Archief Libris Literatuur Prijs 2016

Cecile en Elsa, strijdbare freules van Elisabeth Leijnse wint Libris Geschiedenis Prijs 2016

30-10-2016 De Libris Geschiedenis Prijs 2016 is toegekend aan Cécile en Elsa, strijdbare freules van Elisabeth Leijnse. De winnaar is bekend gemaakt tijdens een live-uitzending van radioprogramma OVT de vijf genomineerde boeken voor de Libris Geschiedenis Prijs 2016.

Dit meeslepende boek is levensgeschiedenis, cultuurgeschiedenis en maatschappijgeschiedenis in één aldus het juryrapport

Cécile en Elsa, strijdbare freules

Elisabeth Leijnse

€ 29,95

Twee zussen, dochters van het progressieve aristocratengezin De Jong van Beek en Donk, groeien op als freules én als strijdbare vrouwen. Cécile (1866-1944) trouwt met de steenrijke Haagse projectontwikkelaar Adriaan Goekoop. In plaats van ondernemersvrouw wordt ze de schrijfster van de immens succesvolle feministische roman Hilda van Suylenburg (1897) en presidente van de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid (1898). Als de tentoonstelling haar deuren sluit, wordt Cécile door haar man het huis uit gestuurd. Elsa (1868-1939) huwt geen geld maar genialiteit: de componist Alphons Diepenbrock. In Amsterdam vestigt ze de eerste privépraktijk voor logopedie. Haar huwelijk houdt stand door haar trouw aan een man die zijn vrouw niet kan beminnen zolang zijn moeder leeft, en die daarna voor verleidingen bezwijkt. De zusters, in hun jeugd innig verbonden, maken elkaar in het volwassen leven bittere verwijten over hun keuzes.

Elisabeth Leijnse vertelt over Cécile en Elsa, strijdbare freules

5 Nominaties Libris Geschiedenis Prijs 2016 bekend

16-09-2016 Uit een longlist van tien historische boeken heeft de jury de volgende vijf titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2016:

Machiel Bosman: De roofkoning. Prins Willem III en de invasie van Engeland
Philip Dröge: Moresnet. Opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje
Elisabeth Leijnse: Cécile en Elsa, strijdbare freules         
Lodewijk Petram:  De vergeten bankencrisis
Annejet van der Zijl: De Amerikaanse prinses

Zondag 30 oktober van 10.00-12.00 uur worden tijdens een live-uitzending van radioprogramma OVT de vijf genomineerde boeken voor de Libris Geschiedenis Prijs 2016 besproken. 
En rond 11.30 uur wordt de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2016 bekend gemaakt.

De Roofkoning van Machiel Bosman

Recensie door: José Ferdinandus, Boekhandel Het Leesteken, Purmerend

Jose -Ferdinandus

“Machiel Bosman is de geschiedenisleraar die je iedereen wenst. In zijn boek De Roofkoning vertelt hij op uiterst levendige wijze het verhaal over stadhouder Willem III, de grootste staatsman die Nederland heeft voortgebracht. Volgens Bosman eigende Willem zich de Engelse kroon niet toe op uitnodiging maar roofde hij die van zijn schoonvader James II.
Aanleiding daarvoor was de geboorte van een kind. Dit is dan ook de openingsscène waardoor de lezer onmiddellijk dit
magistrale boek wordt inzogen.”

De Roofkoning

Machiel Bosman

€ 19,99
Oktober 1688. Voor de kust van Hellevoetsluis trekt de vloot zich samen. Er ligt een stad voor anker, een schip of vierhonderd - genoeg voor de overto

Moresnet van Philip Dröge

Recensie door: Arno Koek, Boekhandel Blokker, Heemstede

Arno -Koek (1)

“Het meest opmerkelijke van Moresnet is het dorp Kelmis (de hoofdstad), de burgemeester die het staatshoofd is en de verdedigingsmacht, vertolkt door de veldwachter. Toch is Moresnet een serieuze en zeer interessante  geschiedenis van een klein landje, ooit onderdeel van het vierlandenpunt.

Het leest als een spannend jongensboek en dat komt vooral door de eigen regels van dit ministaatje, waardoor het voor smokkelaars, belastingontduikers en dieven een gewilde plek werd. En daarmee is het een heel toegankelijke en boeiende geschiedenis.”

Moresnet

Philip Dröge

€ 19,99
'Zoals in zijn eerdere boek De schaduw van Tambora, bedrijft Dröge ook hier weer historische schakelvertelkunst van het hoogste nivea

Cecile en Elsa, strijdbare freules

Recensie door: Manon Mesdag, Boekhandel Veenendaal, Amersfoort

Manon -Mesdag

“Cécile en Elsa zijn aristocratische zussen die tijdens het Fin de Siècle de eerste schreden zetten op het feministische bevrijdingspad. Ze maken eigenzinnige, vooruitstrevende en soms slechte keuzes, zoals blijkt uit nagelaten dagboeken, brieven en documenten. Leijnse vervlecht alles tot meeslepende geschiedschrijving, die decennia cultureel en intellectueel leven in Nederland en Frankrijk omspant. Als kers op de taart staan achterin de nodige voetnoten die het lezen meer dan waard zijn. Kortom, een historische biografie van de bovenste plank.”

De vergeten bankencrisis

Recensie door: Sascha Falkenhagen, Dekker v.d. Vegt Boekverkopers, Nijmegen

Sascha -Falkenhagen

“Zijn bankiers monsters? Is hebzucht het probleem? Kan het weer gebeuren?” Vragen die Joris Luyendijk zich stelt in Dit kan niet waar zijn, zijn boek over de bankencrisis van 2008. Lodewijk Petram laat zien dat het in 1924 al eens eerder gebeurde, toen de Rotterdamsche Bankvereeniging (de Robaver) ten onder ging. De toentertijd grootste bank van Nederland bleek jarenlang op veel te grote voet te hebben geleefd. Een fascinerend verhaal, dat door Petram uitstekend wordt verteld.”

De vergeten bankencrisis

Lodewijk Petram

€ 21,99
'Vasthouden!' Het is 30 juni 1924 en minister van Financiën Hendrik Colijn aarzelt geen moment wanneer de grootste bank van het land op omvallen staat

De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl

Recensie door: Cor Wiersma, Boekhandel Los, Bussum

Cor -Wiersma

“Hoe een Amerikaanse pioniersdochter veranderde in een van de rijkste  vrouwen. Dat bereikt Allene Tew. Een vrouw die de toppen en de dalen van het leven heeft mogen ervaren. Die niet schroomt om, wanneer ze haar geld verliest en later het dierbaarste op deze wereld, haar 3 kinderen en man, opnieuw te beginnen aan de uitdagingen die haar leven zo boeiend hebben gemaakt. Ze vertrekt naar Europa om te trouwen met een Duitse prins. Zo wordt ze een officiële prinses. Allene Tew is een zeer sterke flexibele vrouw die u in uw hart zult sluiten en niet snel zal vergeten. Voor mij de onbetwistbare winnaar!”

De Amerikaanse prinses

Annejet van der Zijl

€ 22,50
Op 13 april 1927 voer Allene Tew met de Mauretania de haven van New York uit. Ze liet een leven achter zich waarin ze alles had bereikt waar ze als pl

Longlist Libris Geschiedenis Prijs 2016 is bekend

1-7-2016 De longlist met tien genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2016 is bekend gemaakt. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, NTR/VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro.  De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt.

Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken heeft de jury de volgende tien titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2016:

Over de Libris Geschiedenis Prijs

LPG-logo _cmyk _LBRS

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000 verbonden.

Alle informatie over de Libris Geschiedenis Prijs is te vinden op de officiële website van de organisatie: librisgeschiedenisprijs.nl

Andere websites gerelateerd aan de Maand van de Geschiedenis die elke jaar in oktober plaatsvindt:

nachtvandegeschiedenis.nl

maandvandegeschiedenis.nl

Data 2016

Bekendmaking longlist: 1 juli

Bekendmaking shortlist: 17 september

Bekendmaking winnaar: 30 oktober

De jury in 2016

Juryvoorzitter is dit jaar prof. mr. Henk van Os, emeritus hoogleraar Kunst- en cultuurgeschiedenis en oud-directeur van het Rijksmuseum.

De jury bestaat verder uit:

•    Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie
•    Martine Gosselink, hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam
•    Alexander Münninghof, journalist en schrijver, tevens winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2015 met het boek ‘De Stamhouder’
•    Peter Raedts, hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Radboud Universiteit
•    Ellen Snoep, projectmanager Maand van de Geschiedenis / Nederlands Openluchtmuseum
•    Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad
•    Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant

Lgp -archief

Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 22 december 2017 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris :