CONCERTLEZING ALBERT VERWEY

donderdag 31 mei 2018 19:30
CONCERTLEZING ALBERT VERWEY

Madelon de Keizer schreef de biografie over Albert Verwey en trekt door het land met een levendige concertlezing.

Inloop 19.30 uur, aanvang 20 uur, tickets €12,50 verkrijgbaar in de boekhandel en online, locatie Oude Jeroen.

‘Poëzie is waarlijk geen kind van weelde’. Deze uitspraak van Albert Verwey, één van de grootste Nederlandse dichters van de twintigste eeuw, is actueler dan ooit. In tijden van politieke verwarring en geweld is de zoektocht naar schoonheid meer dan ooit een cruciale levensbehoefte.

Madelon de Keizer verdiepte zich in het unieke en zeer omvangrijke archief van deze Noordwijkse dichter (1865-1937). Zij las de duizenden brieven die hij met beroemde tijdgenoten in binnen- en buitenland wisselde en schreef een biografie over hem. Zij trekt nu door het land met een levendige concertlezing. In 90 minuten neemt zij u mee naar de tijd van de Tachtigers en het Nederland aan het begin van de twintigste eeuw.

Sopraan Irene Maessen, bariton Igor Bogaert en pianist Jan Willem Nelleke brengen de gedichten van Verwey tot leven in toonzettingen van componisten als Alphons Diepenbrock, Leander Schlegel, Hugo Kauder en Hanna Beekhuis.

Over Als een meeuw op de golven: Albert Verwey en zijn tijd

Nog geen zeventien jaar oud was de Amsterdamse hbs'er Albert Verwey toen hij debuteerde met het gedicht 'De Roze' in een gerespecteerd literair tijdschrift. Kort daarna werd hij met Willem Kloos een van meest bewonderde vaandeldragers van de Beweging van Tachtig. Maar hij ontwikkelde zich snel. Na zijn breuk met Kloos in 1888 werd Verwey een strijdbaar dichter en literatuurcriticus, die uiteindelijk in de jaren dertig van de twintigste eeuw erkenning kreeg als een 'waarlijk nationaal figuur' en een schepper van waarden: een Dichter des Vaderlands!

Cultuurhistoricus Madelon de Keizer verdiepte zich in Verweys unieke en zeer omvangrijke archief en las de duizenden brieven die hij met beroemde tijdgenoten in binnen- en buitenland wisselde. Als een meeuw op de golven beschrijft zijn veelomvattende leven en werk aan de hand van zijn liefde voor zijn vrouw Kitty van Vloten en zijn vriendschap met de schilder Jan Veth, zijn hartsvriend en latere vijand Willem Kloos, zijn moeizame relatie met Lodewijk van Deyssel, zijn beroemde Duitse dichtersvriend Stefan George, zijn 'pupil' P.N. van Eyck en zijn bewonderaar Maurits Uyldert.

Uit deze eerste moderne biografie van Verwey komt een dichter en criticus naar voren wiens werk de grote veranderingen in de wereld van zijn tijd reflecteerde. Net als Huizinga toonde Verwey zich in de jaren dertig een sterk geëngageerd intellectueel. Zijn dichterschap blijkt ook nu nog actueel. Madelon de Keizer(1948) is cultuurhistoricus en was verbonden aan het NIOD. Zij promoveerde cum laude in Leiden en publiceerde veel over de Nederlandse geschiedenis in de twintigste eeuw. Van haar hand verscheen onder meer De dochter van een gazan. Carry van Bruggen en de Nederlandse samenleving 1900-1930 (2006) en Frans Goedhart, journalist en politicus (1904-1990). Een biografie (2012).

Over Frans Goedhart, journalist en politicus (1904-1990): 'De Keizer weet in haar biografie de onstuimige persoonlijkheid van Goedhart fraai tot leven te wekken.' VRIJ NEDERLAND **** 'Levendige biografie' DE VOLKSKRANT

 

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 26 december 2018 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris