Kookboek van de Maand

 

Het mafste kookboek vol gezonde recepten voor en door kinderen

In Nederland zijn de kookboeken voor kinderen op één hand te tellen. En dat is best gek. Dat kinderen niet altijd even goed en gezond (willen) eten is algemeen bekend. Ouders spelen daarbij een belangrijke rol, maar waarom geen hip, leuk kookboek voor en door de kinderen zelf? moeten ze bij Keet Smakelijk hebben gedacht. De recepten zijn niet kinderachtig, lezen we op de achterflap van Chef Het Samen met tomaat. En dat is precies wat dit boek zo leuk maakt.

Auteursduo en initiatiefnemers van Keet Smakelijk Laura Emmelkamp en Scato van Opstall zijn van mening dat groente eten en koken met kinderen veel te leuk is om niets mee te doen. De makers van het boek hebben inmiddels een reeks kinderkookboeken en de Engelstalige Veggi Rider iPad app op hun naam staan. In 2009 maakten zij Keet Smakelijk, 77 vrolijke recepten en pond gezond verstand. Een boek met toegankelijke familierecepten, tips en trucs en een spoedcursus gezond eten. Maar bovenal een boek waar je heel vrolijk van wordt. Een bekroond Peuter Soepboek volgde drie jaar later, speciaal voor gezinnen met kinderen in de leeftijd van 1-4 jaar. En nu is er dus ook Chef Het Samen met tomaat.

Alles is getest door de kinderen zelf, die de hoofdrol spelen in dit boek. Gemaakt in de keuken annex huiskamer van Laura en Scato, met jongens en meiden uit de buurt. De recepten zijn gevarieerd, met tomaat als rode draad, in combinatie heel veel andere verse ingrediënten. De moeilijkheidsgraad van de recepten wordt met tomaten-icoontjes aangegeven, handig! Je leest over hoe je de tomaten kweekt (de zogenaamde opvoedtips voor tomaten) want moestuinieren is hip en je eigen oogst eten is nog leuker. Er is uitgebreide informatie over waar de tomaten vandaan komen, hoe je ze moet bewaren (niet in de koelkast dus!) en ruimte voor eigen aantekeningen. De kinderen loodsen je op zeer geestige wijze door de recepten, met veel grappen en grollen. Aanstekelijk, zo’n kookboek met gezonde recepten, waar je ook nog eens heel hard om kunt lachen. Ook als volwassen kind krijg je trouwens zin om met dit alles aan de slag te gaan.

Helemaal van deze tijd en ideaal voor kids, vanaf een jaar of 8 kun je al beginnen. We starten het nieuwe jaar goed met dit mafste kookboek voor kinderen!

Recept: Hartige muffins

Hartige Muffins

Maak deze muffins eens 's avonds, dan is meteen je ontbijt voor de volgende ochtend klaar. Of eet ze ’s middags, want ze laten zich ook prima meenemen in een lunchbox naar school.

Maken: 15 minuten / in de oven: 20 minuten
Voor 12 muffins

Boodschappen
• 200 gram (volkoren) meel
• 2 theelepels bakpoeder
• 1 theelepel zout
• 6 eieren
• 1 deciliter melk
• 100 gram jonge kaas, geraspt
• 150 gram doperwten (diepvries)
• 100 gram half zongedroogde tomaatjes op olie (in kleine stukjes)
• 6 cherrytomaten, voor de garnering

Handige keukenspullen
• muffinbakplaat
• muffinvormpjes
• 2 mengkommen

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Pak twee mengkommen. In de ene kom meng je het meel, met het bakpoeder en het zout.

In de andere kom kluts je de eieren en de melk door elkaar. Voeg de stukjes zontomaat en de doperwten bij de geklutste eieren. Doe ook de geraspte kaas erbij. Roer alles goed door elkaar.

Voeg het meelmengsel uit de ene kom bij de ‘natte’ ingrediënten uit de andere kom. Schep het muffinbeslag flink door elkaar.

Zet papieren vormpjes in de muffinbakplaat. Gebruik twee grote lepels om ze te vullen met het muffinbeslag, tot iets onder de rand.

Schuif de muffins in de oven. Na 20 minuten zijn ze klaar.

Laat de muffins eerst een half uurtje afkoelen op een bord of taartrooster. Serveer met een halve cherrytomaat bovenop iedere muffin.

KBvd M-logo -nw 233

 

Het Kookboek van de Maand is een initiatief van Kookboek van het Jaar-organisator Fusina Verloop. Zij maakt maandelijks uit het grote boekenaanbod een persoonlijke keuze. Het Kookboek van de Maand is toonaangevend en enthousiasmeert de lezer om de keuken in te gaan. En Fusina wil het boek zelf natuurlijk in de kast hebben staan!

 

Fusina -verloop

Fusina Verloop is initiatiefnemer van de Kookboek van het Jaar verkiezing (2007) en de Kookboeken7daagse (2011). Zij boeit en bindt kookboeken kopers, -verkopers, -makers en (heavy) users.

 

 

Suzanne1

Suzanne Stougie is culinair journaliste en heeft haar sporen ruim verdient in het kookboekenvak. Zo werkte zij in Londen met Jamie Oliver toen hij in opkomst was & schrijft, redigeert en beoordeelt kookboeken.

Ikoon -archief -kbvdm

Populaire kookboeken

Bekijk alle boeken
Zuur | Bas Robben | 9789461431561 € 24,95
Feest! | 24kitchen | 9789400508170 € 24,99
Kost voor kerels |  | 9781472374738 € 6,99
Zuur | Bas Robben | 9789461431561 € 24,95
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
LIBRISBLZ2 : libris