Boekbesprekingen

Wat is een boekwinkel zonder boekverkopers die altijd klaarstaan met een of meerdere goede tips? Hier lees je aanbevelingen van Gerben, Julia en Ruud. Bestel ze gelijk en laat ze thuisbezorgen of kom langs en kijk welke aanraders er nog meer liggen. Tot snel!

Ruud beoordeelt dit boek met een: 9,5

De opgang

Stefan Hertmans

€ 24,99

Seethaler (1966) geeft in zijn derde vertaalde roman Het veld een twintigtal gestorvenen een stem. Al naar gelang hun karakters bondig tot over tien pagina's uitgesmeerd, maar altijd poëtisch. De verhalen grijpen in elkaar en geven een beeld van een vergane samenleving. Uiteraard verhalen van kroegenlopers, van diepe en onopgemerkte liefdes, een gokverslaafde, de burgemeester die er nog steeds niet achter is of hij nu een goede of slechte burgervader is geweest en postuum zijn straatje probeert schoon te vegen. Hij eindigt zijn bedenkingen met de woorden 'ik was boosaardig, vals en gemeen, maar ik was één van jullie'. Lees het ontroerende verhaal van Stephanie Stanek dat teruggaat naar de oorlog of luister naar het relaas van pastoor Hoberg die zijn kerk en zichzelf aan vlammen ziet ondergaan. En het trieste relaas van de minderbegaafde Peter Lichtlein die de zon probeert te vinden op de bodem van een meertje. En tenslotte: wie is toch Richard Regnier die in veel herinneringen opduikt, maar zelf niet aan het woord komt? Het veld is een stilistisch meesterwerkje. 

Julia beoordeelt dit boek met een: 8.5

Middaguur

Dörte Hansen

€ 21,99

‘Thuis heb ik nog een ansichtkaart….’: wie gevoelig is voor de nostalgische weemoed van ‘Het Dorp’ zal smullen van Dörte Hansen’s ‘Middaguur. Het is eigenlijk precies hetzelfde verhaal, maar dan in driehonderd pagina’s beschreven. Weliswaar speelt dit verhaal zich af in een Duits gehucht, maar het thema is universeel: een boerendorp wordt langzaam maar zeker ingehaald door de tijd. De ruilverkaveling van de jaren ’60 en ’70 is het begin van het einde van een gemeenschap waarin nooit iets leek te veranderen. Beeldschoon en met subtiele humor vertelt Hansen het verhaal van boer en kroegbaas Sönke Peddersen en zijn kleinzoon Ingwer, die zich voorbereidt op het 70-jarig huwelijk van zijn opa en zijn demente oma, Ella. Het zal het laatste feest zijn dat nog in het dorpscafé gegeven wordt voordat dat zal veranderen in een country-themazaal. We maken kennis met een keur aan kleurrijke dorpsbewoners én excentrieke nieuwkomers: Hansen weet ze – ondanks de soms wat overdreven stereotyperingen – levensecht neer te zetten. Zonder dat het ook maar ergens sentimenteel wordt, ademt het hele boek een mild-melancholieke sfeer, enigszins te vergelijken met die van de veelvuldig bekroonde en onvergetelijke Duitse televisieserie ‘Heimat’.

Gerben beoordeelt dit boek met een: 8,5

De herdershut

Tim Winton

€ 20,00

 

Jaxie is op de vlucht. Hij is van huis weggerend en hij komt nooit meer terug. Het laatste wat hij zag was zijn vader onder hun auto en de weggegleden krik ernaast. Hij had er niets mee te maken, maar hij vindt het ook niet erg.

Nu is hij onderweg, onderweg naar de enige naar wie hij zou kunnen gaan, hopend dat zij ook op hem zit te wachten. Maar om daar te komen moet hij de droge en uitgestrekte woestijn van Australië door, te voet en met eigenlijk te weinig water. Zonder dat hij eigenlijk weet hoe hij moet overleven.

Kun je tegelijk naïef en wantrouwend zijn? Jaxie is het in ieder geval. Dat wordt pas echt duidelijk als hij aankomt bij het afgelegen hutje van Fintan, een priester die daar om één of andere reden afgezonderd moet leven. Langzaam breekt het ijs en groeien ze naar elkaar toe. Maar de jongen wil ook verder. Dan hoort hij 's nachts een geluid, een geluid dat alles op zijn kop zal zetten.

Vanaf het begin leef je mee met Jaxie en zijn trek door het land. Een land dat in zijn ruigheid prachtig wordt beschreven. Het verhaal sleept je mee, tot het onontkoombare einde toe.

Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 uur besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris