Literair concert

dinsdag 26 mei 2015 00:00
Literair concert
Bach in Bach uit: Een literair concert van Sanne Terlouw & het Orion Ensemble Leonard Leutscher – piano Carla Schrijner – cello Pauline Terlouw – viool Sanne Terlouw - verteller Anna Magdalena Bach was in haar tijd één van de eerste vrouwen met een professionele zangcarrière. Ze was 29 jaar samen met haar man Johann Sebastian, waarin ze hem met haar muzikale hulp en invloed onmiskenbaar heeft geïnspireerd, gesteund en gestimuleerd. Na zijn dood leeft zij verder, zorgend voor zijn muzikale erfenis, die de wereld steeds opnieuw in vervoering zal brengen. In dit literaire concert krijgt de luisteraar een kijkje in het leven van Bach en zijn Anna Magdalena Bachin. Hun wel en wee wordt omringd door Bach’s muziek. Vrolijke uitgelatenheid, diepe droefheid, hoop en wanhoop: in zijn tonen is alles te horen. Sanne vertelt, het Orion Ensemble musiceert, tekst en muziek zijn volledig met elkaar verweven en vormen een eenheid.

Het Orion Ensemble

Het Orion Ensemble is een kamermuziekgezelschap met als vaste kern een pianotrio. Het werd opgericht in 2000. Het Orion Ensemble geeft vele concerten op de Nederlandse podia met als kenmerk een programmering zonder grenzen, qua bezetting, stijl, tijd en land. Een van de krachten van het ensemble is het op originele wijze verbanden leggen tussen klassieke, jazz, Joodse, Spaanse en Argentijnse muziek. Veel energie is en wordt nog voortdurend gestoken in het zoeken naar nieuw materiaal, waardoor het ensemble een uniek repertoire heeft opgebouwd dat nooit eerder door een pianotrio werd gespeeld. Het Orion Ensemble heeft dan ook heel wat wereldpremières op zijn naam staan.

Met een van die premières, een compositie van pianist Leonard Leutscher, werd het ensemble in 2008 finalist en prijswinnaar van het Internationaal Joods Muziekconcours. Van het Orion Ensemble zijn inmiddels  negen cd’s verschenen en van het literaire concert HAYDN-LIVE! een dvd.
In 2003 is als onderdeel van het Orion Ensemble de (klassieke) muziekcursus Het Luisterrijk opgericht. Inmiddels zijn er ruim 300 cursisten, verspreid over zes locaties in Nederland. Leonard Leutscher studeerde piano en muziektheorie aan de conservatoria van Den Haag en Zwolle. In Den Haag bij Gerard Hengeveld en Jan van Dijk en in Zwolle bij Thom Bollen. Hij was een aantal jaren als docent muziektheorie verbonden aan het conservatorium van Zwolle. Nu is hij is de vaste pianist van het Orion Ensemble, geeft toelichtingen bij concerten  en geeft de muziekcursus Het Luisterrijk in heel Nederland. 

Carla Schrijner studeerde cello aan Het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Jean Decroos. Ze volgde cursussen bij Paul Tortelier en Boris Pergamenschikov. Jarenlang was ze verbonden aan Het Brabants Orkest. Nu is ze celliste in het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Rotterdams Kamerorkest en het Orion Ensemble.

Pauline Terlouw studeerde viool in Duitsland bij violist Wolfram König. Ze was vele jaren lid van het Gustav Klimt Kwartet. Momenteel behoort ze tot de vaste kern van het Orion Ensemble en is eerste violiste in het Metropole Orkest. Sinds 2003 verzorgt zij samen met Leonard Leutscher de muziekcursus Het Luisterrijk.

Sanne Terlouw

Sanne Terlouw is schrijfster en publiciste. Ze won in 2000 de Libelle Romanprijs met Het Strijkkwartet. Daarna publiceerde zij in 2008 haar succesvolle roman Het Rozeneiland. Samen met haar vader Jan Terlouw schrijft ze een succesvolle reeks over het speurdersduo Reders en Reders, waar inmiddels zes delen van zijn verschenen. In 2013 verscheen van ditzelfde schrijversduo de spannende literaire thriller, De verdwenen menora en onlangs het boek: In huis met een seriemoordenaar. In 2009 was de première van haar theaterstuk De Serafijn in Orpheus, Apeldoorn.
Met het Orion Ensemble treedt ze op in het door haar geschreven literaire concert Het Rozeneiland, gebaseerd op haar gelijknamige boek en Bach in Bach uit.

 

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris