Lezing Koen van Wijk, schrijver van 'Land van glas'

dinsdag 26 september 2017 20:00
  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

In het boek Land van Glas vertelt schrijver Koen van Wijk de geschiedenis van 100 jaar glastuinbouw in Nederland, aan de hand van zijn eigen familiegeschiedenis. Van Wijk, afkomstig uit Berkel en Rodenrijs, combineert in het boek zijn liefde voor de glastuinbouw, zijn passie voor schrijven en zijn interesse in zijn eigen afkomst. Vooral Bram Moerman, zijn grootvader van moederszijde, speelt een grote rol in Land van Glas. Moerman kreeg uiteindelijk tien kinderen en maar liefst 37 kleinkinderen. Sommigen van hen zetten het familiebedrijf in Bleiswijk nog steeds voort.  

De OVMB organiseert i.s.m. Boekhandel Muilenburg...

..een lezing door Koen van Wijk over zijn boek Land van Glas.
Dit boek beschrijft de lotgevallen van drie generaties tuinders tegen de achtergrond van de twintigste eeuw: van de opkomende industrialisatie, de Eerste Wereldoorlog, de crisis, de Tweede Wereldoorlog, tot de wederopbouw en snelle expansie daarna.

Locatie: Het pand van bibliotheek en museum aan de Dorpsstraat nr. 5

Datum: Dinsdag 26 september

Tijd: aanvang 20.00 uur

Toegang: € 5,-

Deze lezing wordt georganiseerd door de Oudheidkundige Vereniging & Museum Bleiswijk in samenwerking met Boekhandel Muilenburg

Land van glas

Koen Van Wijk

€ 21,99
Bram Moerman, tuinderszoon uit Hillegersberg, weet wat zijn bestemming is. Hij zal in de voetsporen van zijn vader treden. Terwijl elders in Europa de Grote Oorlog woedt, verschijnt op de tuinderij van Brams vader een exotische nieuwkomer: de tomaat. In 1914 exporteert Nederland 6,5 miljoen kilo tomaten naar Engeland, en dat is nog maar het begin. De tuinderij van de familie Moerman floreert. Na de oorlog trouwt Bram en strijkt hij neer in Bleiswijk om zijn eigen tuinderij op te bouwen. Hij groeit uit tot de trotse pater familias van een gezin met tien kinderen en zevenendertig kleinkinderen. Een hechte familie waarin iedereen meewerkt. Land van glas beschrijft de lotgevallen van drie generaties tuinders tegen de achtergrond van de twintigste eeuw: van de opkomende industrialisatie, de Eerste Wereldoorlog, de crisis, de Tweede Wereldoorlog, tot de wederopbouw en snelle expansie daarna. Van het dwingende calvinisme naar de innovaties in de immer groeiende tuinbouwsector. Het hoge, smalle zijraam gaf uitzicht over de polder achter de dijkwoning. Eerst was er het keurig geharkte grind rond het huis, met de droogrekken met schone was. Dan een heg die het grindpad scheidde van een braakliggend veldje tot het erf van buurman Van Alphen. Onder aan de dijk, richting het westen, stonden twee druivenserres. Vervolgens strekten zich de warenhuizen uit, geflankeerd door gemetselde, twintig meter hoge schoorstenen. Voorbij het glas lag bouwland tot aan de horizon, de akkers van elkaar gescheiden door liniaalrechte sloten. Een dorp van tuinders en boeren was het. Of beter gezegd, een tuindersdorp in de groei.
Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris