Japanse literatuur van vóór Murakami

dinsdag 17 april 2018 20:30
Japanse literatuur van vóór Murakami

Op dinsdag 17 april houdt Ivo Smits, Professor of the Arts and Cultures of Japan, een voordracht over Japanse literatuur. Hij zal met name spreken over Jun’ichirō Tanizaki, Yasushi Inoue en Junpei Gomikawa.

Aanvang 20u30
Entree, incl consumptie en Japanse lekkernij € 10,00
Reserveren via info@kemhol.nl

Locatie: Boekhandel Van Kemenade & Hollaers, Ginnekenweg 52/54 4818JG Breda

Verlangen en verwerken

Een avond met Ivo Smits over Japanse literatuur van voor Murakami

 

Haruki Murakami is een Japanse schrijver, zegt hij zelf graag in interviews. Hij leent zich tegenwoordig zelfs voor het aanprijzen van Japanse literatuur uit de vorige eeuw. Zo verscheen de roman Kokoro uit 1914 hier met een ronkende aanbeveling van Murakami.

Er is een reden dat Murakami zijn Japanse schrijverschap benadrukt. In eigen land heeft hij lang de reputatie gehad buiten de Japanse literatuur te staan. Waarom dat is, is beter voor te stellen nu er net een drietal Japanse schrijvers uit de loop van de twintigste eeuw in het Nederlands is vertaald dat een mooie aanleiding biedt om literatuur uit Japan verder te leren kennen.

Jun’ichirō Tanizaki bijvoorbeeld, een van de grote auteurs van de afgelopen eeuw. Van hem is nu een fraaie bundel novellen verschenen in de vertaling van Jos Vos. Deze bundel De brug der dromen wordt het startpunt voor een avond over “Japanse literatuur vóór Murakami”. Centraal staan, behalve Tanizaki, het bijna-debuut Het jachtgeweer van Yasushi Inoue, die de “onbekendste grootste schrijver uit Japan” wordt genoemd, en Junpei Gomikawa, die de hartverscheurende en tegelijk hartverwarmende dubbelvuistdikke oorlogsroman Menselijke voorwaarden schreef. Verlangen naar intimiteit en vrijheid, en het verwerken van teleurstellingen, onmacht en trauma zijn de rode draden die deze werken met elkaar verbinden. Japanse literatuur blijkt behalve subtiel vooral eerlijk en ook rauw te kunnen zijn.

 

 

Ivo Smits is hoogleraar Letteren en culturen van Japan aan de Universiteit Leiden en doceert er literatuur en film in Japan. Hij schreef o.m. tien jaar lang recensies van Japanse literatuur voor NRC Handelsblad.

 

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris