Recept: Pineapple-honey glazed ham

Smoked ham is in Amerika tijdens kerst en thanksgiving niet weg te denken, en voor good reasons: het is namelijk ontzettend lekker. Met dank aan mijn culinair goed onderlegde Amerikaanse schoonzus Courtney kan ik dit recept met je delen. Ooit keek ik over haar schouder mee tijdens de bereiding van een mega ham van 10 kilo voor
De Amerikaanse familie. Vandaag kun jij ermee aan de slag in je eigen achtertuin. Houd je wat ham over? Het schijnt dat je de restjes ook koud op een boterham kunt eten.

Ingrediënten (8-12 personen)
1 hele speenvarkenham van circa 3,5 kg, voorgekookt (vraag je slagersvriend op tijd dit voor je te maken)
20-30 kruidnagels

PINEAPLE-HONEY GLAZE
100 g ongezouten boter
300 ml sap van ananas (uit blik)
200 ml ginger ale
100 g honing
1 el zwartepeperkorrels
1 el gemberpoeder
1 el chipotle-tabasco

GEGRILDE ANANAS
12 ananasschijven (vers of uit blik)
1 rode peper, zonder zaadjes, fijngehakt
1 bosui, in dunne ringen gesneden
70 ml zonnebloemolie
2 el appelciderazijn
zout en versgemalen zwarte peper

Benodigdheden
BBQ met deksel voor indirect grillen
grill met gietijzeren rooster
ovenschaal of aluminiumbak
aluminiumfolie
appel- of kersenhoutchunks (blokken rookhout van circa 5 x 5 cm)
kernthermometer

Bereidingswijze
Duur: voorbereiding 20 minuten, bereiding 4 uur
Bereid een BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 140 °C is bereikt.

Snijd ondertussen de zwoerd en het vet van de ham kruislings in. Prik in het midden van elke ruit een kruidnagel in de zwoerd en leg de ham in de ovenschaal.

Meng in een pan alle ingrediënten voor de pineapple-honey glaze en breng het geheel kort aan de kook. Giet de warme glaze over de ham, pak de schaal met ham goed in met aluminiumfolie en zet hem in de voorverwarmde BBQ. De ham zal nu stoven in de glaze en snel op kerntemperatuur komen. Schik na 2 uur de rookhoutchunks tussen de
gloeiende kolen, verwijder de aluminiumfolie en lepel om het kwartier de glaze uit de
ovenschaal over het vlees terwijl je de ham rookt. Gril de ham tot hij een kerntemperatuur heeft bereikt van 70 °C.

Verhit ondertussen een grill met gietijzeren rooster tot een temperatuur van 230 °C is
bereikt. Gril de ananas kort tot er mooie grillstrepen verschijnen.
Meng in een kommetje de rode peper, bosui, olie en azijn met wat zout en versgemalen zwarte peper.

Leg de ham op een schaal, schik de gegrilde ananas ernaast en lepel daarover de peperbosuidressing.

 

Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 26 december 2018 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris