Leestekentips

Stefanie

 

  

Sally Rooney - Normale mensen

Connell en Marianne, ik mis ze nu al maar neem ze mee als onvergetelijke romanpersonages. Sally Rooney vertelt liefdevol en intelligent (schijnbaar moeiteloos terwijl elk woord ertoe doet en alle niet uitgesproken woorden minstens zo), een prachtig liefdesverhaal, met de nodige rauwe, grimmige kantjes. Ze durft de donkere kanten van haar karakters te tonen. Belangrijke thema’s zijn aantrekkingskracht, verbondenheid, onafhankelijkheid, ongelijkheid, machtsverhoudingen en complexiteit (van het vinden van je identiteit , van relaties, van liefde .. kortom van het leven). Het is het verhaal van deze tijdsgeest: hoe groei je op, maak je je keuzes uit alles wat op je pad komt en vooral: wie ben je en wat betekent het een goed mens en een ‘normaal’ mens te zijn? 

Ambo Anthos - €20,99

 

 

Wouter

  

Jolande Withuis - Raadselvader

We kennen Jolande Withuis als begenadigd schrijver van een aantal boeken (o.a. biografieën van Koningin Juliana en verzetsheld Pim Boellaard) en bekroningen (Libris Geschiedenis Prijs en Erik Hazelhoff Biografieprijs). Als u schaakliefhebber bent zal de naam Berry Withuis u wel wat zeggen. Hij was geen onverdienstelijk schaker in zijn tijd, maar hij was vooral de man die veel schaaktoernooien organiseerde.

Deze Withuis, vader van Jolande Withuis, wordt in dit boek 'ontleed' en dat gaat niet altijd met zachte hand. Het opgroeien in een gezin waarvan de vader overtuigd communist was en dat bleef ook nadat de socialistische heilstaten verdwenen waren, gaf weinig ruimte voor een eigen inbreng, een eigen gedachte. Het opgroeien in de tijd van de Koude Oorlog was omgeven met gevaren, maar in het geval van Jolande toch vooral met opletten geblazen, want als communist stond je in Nederland niet aan de goede kant. Communisten mochten niet in overheidsdienst en vergelijkbare beroepsverboden werden toen heel normaal gevonden. Communisten waren de vijand, maar Berry Withuis zag de niet-communisten ook zo. Als de communisten de macht hadden overgenomen zouden tegenstanders worden geëxecuteerd, dat vond hij een harde plicht, ook als het vrienden waren.


Het boek beschrijft op een indringende manier wat het is om op te groeien in dit gezin waar je loyaliteit als kind natuurlijk volledig naar je vader gaat, maar waar je vanaf het moment dat je zelf je gedachten kunt ontwikkelen steeds meer problemen krijgt met die vader. Het leidt tot breuken en afstand en pas lang nadat haar vader is overleden heeft Jolande Withuis dit verhaal kunnen opschrijven, puttend uit veel overheidsarchieven en uiteraard haar eigen ervaringen. Deze combinatie en de eerlijkheid over haar eigen zoektocht – wie was toch die vader van mij? – maken dit een meesterwerk en een prachtig tijdsdocument.

De Bezige Bij - €20,99

Tieka

  

Christie Watson - Met hoofd en hart

Soms lees je een boek dat je zo raakt dat je er ontroerd, maar ook een beetje boos van wordt. Zo'n boek is Met hoofd en hart voor mij en daarom bombardeer ik het tot mijn boek van 2018.

De Engelse Christie Watson werkte twintig jaar als verpleegkundige op veel verschillende ziekenhuisafdelingen. De beschrijvingen van premature baby's die vechten voor hun leven tot ouderen die eenzaam sterven grijpen je aan, maar wat me boos maakte zijn de werkomstandigheden van verpleegkundigen. Keihard werken en overleven op druivensuiker omdat je nooit pauze kunt nemen en dan ook nog eens onderbetaald worden... J

uist de mensen die op de belangrijkste momenten in een mensenleven ondersteuning bieden - tijdens geboorte en sterven - verdienen veel beter. De auteur vertelt vooral wat haar beroep zo mooi maakt - mensen bijstaan in moeilijke tijden - en dat vertelt ze zo wonderschoon dat je regelmatig met een brok in je keel leest. Een prachtig boek met een heel belangrijke boodschap.

Harper Collins - €19,99

Moonya

  

Madeleine Albright - Fascisme. Een waarschuwing

Als we Madeleine Albright moeten geloven vindt er een renaissance van het fascisme plaats. In Fascisme - een waarschuwing schrijft Albright secuur over de exponentiële groei van fascistische wereldleiders die hun positie in het machtsspel claimen. Het huiveringwekkendste aspect is dat de symptomen van het fascisme tegenwoordig niet alleen binnen de muren van de politieke sfeer te observeren zijn, maar ook op plekken die door de doorsnee burger dagelijks bezocht worden.

Er is een explosieve hoeveelheid xenofobie en racisme te vinden in de hedendaagse maatschappij, vaak gepopulariseerd door aanhangers van de extreem rechtse stroming. In Fascisme - een waarschuwing probeert Albright de volgende vraag te beantwoorden: 'Maken we werkelijk een wedergeboorte van de meest vijandige en gevaarlijke stroming mee?' Volgens Albright is het beantwoorden van deze vraag een cruciale stap om te begrijpen wat er precies aan de hand is in de socio-politieke omgeving in de 21e eeuw. 

De Arbeiderspers - €20,99

Rosa

  

Arend van Dam - De reis van Syntax Bosselman

De reis van Syntax Bosselman is mijn boek van het jaar omdat het een andere interessante kijk geeft op de geschiedenis van Nederland en de slavernij in het algemeen.

Het boek gaat over de periode van de slavernij en vervolgens de afschaffing daarvan. Je krijgt veel dingen mee van dit boek die je niet meekrijgt op school. Het zit boordevol met werkelijke feiten over de slavernij en daar tussenin loopt fictief het verhaal van Syntax. 
Hoofdpersoon Syntax komt naar Nederland met de boot en gaat werken bij de Wereldtentoonstelling van 1883 in Amsterdam.

Het boek bevat mooie illustraties en foto’s van Syntax die werkelijk heeft bestaan. Deze ondersteunen het ontroerende verhaal. Ik vind het een super interessant kinderboek omdat het een duidelijk beeld geeft van de rol die Nederland speelt ten tijde van de slavernij.

Van Holkema & Warendorf - €16,99

Evelien

 

 

Jaap Robben - Zomervacht

Jaap Robben heeft het weer voor elkaar. Ook met Zomervacht weet hij een geweldig intieme en beklemmende wereld neer te zetten met een jonge knul in de hoofdrol. Ditmaal gaat het over de 13-jarige Brian die met zijn vader in een caravan woont. Brian heeft een oudere broer die fysiek en verstandelijk beperkt is en in een instelling woont. Wanneer pa doorheeft dat hij een vergoeding krijgt als hij broer Lucien tijdelijk opvangt, laat hij deze kans niet liggen en haalt Lucien naar de caravan. En je raadt al wie er voor hem moet zorgen? Juist, Brian! Je ontkomt niet aan het idee dat dit een keer fout moet gaan en uiteraard ontspoort de boel behoorlijk.

Het knappe van de stijl van Robben is dat hij dit verloop zo menselijk en natuurlijk neer kan zetten, je voelt dat het de foute kant op gaat maar je kan niet de vinger leggen op waar het precies mis loopt. Maar natuurlijk zijn er ook mooie dingen. Zo groeit de band tussen de twee broers enorm in die ene week die ze samen kunnen doorbrengen. Ik kon me niet aan het idee onttrekken dat het eigenlijk zonde is dat Lucien weer terug moet naar de instelling. 

Een heel invoelend, menselijk, prachtig en toch ook een schrijnend verhaal en daarom mijn boek van 2018!

De Geus - €22,50

 

Franka

 

  

Hayley Long - Een verre plek vlakbij

Dit young-adult boek is een van de mooiste boeken die ik gelezen heb! Wat een prachtig boek over familie, verlies en rouwverwerking. Een droevig maar ook inspirerend verhaal, altijd met een randje humor. Vanaf de eerste bladzijde raak je gehecht aan de twee broers Griff en Dylan die met een groot verlies om moeten leren gaan nadat ze in een auto ongeluk belanden met hun ouders.


Dit boek heeft een heel bijzondere plottwist en is ontzettend meeslepend geschreven. Ondanks het zware onderwerp was het toch leuk om te lezen, en kon ik meelachen met de broers. Oftewel: Hayley Long weet alle emoties en spanningen perfect te balanceren. Het was een poos geleden dat een boek me aan het huilen had gemaakt, maar dit boek met droge ogen lezen is haast onmogelijk. En dat is ook best fijn soms!

Harper Collins - €15.-

Henk

  

Jan van Aken - De ommegang

De ommegang is een avonturenroman waarin het verhaal verteld wordt van Isidorus van Rillington, arts, architect en geleerde. Een man met een fabelachtig geheugen die dagelijks een wandeling, een ‘ommegang’ , door zijn geest en geheugen maakt. En dit alles gesitueerd in de 15de eeuw tegen de achtergrond van het grote kerkelijke schisma, de onstuimige periode waarin pauzen en tegenpauzen elkaar het vuur aan de schenen leggen.

De ommegang is een Umberto Eco - achtige historische roman waarin Isidorus ons getuige laat zijn van zijn reizen, successen en mislukkingen. Jan van Aken heeft een boek geschreven dat zich met gemak kan meten aan zijn eerdere werk De afvallige. Als geen andere Nederlandstalige schrijver voert hij je mee in een tijd waarin de wereld cultureel, religieus, economisch en sociaal explodeert. Van Aken weet echter altijd de toon licht te houden met aandacht voor humor, spanning en intriges. Zonder enige twijfel mijn favoriete Nederlandse roman van de afgelopen jaren.

Querido - €23,50

Karin

  

Anna Enquist - Want de avond

Wat een onmogelijke opgave weer, om uit alle boeken die ik het afgelopen jaar heb gelezen mijn boek van het jaar te kiezen.


Aan de ene kant waren er heel veel boeken die ik even tussendoor heb gelezen, vooral thrillers, waarvan een aantal ook echt een vermelding verdienen. Zoals bijvoorbeeld het laatste deel uit de Frieda Klein-serie van Nicci French:
De dag van de doden. Een waardig slot van de serie, met verrassende plots, intrigerende karakters en een mooie schets van nachtelijk Londen en zijn ondergrondse rivieren. De hele serie blijft een aanrader voor liefhebbers van literaire thrillers.

Toch ga ik voor Want de avond van Anna Enquist.
Ik was heel benieuwd naar het vervolg op
Kwartet en ik ben niet teleurgesteld!
Het is weer een boeiend verhaal dat ingaat op alle mogelijke manieren waarop mensen met verdriet en verlies omgaan en de verwijdering die door het verschil in verwerking van een trauma kan ontstaan tussen mensen die 'hetzelfde' hebben meegemaakt.

De Arbeiderspers - €21,99

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris