Wat is er te doen?

Wij organiseren regelmatig lezingen of andere activiteiten.

Onze bovenverdieping is ingericht voor activiteiten. U kunt hier terecht met uw leesclub, om even rustig een boek in te kijken of bij te praten, maar er zijn ook regelmatig lezingen, boekpresentaties en workshops.

De bedoeling van deze ruimte is om culturele activiteiten in Soest in de breedste zin te faciliteren. Dus hebt u zelf nog een idee of voorstel, dan horen we dat graag. Ook is de ruimte te huur.

Via Editio ( www.editio.nl ) kunt u schrijfcursussen volgen bij bij ervaren schrijvers als Auke Kok, Charles den Tex en Thomas Verbogt. Indien u de kortingscode VANDEVEN gebruikt krijgt u 10% korting.
 

 

- Woensdag 21 maart: Schrijfcafé met Corrie Gramser

Schrijven is een verzamelwoord. Je kunt het op heel veel manieren doen. Eén ervan is reflectief schrijven zoals in het Schrijfcafé het geval is. Met schrijfoefeningen die uitlokken tot verder nadenken, over allerlei onderwerpen. In februari is er geschreven aan de hand van de Schrijfbingo van Zinexprez.

We beginnen met een ‘witboek-momentje’, waarmee we kort stilstaan bij drie dingen waar we blij van worden. We weten dan nog niet dat het een onderdeel is van een Schrijfbingo en we daarmee het eerste vakje van de 24 al aan kunnen kruisen. Het warme winterzonnetje scoort hoog op de lijstjes van de aanwezigen.

Na een ‘elfje’ over een lieveheersbeestje mogen we een brief schrijven aan onze ‘zeurpiet-ik’. We krijgen uitleg over de methode van het ‘omdenken’ en iedereen kiest een klein probleem waar hij tegenaan loopt. Dan mag iedereen al schrijvend proberen het probleem om te buigen naar iets waar je juist baat bij hebt. Zo wordt het storende geluid van de Chinook helikopters opeens een boodschap van vader die in het leger zat. Of het vroege geblaf van de hond van de buren een wekker om in de vroege uurtjes lekker te gaan hardlopen. Voor de opdracht ‘woordjeprik’ scheurt de schrijfcoach zomaar bladzijdes uit een woordenboek. Gelukkig legt ze uit dat het er eentje met de oude spelling is en dus niet meer bruikbaar. We krijgen de bingokaart mee naar huis, zodat we met hulp van de uitleg op de website van Zinexprez de rest zelf thuis kunnen doen. De bijeenkomsten van het Schrijfcafé zijn maandelijks op de derde woensdag van de maand van 14.00-16.00 uur. De eerstvolgende is op 21 maart. Het is een ongedwongen middag waarop je jezelf centraal mag zetten. Gewoon onder het genot van een kopje koffie of thee. Een bijeenkomst inclusief koffie en thee kost €15,-. Aanmelden kan bij Boekhandel Van de Ven (035-6012419) of via www.zinexprez.nl (06-40155282)

 

- Vrijdag 23 maart: Boekpresentatie: Een brief in de berm

Christopher Postema heeft op de meest verlaten plaatsen ter wereld gefietst, zoals de Mojave woestijn in Californië, Noors Lapland en de snelweg die Noord- en Zuid-Chili met elkaar verbindt. Beladen met tassen, gehuld in poncho’s en vertrouwend op zijn talenkennis en zijn medemens zocht hij zich steeds een weg van het begin- naar het eindpunt. Voor Christopher Postema bleken deze fietsreizen een aaneenschakeling van ontmoetingen en avonturen. Slangen en spinnen kruisten zijn weg, sprinkhanen liftten mee en zwerfhonden probeerden hem te grijpen. Maar parkwachters en passanten zorgden vaak voor overnachting waar er geen mogelijk leek en een Chinese receptioniste in Beijing liet zijn fiets zelfs mee logeren in zijn hotelkamer, acht hoog. Als de uitputting een feit was bleek de gastvrijheid steeds nabij.

Christopher Postema schreef met zijn Een brief in de Berm niet het zoveelste reisverslag van een fietstocht. Zijn korte verhalen zijn miniatuurtjes vol originele beeldspraak en woordspelingen. De lichamelijke inspanningen worden bij hem voelbaar, maar hetzelfde geldt voor de verbazing en de verwondering over de absurditeit van het bestaan per fiets. Het boek bevat zelfs een heus literair reisverslag met droste-effect: wanneer Christopher Postema de reis deels volgde die Karin Anema maakte in het voetspoor van W.F. Hermans, toen deze zich in Lapland oriënteerde voor zijn roman Nooit meer Slapen. Zelfs dan blijkt Postema een originele, eigen kijk te kunnen bieden.

Op vrijdag 23 maart wordt het boek om 20.00 uur gepresenteerd bij Boekhandel Van de Ven. Het boek is 125 pagina’s en de prijs van het boek is €16,50.

Toegang €5,00. Reserveren gewenst.

 

- Zaterdag 14 april: Bookstore Day met Murat Isik en Hella en Sandra Rottenberg:

Na het overweldigende succes van vorig jaar, wordt er dit jaar opnieuw een Bookstore Day georganiseerd. Op deze dag vieren we met onze klanten de onafhankelijke boekhandel!
Dat doen we met optredens van auteurs in de winkel, heel veel gesigneerde uitgaven, speciale uitgaven voor Bookstore Day en bijzondere aanbiedingen voor 1 dag.

Wij krijgen deze dag bezoek van de winnaar van de Boekhandelsprijs 2018, Murat Isik (auteur van Wees onzichtbaar) en Hella en Sandra Rottenberg (auteurs van De sigarenfabriek van Isay Rottenberg).

 

Programma:

11.00 uur: Aanvang lezing Murat Isik

15.30 uur: Aanvang lezing Hella Rottenberg

Reserveren gewenst via 035-6012419 of info@boekhandelvandeven.nl

 

 

- Dinsdag 17 april: Maand van de Filosofie:

 "Verbeelding aan de macht" een lezing door Gonny Pasman

Het thema van de maand van de filosofie is: "Verbeelding aan de macht", een slogan uit het jaar 1968 toen studenten en arbeiders de macht van de autoriteiten probeerden omver te werpen. Gonny Pasman, leider van de Spinozakring Soest, brengt in haar lezing dit thema in verband met onze grootste Nederlandse filosoof Spinoza, die in diezelfde jaren zestig vanwege de opkomst van de secularisatie opeens heel actueel werd.

In zijn Ethica houdt Spinoza een verhandeling over de verbeelding als eerste soort kennis, die in zijn ogen niet al te betrouwbaar is. En in zijn Theologisch Politiek Traktaat doet hij uit de doeken dat alle bijbelverhalen grotendeels berusten op de verbeelding en de individuele interpretatie van de schrijvers en dat door de eeuwen heen de geestelijken het volk onderworpen hielden met verhalen over hel en verdoemenis, over hekserij en met door henzelf in het leven geroepen en verzonnen rituelen.

Deze lezing is een toegankelijke kennismaking met het gedachtegoed van Spinoza in het kader van het thema 'Verbeelding aan de Macht'.

Na haar studie filosofie richtte Gonny Pasman - Sakkers op aanraden van haar mentor in maart 2014 de Spinozakring Soest op. Het was vanaf het begin een groot succes en haar leden en cursisten komen vanuit heel Nederland en zelfs uit Duitsland. Zie ook de website www.spinozakringsoest.nl.

Aanvang: 20.00 uur

Toegang: €10,00

Reserveren gewenst. 

 

- Woensdag 25 april: informatieavond Derde Wereldgroep Soest: Stop Kinderarbeid

De Derde Wereldgroep Soest bestaat in 2018 35 jaar en viert dat op woensdag 25 april in de bovenzaal van Boekhandel Van de Ven.

De Landelijk India Werkgroep zet zich al meer dan 30 jaar in voor de verbetering van de mensenrechten in India en Zuid-Azië. De focus van de LIW ligt op het uitbannen van kinderarbeid. In India gaat het om 31 miljoen kinderen in onder meer de kleding- en leerindustrie en in natuursteengroeven. De LIW publiceerde daarover al diverse rapporten en is in nauw contact met grote bedrijven, die kleding voor de Nederlandse markt in India laten maken en bedrijven die Indiaas graniet importeren. In 2017 werd het Textielconvenant gesloten, waarbij 64 bedrijven toezeggen scherper te gaan letten op de rechten van de werknemers en op het tegengaan van kinderarbeid. De LIW droeg ook haar steentje bij aan de Wet Zorgplicht Kinderarbeid, die al door de Tweede Kamer is aangenomen en nu bij de Eerste Kamer ligt.

Gerard Oonk, directeur van de LIW, komt vertellen over zijn meer dan 30-jarige ervaring op dit terrein. Wat zijn de problemen, wat is er inmiddels bereikt en wat kunnen wij als consument zelf doen? Een korte film zal laten zien wat kinderarbeid in de praktijk betekent.

Helma van den Berg, journaliste en bekend van het programma ‘Ontmoeting met..’ bij Radio Soest, gaat in gesprek met Gerard Oonk en zal de discussie leiden.

Na afloop vieren we onder het genot van een hapje en een drankje onze 35ste verjaardag. De Wereldwinkel is aanwezig met mooie kaarten en lekkernijen.

Zaal open om 19.30 uur. Het programma begint om 20.00 uur.

De toegang is gratis

 

Ook zijn we actief binnen de Stichting Literaire Activiteiten Soest (SLAS) en de Stichting Levenskunst Soest.

 

Programma Stichting Levenskunst Soest: 

- Zondag 25 maart en zondag 29 april, 15:00 uur: De invloed van Marc Chagall's Russische wortels op zijn werk

“Levenskunst Soest op collegetour”, zo heet de nieuwe opzet van de maandelijkse lezingen die de Stichting Levenskunst Soest organiseert op de eerste etage van Librisboekhandel Van de Ven in Soest.

Na de bijzondere verhalen van NRC journalist Michel Kriekaars over de Lenin-en Stalinperiode in de vroegere Sovjet Unie aan de hand van de levensgeschiedenis van twee grote schrijvers, Isaäc Babel en Vassily Grossman vertelt Chagall-kenner Ruud Bartlema over de Russische perioden van de wereldberoemde kunstschilder Marc Chagall. Geboren in het Wit-Russische Vitebsk en opgevoed in de wereld van de Joodse mystiek gaat hij in 1910 naar Parijs en ontdekt daar het werk van de grote schilders als Picasso, Matisse en Juan Gris. Na vier jaar keert hij terug naar Rusland. Ondertussen breekt WOI uit en blijft Marc Chagall noodgedwongen in Rusland. Hij schildert er zijn wellicht meest bekende werken. Aan de hand van de afbeeldingen van Chagall’s werk laat Ruud Bartlema de invloed van de Russische geschiedenis op Chagall’s schilderijen zien.

Inleider: Ruud Bartlema

Plaats: Boekhandel Van de Ven, Soesterbergsestraat 54c , Soest


De toegang is € 10,-per persoon incl. een drankje na afloop. U wordt verzocht voor de verschillende programma’s plaatsen te reserveren bij: Boekhandel Van de Ven, tel. 035 - 601 24 19.  

 

Programma SLAS:

- Woensdag 11 april, 20.00 uur: Lidewijde Paris, Een interactieve lezing

Boekhandel Van de Ven 

Prijs n.n.b.     

 

- Zondag 3 juni, 14.00-17.00 uur: Poëziewandeling

De Paltz in Soestduinen   

€ 10,00 (€ 7,50 voor SLAS vrienden en bibliotheekleden)

 

Voor de laatste informatie: zie ook http://www.slas-soest.nl/index.html.html en http://www.levenskunstsoest.nl/.  

Reserveren voor SLAS-activiteiten graag via de site van Idea.

 

 

 

 

 

 

 

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris