Kookboek van de Maand

 

Kookboek van de Maand augustus

Hollandse klassiekers anno nu

Tjitze van der Dam

€ 24,95
Van zoetigheden als appeltaart en arretjescake tot hartige gerechten als hutspot en saucijzenbroodjes, de Hollandse keuken met zijn nadruk op pure en eerlijke ingrediënten heeft veel lekkers te bieden. In dit boek vind je Hollandse klassiekers met een verrassende, moderne twist, zoals bitterballen van hete bliksem, worstenbroodjes met gerookte paling, hachee van Texels lam en ijs met drop. Probeer 'vergeten' eten zoals nagelhout en jan-in-de-zak uit of ontdek streekgerechten zoals Fryske dúmkes

Chef Tjitze van der Dam brengt een eerbetoon aan onvergetelijke Hollandse gerechten

Voor de meeste mensen bestaat de traditionele Hollandse keuken uit een lekkere winterse stamppot. Wat andere oer Hollandse gerechten onthouden we waarschijnlijk door hun zeer creatieve benaming als hete bliksem, rolmops, vlaflip, Haagse bluf en een oudewijvenkoeken. Stroopwafels, appelstroop, een boterham met hagelslag en haring kent ook iedere Nederlander. Afgelopen eeuwen hebben we veel producten van over de hele wereld naar Nederland gehaald en zo is de Nederlandse keuken gevormd tot wat die nu is. Executive chef Tjitze van der Dam brengt met het ‘Hollandse klassiekers anno nu’-kookboek een eerbetoon aan onvergetelijke Hollandse gerechten.

Tjitze, opgegroeid in Friesland, hielp vanaf zijn twaalfde zijn opa, zijn pake in de bakkerij bij het maken van oranjekoeken, dúmkes en suikerbrood. Zijn voorliefde voor koken en eten was gewekt.

Hij ging aan de slag als (leerling)kok in Drenthe en Friesland. Om zijn horizon te verbreden vertrok hij na een tijdje naar Amsterdam en Haarlem. Daar werkte hij bij Ron Blaauw en De Vrienden van Jacob, beiden met een Michelin ster, om vervolgens als executive chef bij het INK Hotel zijn eigen keukenbrigade te leiden. Na de zomer gaat van der Dam aan de slag bij QO hotel in Amsterdam, het duurzaamste hotel van Europa.

Na zijn aanstelling als executive chef begon het te kriebelen en ontstond het idee om een boek te maken over klassieke Hollandse gerechten in een modern jasje. En zo geschiedde. Met drie bevriende chefs heeft hij diverse gerechten onder handen genomen.

De nadruk in het boek ligt op pure en eerlijke ingrediënten. Je vindt gerechten met één ster (simpel en/of snel klaar), twee sterren (kosten iets meer tijd) en voor de geoefende kok drie sterren (uitdagend recept om je gasten mee te verrassen). Het boek is ingedeeld in vijf onderdelen: Hollandse hapjes en voorafjes, Hollandse kost, Hollandse toetjes en zoetigheden, Wat er in het vat zit verzuurt niet (wecken, pekelen, roken en drogen) en In de voorraad kast.

Er worden meerdere gerechten gecombineerd tot één nieuw gerecht zoals de wentelteefjes van Fries suikerbrood met crème fraîche, krokant spek en appelstroop. Of de bitterballen van hete bliksem. Ook appelepap en wentelteefjes zijn typisch Nederlands en kun je op een originele manier bereid terugvinden in dit kookboek. We hebben het heerlijkste Texel’s lam, mosselen uit de Noordzee en allerlei verrukkelijke kazen! Waarom van ver halen als we van dichtbij het ene na het andere heerlijke product kunnen halen?

De Hollandse keuken kan wel een wat meer sexy imago gebruiken en daar is Tjitze met dit boek zeer zeker in geslaagd.

Recept: Mosselen met jenever

Voor 4 personen 
Jenever is als Nederlands product een mooie drank om te combi­neren met mosselen. Als het mosselpannetje weer op tafel komt, ­probeer dan eens deze mosselen met jenever. Smullen!

2 kg mosselen
50 ml jenever
1 stronk bleekselderij
1/2 ui
1/4 prei
1/4 winterpeen
1 teentje knoflook
1/4 bos gesneden peterselie
50 g Amsterdamse uitjes, gehalveerd

Spoel de mosselen ongeveer 30 minuten met koud water zodat het eventuele zand eruit wordt gespoeld. De drijvende mosselen gooi je weg, het kan zijn dat deze niet goed zijn.

Snijd de bleekselderij, de ui, de prei, de winterpeen en de knoflook in stukjes en fruit deze aan in een beetje olie tot ze gaar zijn.

Voeg de mosselen toe en bak even kort mee.

Blus de mosselen af met de jenever, stoof ze net zo lang tot ze open gaan staan en voeg dan de vers gesneden peterselie en halve Amsterdamse uitjes toe.

KBvd M-logo -nw 233

 

Het Kookboek van de Maand is een initiatief van Kookboek van het Jaar-organisator Fusina Verloop. Zij maakt maandelijks uit het grote boekenaanbod een persoonlijke keuze. Het Kookboek van de Maand is toonaangevend en enthousiasmeert de lezer om de keuken in te gaan. En Fusina wil het boek zelf natuurlijk in de kast hebben staan!

 

Fusina -verloop

Fusina Verloop is initiatiefnemer van de Kookboek van het Jaar verkiezing (2007) en de Kookboeken7daagse (2011). Zij boeit en bindt kookboeken kopers, -verkopers, -makers en (heavy) users.

 

 

Suzanne1

Suzanne Stougie is culinair journaliste en heeft haar sporen ruim verdient in het kookboekenvak. Zo werkte zij in Londen met Jamie Oliver toen hij in opkomst was & schrijft, redigeert en beoordeelt kookboeken.

Kbvdmnad -archief

Nieuwe kookboeken

Meer nieuwe kookboeken
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris