De keuze van Anja

Vanaf haar jonge jaren reist Teresa ieder jaar, met haar vader, vanuit Turijn naar haar oma op het Italiaanse platteland. Zij raakt bevriend met drie jongens van een nabijgelegen Masseria. Hier leeft men volgens een biodynamische leefwijze, met respect voor alles wat leeft. De (pleeg)vader is zeer religieus en houdt geloofsdiensten onder de moerbeiboom. Teresa wordt tijdens één van de vakanties hevig verliefd op Bern, één van de jongens.

Na de dood van haar oma erft Teresa haar huis. Ze verkoopt dit huis en koopt de Masseria. Bern is er ook, met een groep jonge mensen die zich vooral bezighoudt met milieuactivisme. Wanneer de groep uit elkaar valt, trouwen Bern en Teresa. Ze zijn intens gelukkig, maar het grote verlangen naar een kind drijft hen uit elkaar.

Terwijl Teresa in haar eentje de Masseria draaiende houdt, is Bern met zijn groep milieuactivisten aan het strijden tegen het onrecht dat de natuur wordt aangedaan. Bij één van hun acties valt een dode, een politieagent en bekende van Bern. Hij vlucht en verdwijnt.

Op een dag ontvangt Teresa een vliegticket en stapt op het vliegtuig. Via een gevaarlijke tocht vindt zij Bern weer. Hij heeft zijn leven gewijd aan het zoeken naar een stukje aarde dat nog niet kapotgemaakt is door de mens. Hij heeft dit stukje gevonden en is daardoor letterlijk onbereikbaar voor Teresa. Verscheurd door verdriet gaat zij naar huis.

Na een paar maanden weet Teresa wat ze moet doen om de herinnering aan haar grote liefde levend te houden. Zij zorgt ervoor dat de Masseria bloeit zoals weleer. Hiermee eert zij niet alleen de natuur, maar bovenal het gedachtegoed van Bern. Nog eenmaal komen alle bekenden van de Masseria bij elkaar voor een herdenkingsdienst. Onder de moerbeiboom wordt net als vroeger de dienst geleid door de (pleeg)vader van de broers.

Het verhaal in dit boek heeft nog dagen in mijn hoofd gezeten. Niets is wat het lijkt. Pas later wordt duidelijk dat niet iedereen even oprecht is geweest. Want wat gebeurde er in de winters toen Teresa weer in Turijn was? Wie was Lolalibera? Werden de broers echt als goedkope arbeidskrachten gebruikt? Hoe diep is hun geloof in een hogere macht?  Hoe verging het de andere broers? Na het lezen van dit boek wordt alles duidelijk. Maar dan nog heeft het tijd nodig om in de gedachten van de lezer een plaats te vinden.

 

De hemel verslinden

Paolo Giordano

€ 24,99
Teresa verruilt iedere zomervakantie samen met haar vader hun woning in het drukke Turijn voor het huis van haar jeugd op het Italiaanse platteland. Het zijn saaie, bloedhete vakanties, totdat ze op een dag drie jongens bespiedt die naakt in het zwembad zwemmen: Nicola, Tommaso en de zonderlinge maar charismatische Bern. Ze zullen Teresa’s leven voor altijd tekenen. De drie halfbroers worden samen opgevoed door Nicola’s religieuze ouders en hebben een complexe en intieme band. Maar Teresa zal snel ontdekken dat niets is wat het lijkt en haar idyllische zomers, die ze steeds vaker met Bern doorbrengt, komen tot een abrupt einde. De jongens worden volwassen en hun vriendschap wordt tot het uiterste getest door hun tegenstrijdige visies op de wereld en hun conflicterende overtuigingen. De hemel verslinden omspant twintig jaar en vier levens. Het is een epische en intense roman over verbondenheid, liefde, familie en de eeuwige zoektocht naar zingeving.
Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris