Boekbesprekingen van Ruud

Ruud beoordeelt dit boek met een 9

Wie omkijkt

Jeanine Cummins

€ 23,99

Wie begint te lezen in Wie omkijkt van Jeanine Cummings bevindt zich meteen in een bloederige schietpartij. Een gehele familie wordt uitgemoord door een Mexicaans drugskartel, er zijn slechts twee overlevenden: Lydia en haar 8-jarige zoontje Luca. De aanslag is een vergelding omdat Lydia's man Sebastian als journalist een artikel in de krant plaatste over de leider van het kader: Javier. Lydia voelt zich bedreigd en vreest voor het leven van Luca. Zij besluit hals over kop haar woonplaats Acapulco te verlaten en vlucht  naar het noorden, naar de Verenigde Staten. Dan ontwikkelt de roman zich tot een moeilijk weg te leggen pageturner. Ruim 450 pagina's weet Cummings de lezer bij de les te houden en loopt hij/zij achter het tweetal aan en is evenzeer beducht van het gevaar dat het kartel haar op hielen zit. Het wordt een erbarmelijke reis tussen migranten uit andere Latijns-Amerikaanse landen langs obscure dorpjes, in opvanghuizen, gevaarlijke reizen op de daken van goederentreinen en de dreiging van ontvoerders, overvallers, 

verkrachters en de migra's, Mexicaanse politie die op de migranten jagen om ze te beroven en te vermoorden. Lydia en Luca trekken op met twee jonge zusjes uit Honduras die vanwege hun prille schoonheid een gevaar vormen voor zichzelf. Het laatste traject door de woestijn die de grens bepaalt tussen Noord- en Zuid-Amerika is bloedstollend beschreven en bevat zelfs een plot. Wie omkijkt is een verhaal dat hen die er kennis van willen nemen, de ogen opent voor een drama dat per uur een slachtoffer eist.

 

Vertaling: Carola van der Kruk- de Boer en Annet Niewold-de Boer

Ruud beoordeelt dit boek met een 9

Phineas' feest

Sophie Tak

€ 21,99
Sophie Tak is een nieuwe naam in de Nederlandse literatuur en één om in de gaten te houden want met haar debuutroman Phineas' feest heeft zij mij weten te overtuigen. In een prettige vloeiende taal met fantasievolle uitstapjes stelt zij de familie Ouwenaer aan ons voor. Een familie met een geschiedenis. Het gegeven is dat het gezin bestaat uit de ouders Hilmar en Tanneke en de kinderen Adelien, Johannes en Lea. Twintig jaar terug in de tijd verlaat Hilmar het gezin en verdwijnt uit zicht. Hetzelfde gebeurt iets later met Johannes die door Tanneke uit het huis wordt gezet vanwege zijn onmogelijke gedrag. Nu, in het heden, is Phineas de laatste ent aan de stamboom. Het kind van Lea die er al een aantal heeft rondlopen, waarvan het aantal in het ongewisse blijft. Tussen het moment dat het verhaal aanvangt en het kraamfeest dat aangekondigd is, zit een week. En in zeven dagen kan veel gebeuren! Alle gezinsleden kregen een eigen hoofdstuk en daarin staat vooral hun ervaring met Johannes; een slimme jongen met driftige kantjes. Soms uiterst lief en meegaand, dan weer opvliegend en onnavolgbaar. Als hij optreedt in zijn eigen hoofdstuk komt zijn geestesziekte aan het licht. Waanvoorstellingen en complottheorieën die zich richten op hem. In zeven dagen wordt toegewerkt naar het kraamfeest waar zich een echte reünie aandient waarvan niet iedereen op de hoogte is en die zich spectaculair gaat ontwikkelen. Houd daarbij in gedachten dat Sartre al vertelde dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen daden.

 

Ruud beoordeelt dit boek met een 8,5

Wij zijn licht

Gerda Blees

€ 21,00
In 2017 meldde de kranten dat in Utrecht een vrouw in een woongemeenschap sterk ondervoed is aangetroffen. De vrouw bleek overleden. Zij maakte deel uit van een viertal dat experimenteerde met lichtvoeding, een therapie die haar volgers doet geloven dat het lichaam grotendeels op licht en lucht kan functioneren. Met de krantenknipsels van toen in haar hand begon Gerda Blees (1985) aan haar roman Wij zijn licht. Voor de vorm koos zij voor een originele invalshoek: elk van de 25 hoofdstukken laat zij een persoon of een attribuut of een gedachte een visie uitdragen. Zo begint het met 'wij zijn de nacht' waar de nacht getuige is van het sterven van Elisabeth, de zuster van de initiatiefneemster Melodie. De twee overige bewoners, een man en een vrouw, worden op dat moment geconfronteerd met een omstandigheid waar zij nog geen weet van hadden. Dit gaat zich uiten in de hoofdstukken 'wij zijn de twijfel' en 'wij zijn de feiten', want de achtergebleven huisgenoten zijn alle in voorlopige hechtenis vanwege nalatigheid en worden door de rechercheurs aan het twijfelen gebracht. De gekozen vorm geeft Blees de middelen om stille getuigen zoals een cello, een sinaasappelgeur, het dagelijkse brood het woord te geven. Deze woorden zijn niet allemaal even spectaculair maar maken het verhaal wel compleet.

 

Ruud beoordeelt dit boek met een 9

De tolk van Srebrenica

Hasan Nuhanovic

€ 23,99
Dit jaar in juli is het precies 25 jaar geleden dat in Bosnië-Herzegovina het drama zich voltrok van de inname van de enclave Srebrenica. Ruim 8000 Bosnische moslims, voornamelijk mannen, werden gedeporteerd en niet veel later geëxecuteerd door Bosnische Serviërs. Een genocide waarvan gedacht werd dat deze in Europa nooit meer zou plaatsvinden. Hasan Nuhanovic was destijds de tolk van Dutchbat III; hij leerde zichzelf Engels en wist daarmee een betrekkelijke veiligheid te vinden. In zijn boekverslag De tolk van Srebrenica schrijft hij over de bijna vier jaar waarin zijn familie als vluchtelingen door het oosten van Bosnië zwerft. Nuhanovic' toon is, gezien de omstandigheden, sober en relativerend. Het is een zichzelf reperterend relaas van omzwervingen, het maken van beslissingen waar veilig te zijn, het ploeteren door kniehoge sneeuw, het ontwijken van wraakzuchtige Cetnics, schuilen voor granaataanvallen en de eeuwige zoektocht naar voedsel. Het hele boek lang loopt de lezer achter Nuhanovic aan en raakt hij betrokken bij zijn strijd. Het meest onthutsende en wrange vindt plaats aan het einde van zijn relaas als voedseltransporten wat regelmatiger doorkomen en uit de lucht droppings plaatsvinden. De omstandigheden lijken wat beter te worden, maar het spel dat de onconventionele Mladic speelt is sluw. In juli 1995 weet hij de enclave binnen te trekken. Het is duidelijk dat Nuhanovic niet op de hoogte was van het mandaat van Unprofor dat niet berust was op een wapenconfrontatie. Zijn mening is dat Dutchbat de moslimvluchtelingen heeft laten vallen. Een laatste poging van hem zijn jongere broertje en zijn ouders uit handen van de Serviërs te houden gaat verloren in onwil. En dat terwijl een Duitse dokter van AzG de familie van haar chauffeur wel redt.

 

Ruud beoordeelt dit boek met een 9

De dag dat ik mijn naam veranderde

Bibi Dumon Tak

€ 21,50
In De dag dat ik mijn naam veranderde van Bibi Dumon Tak verandert de naam uiteindelijk niet. Bibi, bekend als schrijver van succesvolle kinderboeken, vond het tijd om met een autobiografisch verhaal wraak te nemen op haar voormalige zwager, de man wiens naam zij niet noemt. Daar ging natuurlijk een en ander aan vooraf. Een paar jaar geleden overleed haar zus Lize (haar naam in het boek) aan kanker
en is er veel te regelen. Lize laat twee jonge kinderen achter en een van haar gescheiden echtgenoot. Anna (Bibi's alter ego) komt er achter dat de ex een ander plan heeft over haar nalatenschap en de omgang met de twee jongens. Alle contacten met de kinderen worden Anna (en haar moeder) ontzegt. De machteloosheid slaat toe; Anna vindt nergens gehoor en zeker niet bij de man wiens naam zij niet noemt, maar waar zij vervolgens alle plagen die de wereld in petto zou kunnen hebben, uitstrooit: "Moge Betelgeuze exploderen in zijn gezicht" is één van de tientallen. Anna's verhaal is van een ontroerende schoonheid. De liefde voor haar zus die zij in haar laatste periode niet uit het oog verliest tegen de haat van haar ex-zwager die Anna tijdens een moment van zelfreflectie bij de naam noemt in een poging zijn gedrag te begrijpen. Het lukt niet, evenals het veranderen van haar naam. Maar dat is een ander verhaal.

 

Ruud beoordeelt dit boek met een 9

10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld

Elif Shafak

€ 22,99

Ergens in het centrum van Istanbul wordt in een vuilcontainer het lichaam van Tequila Leila achtergelaten. Zij is vermoord. Daar vangt '10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld', de roman van de Turkse schrijfster Elif Shafak mee aan. De in de titel aangegeven tijd geeft aan dat het bewustzijn van een persoon na overlijden nog ongeveer tien en een halve minuut functioneert. Dit biedt  Shafak de mogelijkheid om de persoon Leila haar leven te overdenken. Haar kindertijd in een land waar meisjes ondergeschikt zijn en waar uithuwelijking op de loer ligt. Zover laat Leila het niet komen. Per gegeven minuut ontwikkelt zich haar geschiedenis. Haar vlucht vanuit een dorp naar de grote stad en haar intrek in een bordeel. Veel aandacht is er voor de vijf vrienden die zij achterlaat. Vijf uiteenlopende karakters die allemaal iets hebben toegevoegd aan haar leven en die Shafak aan het einde van haar verhaal bij elkaar brengt als zij te horen krijgen dat Leila, als verstotene en als prostituee, geen plekje krijgt op een reguliere begraafplaats maar begraven is op de Begraafplaats der Vergetenen waar slechts een nummer iets van identiteit weergeeft. Na het sombere verhaal van Leila is hetgeen de vrienden gaan ondernemen behoorlijk hilarisch. Misschien onnodig te vermelden, maar Elif Shafak zet zich in voor de situatie van vrouwen in Turkije. En dat wordt door de Turkse overheid niet echt op prijs gesteld.

 

Ruud beoordeelt dit boek met een 9

Ergens in dit duister

Natascha Wodin

€ 22,99

 

Met haar boek Zij kwam uit Marioepol vertelde de in Duitsland geboren (1945), maar met Oekrains-Russische wortels, Natascha Wodin over haar moeder en in het onlangs verschenen Ergens in het duister wordt op indrukwekkende wijze haar vader geportretteerd. Een vader die als dwangarbeider naar Duitsland werd afgevoerd en zich daarmee bevrijdde van het juk van dictator Stalin maar kennismaakte met de misdaden van Hitler. In Ergens in dit duister leest men wat de impact van de detentie voor haar vader is geweest. Een periode waarover door hem nooit gesproken werd. Zoals bekend waren dwangarbeiders in de ogen van het Stalinregime landverraders die in het vaderland  nog eens zwaar gestraft werden. Zo blijft de vader van Natascha in Duitsland, samen met haar moeder en een jonger zusje. Liefde van haar vader ondervindt zij niet en als haar moeder de dood zoekt in een rivier ontwikkelt vader zich tot een drankzuchtige despoot. Hij vertikt het om de Duitse taal te leren en zorgt ervoor dat zijn oudste dochter elders wordt ondergebracht. Tijdens zijn sterfbed gaat Natascha terug naar het begin en stelt ze zichzelf vragen waarop geen antwoorden komen. Deze leemtes maken haar relaas zo indrukwekkend en zij kan maar tot één slotsom komen: zijn oorlogsverleden zijn de oorzaak geweest.

 

Ruud beoordeelt dit boek met een 9,5

De kolibrie

Sandro Veronesi

€ 22,99

Een kolibrie is in staat om twaalf tot tachtig vleugelslagen per minuut te maken en toch op één plaats te blijven hangen, ogenschijnlijk bewegingloos. Het lijkt dezelfde techniek die oogarts Marco Carrera in zijn leven hanteert. Een bestaan dat gedomineerd wordt door tegenslagen die hij onbewogen lijkt te overleven. In zijn jongste roman De kolibrie beschrijft Sandro Veronesi met verschillende invalshoeken het relaas van Carrera. In grote lijnen in romanstijl die door de tijd slingert, afgewisseld met brieven en e-mails die bij elkaar een beeld creëren van een empathisch mens. Het begint al met een telefoongesprek met de psycho-analyticus Carradori die de vrouw van Marco Carrera behandelt. Een voor hem verwarrend gesprek dat een einde oplevert van zijn huwelijk. Kanttekening: Carradori keert later terug in het verhaal en zal een verrassend vervolg brengen. Dan is er de eeuwige, niet geconsummeerde, liefde van hem voor zijn vroegere buurmeisje Luisa, het fatale ongeluk van zijn dochter Adele en hoe hij zijn kleindochter Miraijin daarna grootbrengt. Het is slechts een kleine greep uit het leven van Carrera. Veronesi sleept je mee in het leven van een persoon waarvoor je veel sympathie opbrengt. Met humor -lees hoe Miraijin aan haar naam die "de man van de toekomst" betekent komt- en met ontroering.Het boek met droge ogen dichtslaan is bijna niet te doen!

Vertaling: Welmoet Hillen

 

 

Ruud beoordeelt dit boek met een 9

De vondeling

Eva Maria Staal

€ 20,99

 

In De vondeling van Eva Maria Staal wordt het verhaal verteld van Agnes. Een gescheiden vrouw die samenleeft met haar adoptiedochter Lima. Agnes worstelt met haar geweten; haar vader die stervende is, lijkt steeds meer van haar te verwijderen. Ooit was zij zijn oogappel maar ergens moet er iets gepasseerd zijn wat zijn houding moet verklaren. In een schriftje fantaseert zij over haar vader. Het gezin rond Agnes mag je ronduit bestempelen als empathisch, alles is bespreekbaar op één zaak na en daar komt Agnes pas achter als zij zijn oorlogsdagboek in handen krijgt en waarin zij leest dat vader Joop met zijn vriend Ruben een vlucht uit een werkkamp voorbereidt. Maar daar stopt het verhaal. Als de vragen die dit oproept worden beantwoord  en een oude buurvrouw daar nog een geheim aan toevoegt, vallen alle puzzelstukjes op de goede plaats. De vondeling is een emotioneel verhaal dat driestemmig is: Agnes vertelt en daarbij komen de commentaren van Lima en heeft Joop zijn fantasieverhaal plus zijn dagboek. De razzia van Rotterdam en de adoptie van een Chinese vondeling worden uitgebreid beschreven in een heldere en, ondanks de zware lading van het familie geheim, geestige stijl.

Ruud beoordeelt dit boek met een 8,5

De langste adem

Arielle Veerman

€ 19,99

 

 

Bewonderaars van het werk van Joost Zwagerman die geen kwaad woord over hem willen horen, doen er misschien beter aan het autobiografische verslag van zijn ex-vrouw Arielle Veerman niet ter hand te nemen. Zij die dieper willen duiken in het ego van de schrijver zullen een onthutsend relaas gaan lezen. Nadat Veerman van twee politieagenten aan de voordeur kreeg te horen dat hij een einde aan zijn leven wist te maken, stond zij met de rug tegen de muur. Min of meer kreeg zij de schuld van zijn zelfgekozen dood vanwege de vechtscheiding die kort daarvoor plaatsvond. In haar boek De langste adem doet zij verslag van het moment van de aanzegging tot de dag van de plechtigheid. Daartussen beschrijft zij het huwelijkse leven met Joost die zich steeds meer ontpopte als een bn'er. Een feit waarvoor het hele gezin, er zijn drie kinderen, in dienst moest staan. Het leidt tot spanningen, woedeuitbarstingen en een door Joost voorgestelde scheiding. Als deze door Arielle wordt doorgezet, plaatst hij zich in de slachtofferrol en begint een stalkingsoffensief in de vorm van e-mails. Veerman heeft haar relaas zodanig verwoord -zij noemt derden bij hun traceerbare voornaam- zodat alle beweringen een getuige kennen. Een eerlijk en dapper boek.

Ruud beoordeelt dit boek met een 8

De menselijke maat

Roberto Camurri

€ 21,99

 

Robert Camurri schreef elf korte verhalen die bij elkaar de roman De menselijk maat omvatten. De drie terugkerende hoofdpersonen in alle verhalen zijn de vrienden Anela, Davide en Valerio, allemaal woonachtig in het suffe (in werkelijkheid bestaande) dorp Fabbrico, een onooglijk gehucht ergens tussen Parma en Bologna. Tussen de vrienden ontstaat een driehoeksverhouding totdat Valerio noodgedwongen Fabbrico moet verlaten. De dan op elkaar aangewezen overgeblevenen blikken terug op hun jeugd en ondervinden de gevolgen van hun keuzes. De emotionele psychologie blijft aan de oppervlakte, de schrijver richt zeer meer op de gevolgen daarvan. Een van de anekdotes die op mij de meeste indruk maakte is de geschiedenis van de oude Giuseppe, de verzetsheld in het dorp die een kluizenaarsbestaan leidt. Als op dé feestdag van Fabbrico, de dag waarop in 1945 de Slag bij Fabbrico werd gevochten tussen partizanen en fascisten, Guiseppe, getooid met driekleurige halsdoek, op zijn stoel klaar zit om 'Bella ciao' te zingen, wordt het feest ontsiert. Een groep neo-fascisten rukt op en veroorzaakt chaos. Giuseppe prevelt nog dat het allemaal voor niets is geweest en zijgt ter aarde. En misschien illustreert dit juist de geschiedenis van Fabbrico: vriendschap die omslaat in verraad.

 

Ruud beoordeelt dit boek met een 9,5

Cliënt E. Busken

Jeroen Brouwers

€ 21,99

In het hoofd van cliënt E. Busken is het oorlog. Vastgeklonken aan zijn rolstoel is hij overgeleverd aan wat hij opvangt in het zorgcentrum Huize Madeleine waar hij, volgens eigentijdse maatstaven, cliënt wordt genoemd in plaats van patiënt. En wat hem ter ore komt wordt door hem op een narrige manier van commentaar voorzien en doet hem herinneren aan zijn leven voordat grootvorst Alzheimer aan zijn hersenpoort rammelde. Jeroen Brouwers leverde misschien wel met Cliënt E. Busken zijn laatste manuscript in bij zijn uitgever, want inmiddels zwak van gezondheid en 80 jaar oud. Brouwers legt zíjn Busken woorden in de mond als "Ik moet aan één iets blijven denken en niet steeds uitstapjes op en af in mijn hoofd (...)", hiermee beelden van het werk van Escher oproepend. Verderop is Busken zich bewust van een "taalcarnaval" waar hij zich aan te buiten gaat. Smakelijke anekdotes over ontmoetingen met Beatrix, pausen en handjevol wetenschappers wisselen af met vergeetachtigheid en boosheid wat onnavolgbare zinnen, dan weer ontroerend en soms hilarisch, oplevert. Sommige daarvan verdienen het om twee, soms drie keer gelezen te worden. Met deze dag uit het laatste stukje leven van E. Busken voegt Jeroen Brouwers een meesterwerk toe aan een indrukwekkend oeuvre.

 

 

Ruud beoordeelt dit boek met een 9

Holland

Rodaan Al Galidi

€ 21,95

Zijn grote doorbraak maakte de in Irak geboren Rodaan Al Galidi met Hoe ik talent voor het leven kreeg (2016), een verslag van zijn jarenlange verblijf in een AZC en zijn omgang met de IND. In dezelfde schrijfstijl schreef hij het vervolg onder de titel Holland. Zo maakt hij in deze roman van Holland een onmisbaar hoofdpersoon. De andere protagonist is Rodaans alter ego Semmier Karim. Dit boek beschrijft de periode na het AZC en zullen er ontmoetingen zijn met oude bekenden uit de opvang. Het wordt een jacht op onderdak en inkomen die tezamen een humoristische visie geven op integratie die vooral bepaald wordt door omgang met Hollanders. Zo vindt Semmier o.a. bed en dak bij een kinderopvang, een klooster, een studentenhuis, onderhuurt hij een studio, maar kan vervolgens nergens aarden. In het studentenonderkomen maakt hij kennis met een perfecte weergave van een coalitie. Na een grappige introductie waarschuwt de voorzitter van de groep bewoners dat de asielzoeker zeker verantwoordelijk zal zijn voor het verdwijnen van slipjes en beha's om vervolgens met hem te proosten op VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Semmier maakt in Holland ook kennis met de liefde, vooral de onbereikbare Lidewij die een sleutelrol speelt. Seks ligt om de hoek en de vraag rijst hoelang Semmier maagd blijft. Al Galidi houdt zijn lezers een spiegel voor en toont zich een chroniqueur die weet te putten uit een poel van poëtische geestigheid.

 

 

Ruud beoordeelt dit boek met een 8

Mijn vaders hand

Bart Chabot

€ 23,99

 

De hand in de titel van de pas verschenen, autobiografische roman van Bart Chabot behoort toe aan zijn vader. Anders dan je van vaders mag verwachten staat deze hand niet symbool voor bescherming. In Mijn vaders hand beschrijft Chabot zijn opname in het ziekenhuis vanwege een levensbedreigende infectie en wordt hij tijdens koortsdromen bezocht door herinneringen uit zijn jeugd. 'Vertel nu eindelijk eens iets over jezelf,' vraagt zijn vrouw Yolande, waarna Bart haar een pen met papier overhandigt en begint te praten. Het wordt een onthulling over een gezin waarvan vooral de vader niet in staat is respect en liefde voor zijn zoon op te brengen. Tussen te pas en te onpas uitgedeelde oorvijgen door krijgt de jonge Bart verwensingen over zich uitgestort zoals 'jij had nooit geboren moeten worden' tot het zijn van 'een stuk verdriet'. Kleine, maar ook grotere, ongelukjes worden bestraft met huisarrest en verbanning van de eettafel. Na een afranseling vraagt zijn vader hem of hij nog op zijn kont kan zitten. 'Nee? Goed zo!' Chabot schreef geen larmoyante roman. Hij lardeert zijn relaas met zijn herkenbare humor en zelfspot. 'Pas op jongen, anders ben je nog niet jarig', beantwoordt hij met 'Nee dat klopt, over zes maanden pas'. En ook op school daagt hij menig docent uit zoals een leraar Duits die hem in een steeds hoger tempo de naamvallen op laat dreunen, daarbij met zijn knokkels de snelheid opvoerend. 'Als u het sneller kan, kunt u het beter zelf doen.' Wederom een antwoord met gevolgen. Het ontroerendste gedeelte bevindt zich tegen het einde wanneer hij zich op het sterfbed van zijn moeder met haar verzoent. Zijn vader is dan al een tijdje daarvoor overleden en zijn dood kwam Chabot bij toeval onder ogen in een rouwadvertentie.

 

Ruud beoordeelt dit boek met een 9

Het licht van de nacht

Emanuele Altissimo

€ 20,99

 

In de proloog van de debuutroman Het licht van de nacht van Emanuele Altissimo staan de volgende feiten geschreven: de opa van Olmo neemt de telefoon op. Het is de carabinieri met een vraag over een terreinwagen die op zijn naam staat. In de laadbak bevindt zich een persoon, de oudere broer van Olmo, de tien jaar oudere Diego. Praten met zijn opa kan hij niet; opa waarschuwt de agent op te passen. In de volgende 17 hoofdstukken vertelt Olmo het schrijnende verhaal van zijn familie. Na het fatale auto-ongeluk waarbij de ouders van de broers omkwamen, besluiten opa Aime en de kleinzoons de zomer door te brengen in de bergen van Valle d'Aldra, in het noordwesten van Italië. De rust die ze daar zoeken vinden ze niet omdat Diego worstelt met zijn emoties. Zijn stemmingswisselingen zet de verstandhouding van de familie onder druk.

In deze ontroerende roman worden een tweetal metaforen opgebouwd die de loop van het verhaal verklaren. De fascinatie van Olmo voor wolkenkrabbers, hij krijgt van zijn opa een schaalmodel van het Empire State Building, waarbij de lezer aanvoelt dat deze na voltooiing zal instorten en de verschijning van een hertenjong dat het boekomslag siert. Al lezende krijgt de roman steeds meer impact en word je een verhaal binnengezogen over rouw en broederliefde waarin Olmo aan Aime de vraag voorlegt of je 'van iemand houden' kunt stopzetten.

 

Vertaling: Saskia Peterzon-Kotte

Ruud beoordeelt dit boek met een 9

De koning

Szczepan Twardoch

€ 22,99

Het is 1937. De Poolse schrijver Szczepan Twardoch (1979) brengt zijn lezers in De Koning naar Warschau, het decor voor de toestand in Polen in deze periode kort voor de Tweede Wereldoorlog. Een smeltkroes van nationalisme, communisme en (anti)semitisme. Over de grens is Hitlers opkomst vrijwel volmaakt, de eerste sympathisanten lopen in Warschau al rond. De protagonist in De Koning is de Joodse bokser Jakub Shapiro. Hij is de rechterhand van de maffiabaas Kaplica. Het verhaal begint met een bokspartij waarbij Jakub zijn tegenstander uit het rechtsnationalistische kamp tot gort slaat. Vijandschap is geboren. Maar ook binnen de onderwereld is een strijd gaande. Kaplica krijgt een moord in zijn schoenen geschoven en verdwijnt in een kamp. Jakub lijkt zijn gedoodverfde opvolger.Twardoch schetst vervolgens een geschiedenis die zowel schokkend als filmisch is, met veel geweld, hoeren en drugs. Een toekomstige film-noir ligt mogelijk in het verschiet, maar eerst moet deze zwarte roman die bol staat van cynische citaten en scènes, worden beslecht. Geniet van de geestige metaforen en doe af en toe de ogen dicht bij gewelddadige fragmenten. Bij de laatste hoofdstukken aangekomen, heeft Twardoch voor de lezer nog een verrassing in petto.

 

Vertaling: Charlotte Pothuizen

 

Ruud beoordeelt dit boek met een 9

De kat en de generaal

Nino Haratischwili

€ 34,99

Er zijn twee opvallende verschillen tussen de lijvige romans - Het achtste leven (voor Brilka) en De kat en de generaal -van Nino Haratischwili: de omvang is gehalveerd naar 675 pagina's en de tijdspanne is teruggebracht van een eeuw naar twintig jaar. Overeenkomsten zijn er ook: de Russische geschiedenis speelt een rol en Haratischwili nam er weer de tijd voor haar personages een gezicht en stem te geven. Het resultaat is een uiterst boeiend relaas dat de lezer een aantal dagen aan leesfauteuil kluistert. Het verhaal speelt tegen de achtergrond van de Eerste Tsetsjeense Oorlog (1994-1996) en kent zijn vervolg in 2016. Tijdens die oorlog draait het om het 17-jarige meisje Noura, vol levensverwachting die in haar dromen gestalte krijgt. Dit wordt verbrijzeld door een detachement Russische soldaten die haar na een verkrachting om het leven  brengen. Eén van de soldaten met een lage rang die later 'de Generaal' wordt genoemd werkt zich na de oorlog op tot oligarch. Met zijn dochter vertrekt hij naar Berlijn, maar zij maakt kennis met een journalist die in het leven van haar vader wroet. Zij gaat zich afvragen wat zijn rol in het drama is geweest. Tegelijkertijd is hij van plan af te rekenen met zijn verleden en dat komt in een stroomversnelling als hij een actrice op een aankondiging afgebeeld ziet die sprekend lijkt op de vermoorde Noura. Zij, ' de Kat', moet de sleutel van het zuiveren van zijn verleden worden. 

 

Ruud beoordeelt dit boek met een 9,5

De dood van Jezus

J.M. Coetzee

€ 22,99

 

Eén van de schrijvers die ik al bijna vier decennia volg, is J.M. Coetzee. Zijn imposante oeuvre is onlangs uitgebreid met De dood van Jezus; het afsluitende deel van een trilogie over het jongetje David. In dit deel - dat uitstekend los te lezen is - is David 10 jaar. Vanaf het eerste boek is hij ouderloos en is hij geadopteerd door Simón en Inés. David is een vroegwijs kind en weet zich in de dialogen met Simón goed staande te houden. Tijdens een voetbalpartijtje wordt hij benaderd door een directeur van een weeshuis die hem overhaalt het team van zijn weeskinderen te versterken. Onder zijn invloed verlaat David zijn ouders en vindt hij een nieuwe plek. Hij drijft weg van Simón en Inés. Later als David een zeldzame ziekte krijgt proberen de ouders hem terug te winnen. In het ziekenhuis komt de intrigant Dmitri regelmatig aan zijn bed zitten. Deze man speelt een duistere rol in het tweede boek en hij is de persoon die David onder de titel ' jonge meester' profetische gaven toedicht. Het leidt allemaal tot een weergaloos mooi verhaal dat behalve poëtisch ook filosofisch geschreven is. Er ontstaat een onderhuidse spanning wie uiteindelijk het recht heeft om te rouwen over de dood van David. Wie wint die strijd en welke boodschap heeft David achtergelaten? Zal het lijfboek van Davis, Don Quichot, hier iets mee te maken hebben?

Vertaling: Peter Bergsma

 

Ruud beoordeelt dit boek met een 8,5

De tolk

Annette Hess

€ 22,99

 

In De tolk van Annette Hess (1967) wordt WO-ll op een authentieke wijze als decor opgevoerd. Het is 1963 wanneer de jonge vrouw Eva op een dag het verzoek krijgt als tolk te functioneren bij een proces tegen oorlogsmisdadigers. Eva woont met haar oudere zus, vader en moeder boven het Deutsches Haus, een restaurant in Frankfurt. Haar eerste taak is een getuigenverklaring van een Poolse overlevende te vertalen. Ontdaan over zijn relaas zegt zij toe het gehele proces bij te wonen. Zeer tegen de zin van haar ouders en aanstaande verloofde Jürgen die liever zien dat de geschiedenis onbesproken blijft. In de beklaagdenbank zitten kopstukken en meelopers uit het kamp Auschwitz die zich ongeïnteresseerd tonen en alles ontkennen. Ongewild zakt zij steeds verder In het moeras dat familie heet. Hess baseerde haar beschrijvingen van de getuigenverklaringen op originele documenten uit de archieven van dit Auschwitzproces en als uitgangspunt nam zij de uitspraak van een Canadese trainee die de aanklagers ondersteunt dat elke Duitser schuld heeft aan de holocaust. Maar Eva is, geboren tijdens de oorlog, oprecht onwetend, geholpen door naïviteit en zwijgen van haar ouders. Voor haar is de schok enorm, vooral als duidelijk wordt wat de rol van haar ouders is geweest. Annette Hess zette met Eva een sterke persoonlijkheid neer en creëerde een - met een vleugje romantiek gevulde - krachtige roman.

Vertaling: Herman Vinckers

 

Ruud geeft dit boek een 8,5

De weldoeners

Andrew Ridker

€ 22,99

 

Wie zijn nu eigenlijk die weldoeners in de gelijknamige roman De Weldoeners van de Amerikaans-Joodse schrijver Andrew Ridker? Een debuut dat hem in het rijtje Jonathan Franzen en Nathan Hill plaatst? Het verhaal brengt ons bij de familie van Arthur Alter, een weinig succesvolle docent aan een kleine universiteit. Een man in geldnood die zijn huis dreigt te verliezen en een man met een verleden. Zijn vrouw, Francine, is overleden maar drukt nog steeds een stempel op de nabestaanden; behalve Arthur zijn zoon Ethan, een stille in zichzelf gekeerde homoseksueel, en dochter Maggie die al vanaf haar pubertijd de verbale strijd met haar vader aangaat. Francine laat haar kinderen een klein fortuin na en op een slinkse wijze gaat Arthur proberen zijn kinderen zover te krijgen een gedeelte van dit kapitaal in zijn huis te investeren. Ethan en Maggie, zij zijn al jaren uithuizig en hebben nauwelijks contact met hun vader, nemen zijn uitnodiging aan. Maar wat een familiereünie zou moeten worden, ontaardt in een ongemakkelijk weekend. Het stukje verleden dat zich afspeelde in de binnenlanden van Zimbabwe is niet het enige dat komt bovendrijven. Ridker maakt gebruik van veel flashbacks waardoor alle personages goed geportretteerd worden en ook niet onbelangrijk: zijn stijl is tragikomisch.

 

Uitgeverij: Ambo/Anthos

Vertaling: Jan de Nijs

Pagina's: 357

Prijs: €22,99

Beoordeling:8,5

Ruud geeft dit boek een 9

Mannen in mijn situatie

Per Petterson

€ 21,99

 

De boeken die ik tot nu toe gelezen heb van de Noorse schrijver Per Petterson laten een onuitwisbare indruk achter. Deze auteur weet zijn lezers er bij de haren bij te slepen en hem te confronteren met diep onmenselijke situaties waar niemand in wil terechtkomen. Zo ook in zijn laatste roman Mannen in mijn situatie. Hierin dwaalt de 38-jarige Arvid in zijn aftandse Mazda door Noorwegen. Radeloos vanwege een scheiding frequenteert hij kroegen om vervolgens zijn  roes uit te slapen in zijn auto, ingerold in zijn slaapzak. Niet zelden loopt hij tegen een vrouw aan en beleeft hij een onbevredigende one-night-stand. Steeds verder zakt hij weg en dat brengt hem nog verder op het randje omdat zijn omgang met zijn drie dochters op het spel staat. Vooral zijn oudste dichter Vigdis bedelt om aandacht. De vraag die zich opwerpt is of Arvid boven zichzelf uit kan stijgen en of hij zijn eenzaamheid achter zich kan laten. Petterson is de moeite waard om eens uit te proberen.

 

Uitgeverij: De Geus

Vertaling: Marin Mars

Pagina's: 252

Prijs: € 20,99

Beoordeling:9

Ruud beoordeelt dit boek met een: 9

Het veld

Robert Seethaler

€ 21,99

Seethaler (1966) geeft in zijn derde vertaalde roman Het veld een twintigtal gestorvenen een stem. Al naar gelang hun karakters bondig tot over tien pagina's uitgesmeerd, maar altijd poëtisch. De verhalen grijpen in elkaar en geven een beeld van een vergane samenleving. Uiteraard verhalen van kroegenlopers, van diepe en onopgemerkte liefdes, een gokverslaafde, de burgemeester die er nog steeds niet achter is of hij nu een goede of slechte burgervader is geweest en postuum zijn straatje probeert schoon te vegen. Hij eindigt zijn bedenkingen met de woorden 'ik was boosaardig, vals en gemeen, maar ik was één van jullie'. Lees het ontroerende verhaal van Stephanie Stanek dat teruggaat naar de oorlog of luister naar het relaas van pastoor Hoberg die zijn kerk en zichzelf aan vlammen ziet ondergaan. En het trieste relaas van de minderbegaafde Peter Lichtlein die de zon probeert te vinden op de bodem van een meertje. En tenslotte: wie is toch Richard Regnier die in veel herinneringen opduikt, maar zelf niet aan het woord komt? Het veld is een stilistisch meesterwerkje. 

Ruud beoordeelt dit boek met een: 9

De verloren berg

Lieke Kézér

€ 21,99

In De verloren berg bedient Lieke Kézér zich van twee, zich afwisselende, verhaallijnen: De bergen en De zee. In beide lijnen is de ramp al voltrokken. Kira, de vrouw van de succesvolle schrijver Thomas, heeft zich te pletter gereden tegen een boom. Vanaf dit moment staat Thomas alleen voor de opvoeding van hun drie kinderen, Cleo (15), Mathilde (9) en Tommie (5), iets waar hij zich nog nooit mee heeft bemoeid. In de lijn De bergen trekt hij eropuit met zijn camper en kinderen naar de Pyreneeën. Een impulsieve reis waar al een dreiging boven hangt, zijn oudste dochter Cleo weigert met hem te praten. In De Zee gaat het vooral over het plannen van de reis dat gepaard gaat met rouwverwerking, de goedbedoelde adviezen van derden en de kortstondige relatie die Thomas overkomt met de veel jongere schooljuf van Tommie. Duidelijk wordt dat Kira als auteur, zij schreef twee niet opgevallen boeken, zich de mindere voelt ten opzichte van Thomas, maar ook dat zij in dienst stond van zijn succes. Zou dit de reden kunnen zijn van de verstoorde relatie tussen Cleo en haar vader? Lieke Kéréz schrijft over een loodzwaar onderwerp, maar laat de zwaarmoedigheid niet prevaleren. Thomas worstelt met zijn verdriet en met zijn oudste dochter en heeft ondertussen mooi beschreven dialogen met zijn twee jongsten. Aan het slot van deze roman wordt een en ander duidelijk en blijft de lezer achter met het gevoel een ontroerend mooi verhaal te hebben gelezen.

Ruud beoordeelt dit boek met een: 9

De jongens van Nickel

Colson Whitehead

€ 22,99

In ieder geval de laatste twee romans van de zwarte auteur Colson Whitehead zijn inktzwarte verhalen die mij, de lezer, met een mokerslag terug op aarde bracht. In de ondergrondse spoorweg sleepte hij zijn publiek aan de haren mee in zijn meest duistere fantasieën over weggelopen slaven en De jongens van Nickel baseerde hij op de geschiedenis van een Amerikaanse tuchtschool Dozier School tot Boys. In 2014 werd publiekelijk bekend wat zich op die plek in Florida meer dan tientallen jaren heeft afgespeeld. Dozier staat model voor Nickel en Whitehead vertelt zijn verhaal door de ogen van Elwood Curtis, een slimme hardwerkende zwarte jongen van 15 jaar die zijn gevoel van rechtvaardigheid uit de speeches van Martin Luther King haalt. Hij heeft de pech dat hij bij het liften wordt opgepikt door een autodief en zo belandt Elwood op de zwarte afdeling van Nickel en maakt hij kennis met de tucht die daar heerst. Tucht die wordt bepaald door racisme en sadisme. Al in zijn eerste weken wordt hij uit zijn bed gelicht en meegenomen naar het White House, de plek waar de jongens een vreselijke marteling ondergaan die een flink aantal niet zal overleven. De straf die Elwood kreeg omdat hij opkwam voor een misbruikt jongetje. Het zet hem aan het denken: de straffen die gegeven worden kennen geen oorzaak, maar zijn willekeurig.
Halverwege het boek voert Whitehead zijn hoofdpersoon op als een succesvol directeur van een verhuisbedrijf wat het toekomstperspectief voor Elwood rooskleuriger moet maken.
De jongens van Nickel laat zien hoe de medewerkers van de school hun corrupte leven te gelde maken door beschikbaar gesteld voedsel door te verkopen aan plaatselijke ondernemers. Dit gaat in deze roman ten koste van de zwarte jongens. De blanke jonge bewoners ondergingen overigens eveneens zware folteringen (raadpleeg de website Officialwhitehouseboy.org) maar getuigenissen van hen maken wel melding van een zwaardere tucht voor de zwarten. Whitehead komt in zijn boek tot de kern van het oude en nieuwe racisme waar Amerika nog steeds geen antwoord heeft. Met dit soort verhalen mag Whitehead zich de literaire kleinzoon van James Baldwin noemen.

Ruud beoordeelt dit boek met een: 8

Stella

Takis Würger

€ 19,99

In zijn roman Stella verdiepte de Duitse schrijver Takis Würger (1985) zich één jaar in het leven van Stella Goldschlag. Een mooie, blonde, sensuele vrouw die als bijnaam 'het blonde gif' droeg. Würger pikte uit haar leven, volkomen fictief, het jaar 1942. De plaats van handeling is Berlijn. Daar ontmoet de Zwitser Friedrich in een club de jonge Kristin die daar als zangeres optreedt. Het verhaal is onderverdeeld in twaalf hoofdstukken, elke keer een maand. Eigenlijk is het het jaar van Friedrich, alles wordt uit zijn perspectief verteld. Friedrich, niet onbemiddeld, neemt zijn intrek in een grand hotel en wordt smoorverliefd op Kirstin en al snel komt hij erachter dat zij twee levens leidt. Ondanks haar blondzijn is zij Joods en is haar echte naam Stella. Daarbij is zij verslaafd aan pervitine -gewoon in de apotheek verkrijgbaar- en is zij niet vies van alcoholica. Om haar ouders te vrijwaren van deportatie naar Auschwitz werkt zij samen met de Gestapo als 'jodenvanger'. Bij Friedrich - als neutrale Zwitser- roept het de vraag op of je mensen mag verraden om je eigen ouders te redden. Een plausibel dilemma. Wat niet in zijn roman wordt beschreven, is dat Stella nadat haar ouders zijn gedeporteerd met haar jachtpraktijken doorging en waarschijnlijk honderden Joden de dood heeft ingejaagd. Alle feiten die Würger beschrijft zijn biografisch juist en met zijn Stella voegt hij een element toe aan de vele documentatie over de Tweede Wereldoorlog.

Ruud beoordeelt dit boek met een: 8,5

Ik blijf hier

Marco Balzano

€ 20,99

In het uiterste noorden van Italië, in een hoekje bij buurlanden Zwitserland en Oostenrijk, vind je aan een stuwmeer het dorpje Curon. Een plekje waar elke met toeristen gevulde touringcar halt houdt en de inzittenden een foto mogen nemen van het kerktorentje dat daar fier uit water rijst. Hoe het komt dat dat kerkje vele jaren heeft overleefd wordt verteld in de roman Ik blijf hier van Marco Balzano. De geschiedenis bestrijkt de jaren 20-50 van de vorige eeuw, Curon is een saai dorp dat bestaat uit een aantal boerderijtjes. De opwinding krijgt een aanvang als er plannen zijn een stuwmeer te bouwen. De dorpelingen vrezen dan al voor het voortbestaan. Maar daaraan voorafgaand is er de kwestie dat de Italiaanse fascistische regering het gebied Zuid-Tirol verbiedt Duitstalig te zijn. Grafstenen worden hertaald, scholen heringericht en de eerste dorpelingen verlaten uit protest Italië. Het wordt erger als de bewoners een keuze moeten maken tussen fascisten en nazi's. Het leidt tot een verdeelde gemeenschap. Ook in de familie van Trina Hauser die de hele geschiedenis vertelt aan haar vermiste dochter. Wie is goed en wie niet? Hoe ver kun je gaan met het protest? En dan komt ook nog eens de oorlog voorbij. Balzano weet de spanning goed op te bouwen en verlaat het gebaande historische pad nauwelijks. 

Ruud beoordeelt dit boek met een: 9

De dochters van de kapitein

Maria Duenas

€ 24,99

Wie nog geen keuze heeft gemaakt welke titel het volmaakte vakantieboek gaat dragen dat een plaatsje in de valies verdient: De dochters van de kapitein van Maria Dueñas zou de ultieme tip kunnen zijn. Bijna 500 pagina's  aan goed geschreven leesplezier, volgepropt met historie, romantiek, suspense en wilskracht. De Spaanse emigrant Emilio Arenas heeft zich gevestigd in Brooklyn waar hij een eethuisje wil opstarten. Zijn vrouw Remedios volgt hem in het gezelschap van hun drie beeldschone dochters, Victoria, Mona en Luz. Echter kort na hun eerste stappen op Amerikaanse bodem overkomt Emilio een noodlottig ongeval. Een bijkomend probleem voor de drie zussen omdat de echte zin het nieuwe land toch al niet aanwezig was, maar nu ontkomen ze niet aan het eethuis El Capitán. De drie botsende karakters met daarboven een onmachtige moeder krijgen vervolgens te maken met een louche advocaat, een morsige impresario, een opstandige non, een onttroonde Spaanse kroonprins en mannen die vechten om de gunsten van de zussen Arenas. Tegen de zin in van moeder Remedios proberen de zussen het restaurant El Capitán om te bouwen tot een eigentijdse nachtclub met de veelbelovende naam Las hijas del Capitán, de dochters van de Kapitein. Maar of ze daar vrienden mee maken...?

Ruud beoordeelt dit boek met een: 8.5

De parade

Dave Eggers

€ 21,99

In welk land de nieuwe roman De parade van Dave Eggers zich afspeelt wordt nergens vermeld. Zelfs de twee hoofdpersonen worden alleen aangeduid met Vijf en Negen. Zij zijn uitgezonden om een weg aan te leggen die het zuiden van het verdeelde land moet verbinden met het noorden. Met een ultramoderne rijdende machine moet Vijf, als chauffeur, meer dan tweehonderd kilometer asfalteren. Terwijl hij rijdt droogt het asfalt en trekt het voertuig een dubbele scheidingslijn. Vijf neemt zijn taak serieus. Hij is zelfs bewapend en gaat vergezeld met veiligheidsinstructies. Vijf heeft een deadline want de president van het land heeft al een feestelijke parade gepland. Negen heeft als taak de route te verkennen, obstakels te verwijderen en verdachte personen te melden. Echter, hoewel verboden, zoekt hij regelmatig contact met de autochtone bewoners en is hij daarom vaak onzichtbaar voor Vijf. Per afgelegde kilometer dreigt hun samenwerking te escaleren. Vijf begint te vrezen voor zijn eigen veiligheid, vooral wanneer de sporen van de oorlog steeds zichtbaarder worden en hij met regelmaat bezocht wordt door rebellen. De spanning neemt per hoofdstuk toe.

Dave Eggers is er met deze roman wederom in geslaagd een maatschappelijk geëngageerd verhaal te presenteren waarbij de vraag is of het land door de nieuwe weg verenigd zal worden.

Ruud beoordeelt dit boek met een: 8.5

Olifant van zeep

Thomas Verbogt

€ 20,00

Voor de persoon die niet kan lachen om de korte verhalen die Thomas Verbogt verzamelde in zijn bundel Olifant van zeep, lijkt slechts één remedie over te blijven: ga aan het lachgas. Zestien verhalen uit het leven van de schrijver waarin hij zijn kijk op het dagelijkse leven geeft. Als taalvorser reageert hij op korzelige vragen die hem gesteld worden door medewerkers van een klantenservice, caissières, tandartsassistentes, docenten en toevallige passanten. Opvallend detail: het betreft in de meeste gevallen dames met opvallende kapsels. Wat moet je met vragen zoals "U wordt niet wakker van de wekker?" bij het terugbrengen van een wekker die niet wekt, waarbij Verbogt zich afvraagt of je het dan nog een wekker mag noemen. Of "Heeft u nog iets leuks gedaan deze zomer?". Is degene die de vraag stelt oprecht geïnteresseerd of verwacht zij een clichébeeld? Het dilemma ligt bij hem die antwoord moet geven. "Weet u het meisje nog?" vraagt een helpdeskdame als hij bij een supermarkt iets terug wil geven. Een aankoopbon heeft hij niet en het meisje weet hij ook niet, maar Verbogt gaat hier een grammaticale fout transformeren tot een jaar lang gratis handen wassen. Thomas Verbogt kijkt altijd anders tegen situaties aan; in de stiltecoupé van de trein, het uitkijkplekje waar de schrijver probeert aan niets te denken, het kassameisje dat hem moestuintjes en vrolijke bloempotten aanbiedt of zijn eenmalige ontmoeting met Dries Roelvink. Het blijft allemaal zeldzaam grappig.

Per Petterson - Mannen in mijn situatie

Mannen in mijn situatie

Per Petterson

€ 21,99

 

De boeken die ik tot nu toe gelezen heb van de Noorse schrijver Per Petterson laten een onuitwisbare indruk achter. Deze auteur weet zijn lezers er bij de haren bij te slepen en hem te confronteren met diep onmenselijke situaties waar niemand in wil terechtkomen. Zo ook in zijn laatste roman Mannen in mijn situatie. Hierin dwaalt de 38-jarige Arvid in zijn aftandse Mazda door Noorwegen. Radeloos vanwege een scheiding frequenteert hij kroegen om vervolgens zijn  roes uit te slapen in zijn auto, ingerold in zijn slaapzak. Niet zelden loopt hij tegen een vrouw aan en beleeft hij een onbevredigende one-night-stand. Steeds verder zakt hij weg en dat brengt hem nog verder op het randje omdat zijn omgang met zijn drie dochters op het spel staat. Vooral zijn oudste dichter Vigdis bedelt om aandacht. De vraag die zich opwerpt is of Arvid boven zichzelf uit kan stijgen en of hij zijn eenzaamheid achter zich kan laten. Petterson is de moeite waard om eens uit te proberen.

 

Uitgeverij: De Geus

Vertaling: Marin Mars

Pagina's: 252

Prijs: € 20,99

Beoordeling:9

Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 uur besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris