Feestelijke presentatie DAGBOEK VAN EEN TAALMAATJE van Henny Hoedemaker

zaterdag 15 september 2018 17:00
Feestelijke presentatie DAGBOEK VAN EEN TAALMAATJE van Henny Hoedemaker

Op zaterdag 15 september wordt om 17u00 het DAGBOEK VAN EEN TAALMAATJE van Henny Hoedemaker op feestelijke wijze gepresenteerd. Henny Hoedemaker voert het woord

U bent van harte welkom

Dit dagboek beschrijft het wel en wee van een Syrisch gezin in Nederland en belicht  achtergronden van vluchtelingen. Het zijn privé notities van een jaar als taalmaatje. Surplus-welzijn heeft me over de streep getrokken om het, hier en daar met een kleine aanpassing, te publiceren. De Syrische familie gaf er, zonder het gelezen te hebben, toestemming voor.

Eind jaren negentig heb ik als vrijwilliger twee jaar in het zuiden van Egypte meegewerkt om, op verzoek van het Egyptisch ministerie voor gezondheid en met steun van de Engelse organisatie, VSO, Voluntary Service Overseas, een revalidatiecentrum te bemannen aan de rand van de woestijn. Om vertrouwd te raken met de Egyptische taal en cultuur woonde ik drie maanden in Caīro en volgde er een taalcursus. In Egypte voelde ik me meer Nederlander dan in Nederland, en eenmaal terug in eigen land duurde het langer dan gedacht om weer te wennen aan het Hollandse.

Dertig jaar na dato heeft zich in Oosterhout een groep van bijna zeventig Syriërs gevestigd. Vluchtelingen door oorlogsgeweld verdreven. Statushouders, mensen die hier de hele asielprocedure doorlopen hebben en voor vijf jaar een verblijfsvergunning gekregen hebben. Ik meld me als eerste vrijwilliger bij Surplus aan, om een jaar als taalmaatje een Syrisch gezin bij te staan met taal - en inburgering zaken.

In Egypte had ik kennis gemaakt met de impact die het heeft om in een totaal andere cultuur te wonen, te leven en te werken. Ik was daar weliswaar op uitnodiging en genoot er een bijzondere gastvrijheid, maar de omslag die ik moest maken was er niet minder om. Deze Syriërs zijn hier niet vrijwillig en op uitnodiging, zoals ik dat in Egypte was.

Als gepensioneerd fysiotherapeut vertegenwoordig ik voor hen een ‘onbekende’ wereld. Een ‘nieuwe’ wereld waar ik hen vertrouwd mee zou willen maken. Iedere keer dat ik door het voortuintje van het Syrische gezin loop, de voordeur van hun huis open gaat en ik over de drempel stap, kom ik in een andere en tegelijk toch, min of meer, vertrouwde wereld. Ik hoop net zo min ‘vreemd’ voor hen te zijn, als zij dat voor mij zijn.

Henny Hoedemaker

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris