontzettend aangename leeservaring en een uitermate goed geschreven boek. Daarnaast zet het ons aan het denken over hoe we mensen uit deze tijd kunnen portretteren, een ontzettend actueel en belangrijk onderwerp in de huidige maatschappij.

Ambo Anthos - €20.-

 

 

 

 

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris