Lezing Arjan Hoks

zaterdag 21 september 2019 14:00
Lezing Arjan Hoks

Zaterdag 21 september geeft Arjan Hoks een lezing bij Van der Velde Boeken in Leeuwarden, naar aanleiding van zijn onlangs verschenen boek Afscheid van Java. In dit boek staat het verhaal centraal van zijn grootvader Johannes, die een dagboek bijhield over zijn leven als tabaksplanter, KNIL-sergeant en krijgsgevangene tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de lezing zal Arjan Hoks vertellen over deze bijzondere familiegeschiedenis en brengt hij met zijn persoonlijke verhaal en bijpassend beeldmateriaal deze periode weer tot leven. 

Tijd: 14.00 - 15.00 uur

Toegang vrij

Afscheid van Java is het verhaal van Arjan Hoks’ grootvader Johannes Hoks, die tabaksplanter was op Java. Hij liet een manuscript na waarin hij zijn leven beschreef. Aan de hand van dit manuscript en eigen research reconstrueert Hoks het leven van zijn grootvader.

Het comfortabele leven van de Nederlandse tabaksplanter Johannes Hoks op Java wordt ruw verstoord wanneer hij in 1942 moet opkomen in het KNIL vanwege de dreiging van een Japanse inval. Met een stel andere planters uit Djember en omgeving is hij ingedeeld bij een eenheid landstormers, die de stellingen aan de oostkust van Java moet bewaken. Als speelbal in een groot internationaal conflict wordt hij steeds verder meegezogen in de idioterie, de dagelijkse verwikkelingen en verschrikkingen van een oorlog: eerst als militair van het KNIL, na de Nederlandse capitulatie als krijgsgevangene van de Japanners, en vervolgens als dwangarbeider bij de aanleg van de Birma-spoorlijn.

Onder invloed van de miserabele omstandigheden, de noodzaak tot overleven en het wegvallen van zekerheden, verandert ook zijn kijk op het leven. Afkeer van oorlog, mishandeling en politiek opportunisme heeft hem aangezet tot het opschrijven van zijn belevenissen. Maar hij geeft ook een verrassen de inkijk in het koloniale leven in Nederlands-Indië voor de oorlog en in de alledaagse beslommeringen en humor tijdens het krijgsgevangenschap in het Japanse leger. Zijn levenslot valt samen met de neergang van Nederlands-Indië. Met het einde van een koloniaal tijdperk dat voor velen vanzelfsprekend was en dat vele levens heeft bepaald. 

 

Arjan Hoks (1964) schrijft al enkele jaren verhalen, thrillers en narratieve non-fictie. In 2015 debuteerde hij met zijn thriller De verloren dochters. Deze thriller kwam op de shortlist van de Schaduwprijs 2015 en op de shortlist van de Hebban Thriller Debuut Prijs 2015. Hij studeerde bestuurskunde aan de Universiteit Twente, en is momenteel werkzaam als beleidsadviseur fysieke leefomgeving bij de provincie Fryslân. Arjan Hoks woont in Leeuwarden. 

 

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris