Optreden dichters Kapitaalfout

donderdag 23 augustus 2018 20:00
Optreden dichters Kapitaalfout

Op donderdagavond 23 augustus treden vanaf 20u00 een aantal van de dichters van Kapitaalfout op in Boekhandel Van Kemenade & Hollaers. Dat zijn  Wiebke Zander, Eric Weterings, Jeroen Siep, Tannie van Eck, Zita Smit, Jasper Serraris en Maurits Verhoef.

Toegang gratis.

Kapitaalfout is een foto van de tijdgeest. Een divers gezelschap van dichters laat hun idealen zien vanuit verschillende perspectieven. Bij veel van hen spelen de onderwerpen waarheidsvinding en individualisering een grote rol in de zoektocht naar hun idealen. Maar ook politiek, dagelijkse zonden en liefde keren terug in ernstige of humoristische stijl. Kapitaalfout is een boek vol gedichten voor iedereen die de wereld een beetje beter wil begrijpen.

In 2014 hebben wij Proces-Verbaal opgericht om poëzie toegankelijker te maken voor een breed publiek. Daarvoor bewandelen wij niet enkel traditionele wegen zoals publicaties van boeken en voordrachten; wij ontwikkelen daarnaast ook interactieve installaties en conceptuele kunsten. Zo brengen wij poëzie op plaatsen waar het nooit eerder is geweest en prikkelen we het publiek om even stil te staan bij verschillende onderwerpen.

 

Wat zijn jouw idealen, ideeën en perspectieven? Die vragen stelde Proces-Verbaal in een open oproep aan dichters. Van de tientallen inzendingen werden de werken van vijftien dichters geselecteerd. Hun gedichten zijn samengebracht in ‘Kapitaalfout’.

 Van tevoren wisten wij niet welke richting dit project op zou gaan. Wij wilden een zo objectief mogelijk beeld neerzetten van de samenleving door de ogen van individuele dichters. Daarbij wilden wij onze selectie niet laten beïnvloeden door ideologische voorkeuren of verschillen in visie. Door het open karakter van de uitnodiging wisten wij dus ook niet of er een samenhang tussen de gedichten te verwachten was. Uiteindelijk waren de overeenkomsten toch groter dan de verschillen.

 Een veelvoorkomend thema in de gedichten is de individualisering. De één beschrijft de individualiserende samenleving aan de hand van persoonlijke en alledaagse momenten. De ander ontdekt in het individualisme onderliggende oorzaken en structuren die ons idealen lijken op te leggen.Ook het thema ‘waarheidsvinding’ keert regelmatig terug. In veel gedichten is de dichter op zoek naar zijn of haar eigen waarheden of een bevestiging daarvan. Misschien komt dit wel doordat de wereld tegenwoordig zo makkelijk te benaderen is en men via allerlei kanalen informatie kan verkrijgen. Is men daarom zo hard zoekende naar zijn of haar eigen ideeën en waarheidsvinding?

 Wat ons ook opviel is dat de samenhangende onderwerpen en standpunten veelal ook onze eigen perspectieven lijken te bevestigen. Daarom stellen wij onszelf de vraag of de oproep aan dichters om deel te nemen aan dit boek wel voldoende weerklank heeft gevonden buiten onze eigen bubble. Of komt de samenhang misschien voort uit de idee dat dichters veelal vanuit intrinsieke motivatie de wereld observeren en gelijke waarheden om zich heen zien?

 Om de lezer te prikkelen daarover na te denken hebben wij in ‘Kapitaalfout’ enkele blanco pagina’s opgenomen. Hier geven wij de lezer de ruimte om zijn of haar eigen idealen, ideeën en perspectieven toe te voegen, liefst in dichtvorm!

 Wij als Proces-Verbaal zijn blij met het resultaat en de kwaliteit van de gedichten. Wij hebben zo min mogelijk geredigeerd om de individuele schrijfstijlen niet te beïnvloeden. Dankzij de diversiteit aan dichters en onderwerpen wordt in ‘Kapitaalfout’ volgens ons een goed beeld van de huidige tijdgeest, anno 2018, geschetst. Aan de lezer laten wij het oordeel of dit wel terecht is.

 Jasper Serraris, Maurits Verhoef

   

   

 

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris