Kookboek van de Maand

 

Kookboek van de Maand februari

Stoven bij Janneke thuis

Janneke Philippi

€ 19,99
Stoven is het derde boek van Janneke Philippi in de serie Bij Janneke thuis en bevat meer dan 60 recepten. Van oma's sukadelappen en Italiaanse wijnstoof tot Indische speklappen in ketjap-tomatensaus, eendenbout met paddenstoelen en ossenstaart met abdijbier. Lam, kalf, kip, vis en geweldige vegetarische stoofpotten. Met restjes stoofvlees maak je net als Janneke eenvoudig tosti's, gratinbroodjes, miniburgers met pulled pork, pasteitjes en bitterballen. Janneke

Verrassende stoofgerechten van Janneke Philippi om het hele jaar door te kunnen stoven!

We kennen kookboekenauteur en foodstyliste Janneke Philippi van haar succesvolle kookboeken ‘Desserts’ en ‘Appeltaart’. In de kookboekenserie ‘Bij Janneke thuis’ verschenen eerder ‘Pasta’ en ‘Soep’. En nu is er dus ‘Stoven’. Janneke schrijft haar eigen recepten, die we oa kunnen lezen in het foodmagazine delicious. Samen met haar man, vormgever en foodfotograaf, Serge Philippi, wonen en werken zij vanuit huis, gelegen in het heerlijk rustige Margraten, Limburg. Deze rust straalt dit stoofkookboek ook uit: alle stoofgerechten zien er aantrekkelijk en gemakkelijk te maken uit.

Het boek heeft een handzaam maatje en start direct kort en bondig met een inhoudsopgave bestaande uit 3
onderwerpen: Vlees, Vis en Groente en fruit. Bijna lachwekkend, zo overzichtelijk en zo simpel.

Het fijne aan het bereiden van stoofpotjes verklapt Janneke in haar voorwoord: het kan niet mislukken en het fornuis doet het meeste werk. In drie pagina’s geeft Janneke tips over oa de beste stoofpan, de seizoenen (stoven hoeft echt niet alleen in de winter!) en geduld. Dat laatste gaat er met name over dat de meeste vleesgerechten in het boek lang moeten stoven. Maar dat vinden wij nou juist zo ideaal; in de stooftijd kun je allerlei andere dingen doen! Ook, schrijft Janneke, maakt zij voor een dinertje thuis vaak een stoofpot een paar dagen van tevoren. En dat heeft 2 voordelen: de smaken hebben zich nog beter kunnen ontwikkelen en ze hoeft het alleen maar even op te warmen als haar gasten aan tafel nieuwsgierig zitten te wachten op wat er toch zo lekker geurt vanuit de keuken van de Philippi’s. Meerdere keren wordt beschreven dat ook haar ‘kritische’ kinderen, een tweeling van 12, stoofgerechten als favoriet bestempelen en met smaak verorberen.

We krijgen het recept van Janneke’s grootmoeder, Oma’s stooflappen, die zij zich nog goed herinnert uit haar jeugd. Je wordt verrast met visstoofpotjes en wel acht varianten op aardappelpuree die we traditioneel bij een stoof eten.
Met restjes stoofvlees maak je een opgepimpte tosti of bitterballen en wat parmezaankorsten mee laten stoven zorgt voor een extra hartige smaak. Bij gebrek aan marsala gebruikte Janneke voor de scaloppine een Toscaanse dessertwijn, vin santo. Sindsdien een hit bij de Philippi tweeling (de alcohol verdampt grotendeels, schrijft ze er tussen haakjes bij).
Bij stoven denken we vaak aan vlees of vis. Gelukkig is Janneke - net als wij - ook dol op kroketjes en geeft zij een vegetarische variant voor pastinaakkroketjes met basilicum. En verschillende vega look-peterseliegratins en een stoof van pompoen en linzen, zonder vlees of vis.

De recepten bestaan uit circa 10 ingrediënten (inclusief zout en peper) en zijn in gemiddeld 5 stappen beschreven.
Je maakt bijvoorbeeld een Aubergine in tomaten-parmezaansaus op knoflooktoast in 20 minuten. De ossenstaart met abdijbier en tomaat staat 4 uur te stoven evenals de Mediterrane hazenpeper, die je eerst nog 24 uur moet marineren zodat je echt sappig en mals vlees krijgt.

Met dit boek word je een heel klein beetje familie van Janneke. Het is bijzonder dat zij haar familietradities op deze wijze deelt, haar handige, verrassende weetjes prijsgeeft en een nieuwe wending weet te geven aan het begrip stoven. Dachten wij eerst dat stoofpotjes alleen voorbestemd waren voor de wintermaanden, blijken we het hele jaar door te kunnen stoven! Het Kookboek van de Maand Februari blijft nog wel even binnen handbereik.

 

Recept: Kikkererwtengoulash met peterselieroom

Vegagoulash -site

Bereiden: 20 minuten
Wachten: 8-12 uur
Stoven: 1 uur

Voor 4 personen
300 gram gedroogde
kikkererwten
3 eetlepels olijfolie
3 uien, in ringen
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 rode paprika, in reepjes
1 groene paprika, in reepjes
2 theelepels mild paprikapoeder
1 flinke eetlepel bloem
2 theelepels karwijzaad
1 blikje tomatenpuree
(70 gram)
500 ml groentebouillon
4 royale eetlepels zure room
2 takjes peterselie, fijngehakt

Week de kikkererwten 8-12 uur in ruim koud water.
Giet de kikkererwten af. Verhit de olijfolie in een stoofpan. Bak de ui, knoflook en paprika 3 minuten. Schep de kikkererwten erdoor. Bestrooi met het paprikapoeder, de bloem en het karwijzaad en bak nog 1 minuut.
Schep de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut mee. Schenk de bouillon langs de rand in de pan. Breng tegen de kook.
Draai het vuur laag en stoof de kikkererwten afgedekt in 1 uur gaar. Roer in een kom de room los met de peterselie.
Serveer de peterselieroom apart bij de goulash. Lekker met stokbrood of witte rijst.

KBvd M-logo -nw 233

 

Het Kookboek van de Maand is een initiatief van Kookboek van het Jaar-organisator Fusina Verloop. Zij maakt maandelijks uit het grote boekenaanbod een persoonlijke keuze. Het Kookboek van de Maand is toonaangevend en enthousiasmeert de lezer om de keuken in te gaan. En Fusina wil het boek zelf natuurlijk in de kast hebben staan!

 

Fusina -verloop

Fusina Verloop is initiatiefnemer van de Kookboek van het Jaar verkiezing (2007) en de Kookboeken7daagse (2011). Zij boeit en bindt kookboeken kopers, -verkopers, -makers en (heavy) users.

 

 

Suzanne1

Suzanne Stougie is culinair journaliste en heeft haar sporen ruim verdient in het kookboekenvak. Zo werkte zij in Londen met Jamie Oliver toen hij in opkomst was & schrijft, redigeert en beoordeelt kookboeken.

Ikoon -archief -kbvdm

Populaire kookboeken

Bekijk alle boeken
Zuur | Bas Robben | 9789461431561 € 24,95
Feest! | 24kitchen | 9789400508170 € 24,99
Kost voor kerels |  | 9781472374738 € 6,99
Zuur | Bas Robben | 9789461431561 € 24,95
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
LIBRISBLZ1 : libris