Recept: Linguine met langoustines

Dit gerecht staat of valt met een goede bouillon van langoustine. De pasta zuigt de smaken op en daardoor krijg je een rijker gerecht, zeker in combinatie met de pistache. Zoals zo vaak doe ik er vlak voor het serveren nog een klontje boter of wat olijfolie over. Maar wat je ook doet: het allerbelangrijkste bij pasta is dat hij al dente is. Houd daarom altijd de kooktijd op de verpakking aan en kook hem geen minuut langer. Doe je dat toch, dan wordt hij te zacht en dan zit er maar één ding op: de hele pan weggooien en opnieuw beginnen.

 

400 g linguine
2 courgettes, in lange, fijne slierten
12 courgettebloemen
olijfolie, om in te bakken
zeezout en versgemalen
zwarte peper
½ citroen, sap
3 el pistachenoten, gehakt
1 sjalot, fijn gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 takjes tijm
12 mooie langoustines, gepeld, ontdaan van het darmkanaal
gezouten boter
400 ml langoustinejus*
50 g parmezaanse kaas
2 el munt, gehakt

 

*langoustinejus

10 langoustinekoppen en – scharen
olijfolie, om in te bakken
4 teentjes knoflook
5 sjalotten,
fijn gesnipperd
5 takjes tijm, blaadjes
1 el tomatenpuree
½ koffielepel currypoeder
2 tomaten, in stukjes
zout en versgemalen
zwarte peper
100 ml witte wijn
400 ml kippenbouillon
2 el gezouten boter
100 ml room

 

 Langoustinejus

→ Bak de langoustinekoppen en -scharen aan in olijfolie. Hak ze fijn. Voeg knoflook, sjalotten en tijm toe en bak mee.

→ Voeg tomatenpuree, currypoeder en tomaten toe en bak mee.

→ Kruid alles met zout en peper. Blus af met witte wijn. Laat reduceren.

→ Voeg de bouillon toe. Laat zachtjes tot de helft reduceren.

→ Druk alles door een zeef. Voeg de gezouten boter en room toe en mix op.

→ Kook de linguine beetgaar, het liefst in een bouillon van langoustine.

→ Bereid ondertussen de courgettesalade door de courgetteslierten -en bloemen op smaak te brengen met olijfolie, zeezout, peper, citroensap en de helft van de pistachenoten.

→ Verhit een pan en zet sjalot, knoflook en tijm aan in olijfolie.

→ Voeg de pasta toe. Kruid met zout en peper.

→ Kruid de langoustines met zout en peper en bak kort aan, om en om.

→ Deglaceer de pan met de schaaldierenjus en koude boter en meng door de pasta.

→ Rasp de Parmezaanse kaas erdoor. Voeg de andere helft van de pistachenoten en munt toe.

→ Verdeel de pasta over de borden en werk af met de courgettesalade en courgettebloemen.

 

Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 22 december 2017 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris :