TOEN WERD HET DONKER...KIND IN OORLOGSTIJD. Noordwijkers over de bezetting

In het bijzondere herdenkingsboek TOEN WERD HET DONKER...KIND IN OORLOGSTIJD heeft auteur en historicus Frans van Duijn een serie van vijftien interviews met oude Noordwijkers die als kind de oorlog beleefden opgetekend. Kinderen die nu ongeveer net zo oud zijn als die ouderen tijdens de Tweede Wereldoorlog waren konden alle vragen stellen over hoe het was om tijdens de oorlog en bezetting kind te zijn. Dat leverde vragen op als Wat was het vieste wat u heeft gegeten?Heeft u Anne Frank weleens ontmoet?  en Wanneer was uw eerste bom? Al die vragen riepen een schat aan herinneringen en mooie verhalen op.

De vijftien mannen en vrouwen die aan het woord komen behoren tot de laatste levende getuigen van de oorlog in Noordwijk. Zij zagen scholen in kazernes veranderen, stonden in de rij voor de gaarkeuken, schuilden voor bommen en zagen de bordjes Verboden voor Joden hangen. Ze vertellen over spannende en vermakelijke avonturen, maar de kern van bijna alle verhalen is…angst.

Over hoe er gezwegen moest worden over thuis ondergedoken joden, over het als kleine jongen rondbrengen van een verzetskrant, over het vluchten en schuilen voor bommen,  over rennen om voor spertijd binnen te zijn, over honger. Een ‘tijd om bang voor te zijn’ noemt één van de geïnterviewden het, en refereert aan haar kind met Downsyndroom dat ‘onder Hitler niet had mogen leven.’

Vijftien persoonlijke verhalen die er van getuigen dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is. Wie ze leest zal zich dat wellicht realiseren, anders over discriminatie gaan denken en met een andere blik kijken naar hen die voor vervolging en oorlogsgeweld op de vlucht zijn. Daarom dit boek, in de hoop dat de humaniteit het van het barbarendom zal winnen.

Dit unieke document is geïllustreerd met historische foto’s en prachtige fotoportretten gemaakt door twaalf Noordwijkse fotografen*. De vormgeving is verzorgd door Maris Media.

Verkrijgbaar bij van der MEER/Het Cultuurcafé. Voor online verkoop klik hier

Omslag Toen Werd Het Donker

Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 22 december 2017 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris