Lammert Voos

zaterdag 19 januari 2019 14:00
Lammert Voos

In onze winkel in Leeuwarden vertelt en zingt Lammert Voos Amerikaanse volksmuziek ter promotie van zijn novelle Malterfoske en wordt hierbij begeleid door Robert van der Tol van Het Noord Nederlands Toneel. In Voos’ novelle Malterfoske beschrijft hij op een overtuigende, naturalistische wijze de verwikkelingen in een denkbeeldig Gronings dorp dat is gebaseerd op een bestaande buurtschap in Noord Groningen, waar armen en behoeftigen tot ver in de twintigste eeuw geïsoleerd werden.

Tijd 14.00 - 14.45 uur

Dichter/ schrijver/ essayist Lammert Voos was docent poëzie aan de Schrijversvakschool te Groningen en van 2011 tot 2013 stadsdichter van Deventer. In de tachtiger jaren was hij zanger van de Friese band Umberto di Bosso é Compadres.

Hij publiceerde vier dichtbundels, waarvan een in Gronings dialect, drie boeken met kort proza en een roman. In 2016 verscheen bij AFdH Abdou en de anderen – Ooggetuigenverslag van een ex-vluchtelingenwerker, een geëngageerd essay over de hypocriete wijze waarop Europa met het migrantenvraagstuk omgaat. 

In Voos’ novelle Malterfoske beschrijft hij op een overtuigende, naturalistische wijze de verwikkelingen in een denkbeeldig Gronings dorp dat is gebaseerd op een bestaande buurtschap in Noord Groningen, waar armen en behoeftigen tot ver in de twintigste eeuw geïsoleerd werden.

Malterfoske is geen bestaand woord, ook niet in het Gronings dialect. Maltern is echter wel Gronings voor treiteren en foske betekent bosje. Hoewel de titel verwijst naar het nonsens gedicht Jabberwockyvan Lewis Caroll is Malterfoske minder absurd dan je zou willen.

Voos is (…) geen zwijmelaar, maar een woordkunstenaar van het type ruwe bolster, blanke pit, die als het ware met de handrem erop schrijft en tegelijkertijd zichzelf bloot weet te geven. Hij is een scherpe observator (…)’ - Guus Bauer over het verhalende proza van Lammert Voos

‘Een Groningse mengeling van Bukowski en Dylan Thomas.’ - Henk Scholte, RTV Noord

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris