Tweede Laurentiuslezing door Paul van Tongeren

zaterdag 17 februari 2018 15:00
Tweede Laurentiuslezing  door  Paul van Tongeren

op zaterdag 17 februari 2018 om 15u00
Laurentiuslezing 2018  door  Paul van Tongeren In de protestantse Laurentiuskerk aan de Duivelsbruglaan 1, Breda (Ginneken)

Toegangsprijs € 10,- per persoon, waarbij inbegrepen een consumptie na afloop in Mariëndal. Boekenstand aanwezig

Kaarten zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Van Kemenade en Hollaers, Ginnekenweg 52-54,
de Vrije Boekhandel, Veemarktstraat 40
en de beide VVV kantoren op de Grote Markt en in de Willemstraat.

De opbrengst van deze middag gaat na aftrek van de kosten naar de stichting "Vrienden van de protestantse Laurentiuskerk Ginneken"

Spreker bij de Laurentiuslezing is prof. dr. Paul J.M. van Tongeren, Nederlands filosoof en theoloog gespecialiseerd in ethiek. Hij won in 2013 de Socratesbeker voor het ‘meest prikkelende en oorspronkelijke Nederlandstalige filosofieboek’: “Leven is een kunst”, over morele ervaring, deugdethiek en levenskunst. De spreker zal ongetwijfeld een relatie weten te leggen met het leven van Laurentius.

 

 

Individuele autonomie is een van de kernwaarden van de moderne tijd. In allerlei maatschappelijke en morele kwesties beroepen we ons op ons recht om zelf onze eigen wil te bepalen. In deze tekst worden vraagtekens geplaatst bij de vanzelfsprekendheid van die autonomie. Wat is eigenlijk dat 'zelf' dat over zichzelf beschikt? Wij zijn als kinderen van de moderniteit zo vertrouwd met de gedachte dat mensen autonome individuen zijn, dat alle afspraken moeten worden teruggevoerd op besluiten van individuen en dat alle kennis teruggebracht moet kunnen worden tot individuele inzichten. Dat alles lijkt ons zo vanzelfsprekend dat we vergeten dat die gedachte in strijd is met zeer elementaire ervaringsfeiten. Als echte kinderen van de moderniteit, als baronnen van Münchhausen, zouden we het liefst ons eigen begin willen denken, zouden we aan de oorsprong van onszelf willen staan. Maar evenmin als ons begin, kunnen we ons ein­de denken. En in beide gevallen is dat voor ons moderne mensen even onver­draaglijk. Maar heeft die onverdraaglijkheid niet iets te maken met ons - ty­pisch moderne - verlangen om onszelf te willen dragen? En zou het geheim van begin en einde niet draaglijker worden, wanneer we erkennen dat we ge­dragen werden voordat we geboren waren, en dat we door anderen gedragen zullen worden nadat we gestorven zijn? Paul van Tongeren (1950), was van 1993 tot eind 2015 hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit. Sinds 2002 was hij bovendien buitengewoon hoogleraar ethiek aan de KU Leuven. Hij is vooral werkzaam op het gebied van het Nietzsche-onderzoek en op dat van de fundamentele wijsgerige ethiek en haar geschiedenis. Recente boekpublicaties in het Nederlands zijn: Het Europese nihilisme (Nijmegen 2012), Leven is een kunst (Zoetermeer 2013), Dankbaar. Denken over danken na de dood van God (Zoetermeer 2015) en Nietzsche (AUP, 2016). Ook gaf hij drie CD-boxen uit met colleges: Geluk, deugd, plicht, keuze; acht colleges over de geschiedenis van de ethiek (Roelants, 2007), Aristoteles (Luisterwijs, 2011) en Nietzsche over het nihilisme (Luisterwijs, 2011).

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris