Donderdag 20 september 2018 - Het oude land - Dörte Hansen

Piet stond met zijn fiets aan de hand naast de Pontweg ter hoogte van de Gasthuisstraat geduldig te wachten. Nog een momentje en hij kon oversteken. Ik flitste achter hem langs, maar herkende hem direct aan zijn onafscheidelijke baseballpetje dat hij achterstevoren draagt, de klep in zijn nek. Met dat petje kun je hem uittekenen. Hij is er vermoedelijk mee geboren.

Doorfietsend richting De Koog vroeg ik mij af wat iemand beweegt om jarenlang met zo’n petje op door het leven te gaan. Macht der gewoonte? Imago? Hij is niet de enige. Zo ken ik een vijftiger, die in zijn jeugd fan was van een popgroep (The Pogues?), die veel invloed had op de mode van die tijd. Zoals het dragen van schoenen en laarzen met lange neuzen. Joop draagt ze nog altijd!

Is er een verband met boeken en lezen? Zeker. Beetje appels en peren vergelijken, maar toch… Bert was een “eeuwige” vaste klant op zaterdagmiddag, zo rond de klok van vier. Zijn onverzadigbare passie voor boeken bestond uit twee genres: spanning en maritiem, vooral de zeilvaart. Ik had altijd wel iets nieuws voor hem en geld speelde geen rol. Een ingeroeste koopgewoonte waaraan hij onverwacht een eind maakte. “ Het spijt me, maar ik ben er helemaal klaar mee. Mijn boekenkasten puilen uit en in m’n hoofd is er ook geen plaats meer voor.”

Anderen kunnen beter beoordelen of ik ook dergelijke vaste gewoonten heb. Petje? Nauwelijks. Puntschoenen? Slechts 1 paar. Wel hoofd en kasten vol met verhalen en boeken. Dat mag nog wel even zo blijven. Daarom graag plaats en aandacht voor een boek, dat mij aangenaam heeft verrast. Het betreft Het oude land de debuutroman van de Duitse Dörte Hansen. Verschenen in 2015. In Duitsland zijn er meer dan 700.000 exemplaren van verkocht. In ons land inmiddels toe aan de vierde druk. Het is in het genre wat men vroeger een streekroman noemde. De Volkskrant hanteerde de term “plattelandsroman” en noemde de auteur een begenadigd vertelster.

Het  verhaal speelt op het Altes Land ten westen van de Elbe. De eeuwenoude, karakteristieke vakbouwboerderijen worden bewoond door boerenfamilies die er al generatieslang grote fruitboomgaarden exploiteren. De mensen zijn kort van stof, weinig toegankelijk en spreken een platduits: “Wat mookst du nu, du Waschlappen? Vluchtelingen uit het oosten vinden er onderdak. Sommigen blijven hun verdere leven.

Zoals Vera die in een oude, vervallen vakbouwboerderij woont niet ver van Hamburg. Als kind ontvluchtte zij samen met haar moeder het oorlogsgeweld in Oost–Pruisen. Voor de dorpelingen blijft zij altijd die vluchteling, ondanks dat ze hun tandarts werd. Haar leven verandert als haar nichtje Anna met haar zoontje bij haar intrekt. Zij hebben na een echtscheiding de “vrije” samenleving in de grote stad verruild voor de “rubberlaarzenwereld”. Er komen ook stedelingen die de boel gaan opleuken, restaureren de boerderijen, lokken toeristen naar hun biowinkeltjes met zelfverbouwde produkten, waarbij sommigen list en bedrog niet uit de weg gaan.

“ De clou was dat niemand er nadeel van ondervond. De toeristen reden terug naar hun huurwoningen en rijtjeshuizen, en hun mooie beeld van het plattelandsleven had geen schrammetje opgelopen. Een leven vol kalenderfoto’s, en alles zo gezond, ze kwamen steeds weer terug.”

Deze prachtige roman is veel meer dan een cynische en drooghumoritische kijk op het spanningsveld tussen boeren en buitenstaanders. Het is vooral de geschiedenis van twee bijzondere vrouwen op zoek naar een plaats in het leven. De overige personages zijn overtuigend, herkenbaar, boeiend en ontroerend. De laatste regel van het boek verwijst verrassend naar de openingsalinea.

Mevrouw Boswijk over Het oude land tegen Marrit: “ Mooi boek. Ben benieuwd wat Daan ervan vindt.”

 Het oude land – Dörte Hansen. HarperCollins, paperback 286 blz. € 12,50  

Te koop bij Nauta Boek en op www.nautaboek.nl

Lees alle eerdere edities van Daan leest op www.daanleest.nl

 

 

 

 

 

 

 

 


Het oude land

Dörte Hansen

€ 12,50
Uitgeroepen tot lievelingsboek van het jaar door de Duitse boekhandel Vera woont al bijna haar hele leven in een oude boerderij bij Hamburg. Als kind ontvluchtte ze samen met haar moeder het oorlogsgeweld in Oost-Pruisen, maar in het dorp blijft ze een vluchteling. Dan staat op een dag haar nichtje Anne voor de deur. Ze is samen met haar zoontje Hamburg ontvlucht, waar ambitieuze ouders hun kinderen door de straten dragen als prijsbokalen en waar haar man van een ander houdt. Terwijl de eenzelvige vrouwen schoorvoetend beginnen om samen het oude huis op te knappen, blijkt dat ze meer gemeen hebben dan ze hadden kunnen vermoeden. Het oude land is een roman met vele lagen, waarin Dörte Hansen met scherpe blik en droge humor op fantastische wijze thema’s als familie, verleden en vaderland met elkaar verbindt. Dörte Hansen woont in de buurt van Hamburg. Ze is taalkundige, was journalist en redacteur bij de ndr en werkt nu als zelfstandig schrijver. Het oude land is haar debuutroman, waarvan in Duitsland meer dan 700.000 exemplaren werden verkocht. ‘Een begenadigd vertelster.’ De Volkskrant ‘Het oude land boeit en ontroert.’ Algemeen Dagblad ‘Staat als een huis.’ Hebban.nl
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris