Kookboek van de Maand

 

Kookboek van de Maand juni

Mandelmanns kookboek

Gustav Mandelmann ; Marie Mandelmann ; Marie en Gustav Mandelmann

€ 25,00
Ruim twintig jaar geleden betrokken Gustav en Marie Mandelmann een vervallen hoeve uit 1860 op het Zweedse platteland, niet ver van Malmö. Sindsdien is het stukje voor stukje omgebouwd in een groot zelfvoorzienend ecologisch paradijs zoals ze het zelf noemen. Nog elke dag verwonderen ze zich over alles wat groeit en bloeit. Je kan het niet zo gek bedenken of ze verbouwen het. En van de melkproducten maken ze ook van alles wat ze vervolgens weer serveren in hun restaurant of verkopen in hun winke

Een leerboek, een doeboek en een kookboek

Tijdens zijn vakantie in Zweden was de Nederlandse uitgever direct verkocht toen hij dit Mandelmanns kookboek zag. Hij viel, net als wij, als een blok voor de uitvoering en het concept. Het begint al met het ongewone omslag: zwart behang-achtig met getekende bloemen, fruit en bestek. Zodra je het boek openslaat wacht je de volgende verrassing. De prachtige tekeningen zijn van dochter Tora Mandelmann, de fotografie van moeder Marie en dochter Disa samen en Marie en Gustav, de ouders, een kunstenaarsduo en tevens geliefden, schreven de teksten en deden de vormgeving. Dit boek is een familieproject van een getalenteerd gezin.

Het stel verhuisde twintig jaar geleden naar de vervallen hoeve Djupadal op het platteland van Zweden. Ze verlangden naar een stuk eigen grond om dit zelf te gaan cultiveren en er dieren te houden. Door van alles uit te proberen leert het koppel al doende van alles over de seizoenen, het ‘groeien en bloeien’ van de natuur. Alhoewel wij standaard uit gaan van vier seizoenen, gelijk aan de jaargetijden, blijkt de natuur zich daar niet zo strikt aan te houden. Dus gaat dit boek uit van acht varianten: vroege voorjaar, warme voorjaar, midzomertijd, hoogzomer, vroege najaar, late herfst, vroege winter en midwinter. Bij deze Zweden wordt het fruit pas geplukt wanneer het rijp is, de oudere dieren en jonge rammen geslacht om de kudde op harmonieuze wijze verder te kunnen laten leven.

Het werkt aanstekelijk om te lezen hoe Marie en Gustav voortvarend te werk gaan. Je krijgt veel uitleg over hun denk- en werkwijze. Naast prima maakbare en zeer gevarieerde recepten vind je anecdotes en veel handige weetjes.

Het boek staat vol gerechten met groente en fruit als rode bietenpesto met walnoten, risotto van het noorden en hazelnootcrème van de familie. Je krijgt recepten voor het maken van je eigen paneermeel, appelstroop, kaas of ketchup en met onder andere schaap, kip, eend, rund, varken en lam komt vlees ook ruim aan bod. Voor de volledigheid krijg je een tip hoe je gemakkelijk een (tijdelijke) eettafel in elkaar kunt zetten. Zo ééntje waarbij je geen last hebt van stotende knieën tegen tafelpoten! “Want”, zo zeggen de auteurs, “de keukentafel is een centraal punt voor onze maaltijden.”.

De Mandelmann’s bijzondere manier van leven bleef niet onopgemerkt: ze kregen een eigen televisieserie en werden daarmee beroemd in eigen land. Alhoewel we niet allemaal onze eigen ecologische boerderij (kunnen) hebben is het wel heel leuk en inspirerend om over de eigenaren en hun dagelijks leven te lezen.

Mandelmanns keuken is een persoonlijk boek. Maar ook een leerboek, een doeboek en een kookboek. Wat het ook moge zijn: het is bovenal een genot om te lezen! Want hoewel de zomer voor de deur staat krijg je met dit boek nu al zin in het najaar en daar op volgende seizoenen.

Recept: Vlierbloesemsap en vlierbloesemcitroen

Vlierbloesemsap hoort echt bij de zomer.

INGREDIËNTEN:

ongeveer 100 vlierbloesemtrosjes
12 citroenen
3 l water
3 kg suiker

Spoel en droog de bloesem. Boen de citroenen goed schoon en snijd dan 10 citroenen in plakjes. Breng het water aan de kook. Leg in een andere pan, laagje op laagje, de citroenplakjes, vlierbloesem en suiker. Giet er vervolgens het kokende water overheen en laat het daarna afkoelen. Pers de laatste 2 citroenen uit en doe het sap ook in de pan. Laat het vervolgens gedurende 3-4 dagen in de koelkast staan. Zeef daarna het sap en bewaar de citroenschijfjes. Doe het sap in goed schoongemaakte flessen.

Het sap is in de koelkast 1 maand houdbaar. Je kunt het ook in de vriezer bewaren. Als je het sap een keer verhit tot 77 graden en in schone flessen doet kun je het wel een jaar bewaren. Verdun het sap met water voor je het serveert.

Gooi de naar vlierbloesem smakende citroenplakjes niet weg. Ze zijn heerlijk bij gegrild vlees en halloumi. Bewaar ze in een glazen pot in de koelkast.

KBvd M-logo -nw 233

 

Het Kookboek van de Maand is een initiatief van Kookboek van het Jaar-organisator Fusina Verloop. Zij maakt maandelijks uit het grote boekenaanbod een persoonlijke keuze. Het Kookboek van de Maand is toonaangevend en enthousiasmeert de lezer om de keuken in te gaan. En Fusina wil het boek zelf natuurlijk in de kast hebben staan!

 

Fusina -verloop

Fusina Verloop is initiatiefnemer van de Kookboek van het Jaar verkiezing (2007) en de Kookboeken7daagse (2011). Zij boeit en bindt kookboeken kopers, -verkopers, -makers en (heavy) users.

 

 

Suzanne1

Suzanne Stougie is culinair journaliste en heeft haar sporen ruim verdient in het kookboekenvak. Zo werkte zij in Londen met Jamie Oliver toen hij in opkomst was & schrijft, redigeert en beoordeelt kookboeken.

Kbvdmnad -archief

Nieuwe kookboeken

Meer nieuwe kookboeken
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
LIBRISBLZ1 : libris