Recepten

Recept: Koude komkommerbouillon met yoghurtmousse en dille-olie

Voor 4 personen

Voorgerecht

Bereidingstijd 20 minuten en

30 minuten wachttijd

  • 2 komkommers
  • ½ blad gelatine
  • 75 ml slagroom
  • 15 gr eiwit (ca. helft van 1 eiwit)
  • 100 gr dikke (Griekse) yoghurt (10% vet)
  • citroensap
  • ½ bosje dille
  • 4 eetl. olijfolie

 

Extra nodig: keukenmachine/blender, schone kaasdoek of dunne, schone theedoek, vershoudfolie

Snijd één komkommer in stukken en maal deze in een keukenmachine of blender fijn. Leg de natgemaakte kaas- of theedoek in een zeef op een kom. Laat de komkommermoes goed uitlekken in de doek en druk zo veel mogelijk vocht uit de massa. Breng de uitgelekte ‘bouillon’ op smaak met wat zout en laat in de koelkast koud worden.

Week de gelatine 5 minuten in koud water. Verwarm de room tot lauwwarm in een steelpan. Los de goed uitgeknepen gelatine erin op. Laat afkoelen, maar niet stijf worden. Klop in een vetvrije kom het eiwit met een snufje zout stijf. Meng het eiwitschuim met de yoghurt en de lobbige room. Breng op smaak met citroensap en eventueel een snuf zout. Schep de massa in een kleine kom en laat de mousse afgedekt opstijven in de koelkast.

Breng wat water aan de kook en dompel de takjes dille tien tellen onder. Spoel direct af met koud water en laat uitlekken. Maal de dille met de olijfolie helemaal fijn in de blender/keukenmachine. Laat uitlekken in een zeer fijne zeef en vang de heldere dille-olie op. Van de andere komkommer trek je met een dunschiller of kaasschaaf lange, dunne lintjes ter garnering. Bestrooi deze met een beetje zout.

Verdeel de komkommerbouillon over vier ondiepe soepborden. Schep met een in heet water gedoopte lepel vier ovale balletjes (quenelles) uit de yoghurtmousse en leg er steeds één in het midden van een bord bouillon. Garneer met wat lintjes komkommer en druppels dille-olie.

Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 21.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris