Feestelijke presentatie 'Goed Volk' Bijzondere verhalen van gewone mensen

zaterdag 22 september 2018 17:00
Feestelijke presentatie 'Goed Volk' Bijzondere verhalen van gewone mensen

Op zaterdag 22 september 2018 wordt om 17.00 uur het eerste exemplaar van het boek Goed Volk uitgereikt aan stadsgenoot Klaas Dijkhoff in Boekhandel Van Kemenade & Hollaers aan de Ginnekenweg 52/54 (4818 JG Breda).

Het boek wordt uitgereikt door initiatiefnemer en Heldenteamvoorzitter Anita van der Helm.

Joep Schreuder treedt bij deze presentatie op als moderator. Zowel de 15 helden uit de verhalen als de schrijvers, fotografen en andere ondersteuners zijn aanwezig.

U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn

 

Vijftien levensverhalen van gewoon bijzondere mensen

Dit boek gaat over mensen die zich inzetten voor de gemeenschap. Het zijn Bredase helden, gewone mensen zonder kouwe drukte of opschepperij.
Erna Smeekens is zo’n held. Als ze in de bijstand zit bedenkt ze een plan om daaruit te komen. Met heel veel moeite zorgt ze dat dat plan ook voor anderen werkt; in tientallen gemeentes in Nederland volgen ze haar voorbeeld. Maar het hele project kost zoveel tijd dat haar betaalde opdrachten erbij inschieten.
Toch zet ze door. Ze vindt mensen met weinig geld echter en oprechter en ze krijgt er energie van als ze zich voor hen inzet.

 Alle heldenverhalen gaan over Bredase mensen die zich jarenlang en soms vele uren per week inzetten voor anderen. Ze komen op voor mensen die leven in armoede, vluchtelingen, kinderen of ze zetten zich in voor vrijheid. En daarvoor krijgen ze geen euro betaald. Terwijl ze vaak allerlei problemen oplossen en met tegenspoed of weerstand te maken hebben. Juist op die momenten houden ze vast aan hun idealen en overwinnen ze de moeilijkheden op hun pad. Goed Volk dus. De verhalen zijn heel verschillend, maar allemaal geven ze hoop en brengen ze het beste in Breda bijelkaar.

 Uit meer dan honderd aanmeldingen werden uiteindelijk deze vijftien verhalen geselecteerd. Ze zijn geschreven door professionals: Dorien Bastiaans, Robert Daniels, Anita van der Helm, Carl Mureau, Didie Schackman en Joyce van Zijl-Lak.

 Het project Helden van Breda is een initiatief van Stichting Present. Met deze uitgave wil de stichting mensen inspireren tot inzet voor anderen. Maar wel op een manier die bij hen past en energie geeft. Want dat is precies waarom deze helden hun daden voor elkaar krijgen.

  verkoopprijs: 22,50 Voorverkoop: 19,90 (tot en met 22 september)
- Uitgever: Stichting Present,

Bestel Hier uw exemplaar

Goed Volk

 

twee mannen – 32 Jaar hulp aan de Papoea’s                     

door Carl Mureau

Twee mannen worden ieder afzonderlijk als dienstplichtige naar Nieuw-Guinea gestuurd om de bevolking te beschermen. Jaren na hun diensttijd blijkt dat Nieuw-Guinea wordt overgedragen aan Indonesië en dat de bevolking wordt achtergesteld en onderdrukt. Ze voelen zich schuldig zonder dat ze dat zijn. Onafhankelijk van elkaar besluiten de helden op enig moment er iets aan te doen en dat houden ze vol tot op de dag van vandaag.

 vrouw – Mensen uit de bijstand in hun kracht                                            

door Anita van der Helm

Deze vouw is als kind al anders dan de andere kinderen. Samen met haar echtgenoot ondersteunt ze jarenlang de onderdrukte Tibetanen. Als die taak erop zit, blijkt dat niets haar en haar man nog bindt. De scheiding is dramatisch en ze komt bovendien snel in de bijstand. Vanaf het moment dat ze op eigen kracht daaruit komt, maakt ze plannen om ook anderen mensen uit de bijstand in hun kracht te zetten en, waar mogelijk, uit de bijstand te halen. Onze heldin raakt daardoor bijna in een burn-out.

 man – ’n Ton voor Alpe d’HuZes                                                                 

door Anita van der Helm

Deze jongeman is pas vijftien als hij voor het eerst kanker krijgt. Dat kost hem een arm. Hij blijft echter de sportieve knul, met een groot sociaal netwerk. Als hij revalideert van de tweede keer dat hij kanker krijgt, ziet hij opeens mogelijkheden om zowel sportief te zijn, als kanker bij anderen terug te dringen door onderzoek daarnaar te helpen sponsoren. Iedere keer dat hij weer kanker krijgt, zorgt hij dat hij zich daarna aanmeldt voor Alpe’ d’HuZes, als een soort wedstrijd tussen de kanker en hem. De held fiets op die manier ruim een ton voor onderzoek bij elkaar.

 man – Afrikaans empowerment door te luisteren                          

door Didie Schackman

Deze held is door zijn studie in Nederland terecht gekomen maar hij blijft van binnen een Afrikaan, die andere Afrikanen goed begrijpt. Als hijzelf moeite heeft om zijn zoon met huiswerk te begeleiden, zullen anderen dat ook hebben. Hij zet dat op en luistert vooral goed naar de ouders en hun kinderen. Op die manier begint een laagdrempelige hulpverlening die aanzet tot zowel empowerment als integratie in de samenleving. Ook al ziet de held zijn verdiensten kelderen, dit is wat hem gelukkig maakt.

 vrouw – Brood waar het nodig is                                                                

door Carl Mureau

Onze heldin heeft veel meegemaakt in haar leven, waaronder armoede. Ze moest in haar eentje voor vijf kinderen zorgen en weet wat het is om geen geld te hebben voor eten. Bovendien veroordelen anderen je soms ook. Ze heeft op eigen initiatief een ‘broodservice’ opgericht, waarbij ze van een geheim adres brood krijgt om te verdelen over mensen die om de een of andere reden niet bij de voedselbank terecht kunnen. Ze wil niet oordelen over deze mensen, ook niet als iemand een dure uitgave heeft gedaan …

 man – Superpleegvader                                                                   

door Joyce van Zijl-Lak

Een echtpaar legt zich er niet bij neer dat ze geen kinderen kunnen krijgen. Ze adopteren eerst twee Nederlandse kinderen en gaan daarna met pleegkinderen verder. Ieder kind dat onverhoopt langer dan drie maanden moet blijven, krijgt een definitieve plek bij hen in huis. Zo voeden ze vier tijdelijke kinderen op en blijven er nog vier ‘hangen’. Het is een drama als de vrouw vijf jaar geleden sterft; hoe lukt het de held om vader en moeder tegelijk te zijn?

 echtpaar – Speelgoed voor kinderen met een beperking   

door Dorien Bastiaans

Hoewel dit echtpaar door hun werk gewend zijn aan mensen met verstandelijke beperkingen, wordt het leven heel anders als hun jongste zoon – na een vroeggeboorte – wordt geboren met verschillende handicaps. Een van de dingen waar ze tegenaanlopen is dat hij door zijn gedrag veel sneller kleding en speelgoed verslijt. De inzameling die voor henzelf begon, delen ze al snel met de rest van de Bredase ouders die in dezelfde situatie zitten. Iedereen komt hun huis binnen wandelen. Precies dát kan niet met zo’n kind.

 vrouw – Integratie op maat                                                                         

door Robert Daniels

Deze heldin heeft het niet gemakkelijk als Koerdische vluchtelinge. Dat heeft ook met haar ambities te maken: In Irak volgde ze al een goede opleiding en in Nederland is ze niet van plan genoegen te nemen met een baan onder haar niveau. Ze volgt onder moeilijke omstandigheden verschillende opleidingen, en weet die ook in te zetten voor anderen. Met name het Maatjesproject van het Mondiaal Centrum groeit uit tot een baan, waarbij ze minimaal evenveel uren onbetaalde inzet levert als betaalde. Ze weigert andere banen om dit te kunnen blijven doen, ook al is het voor haar niet naast de deur.  

 bestuur – AED’s in heel Breda                                             

door Anita van der Helm

Als deze man - ooit zelf gereanimeerd - reageert op een oproep van de Hartstichting, is de afdeling reanimatie op sterven na dood. Maar met een grote inzet weet hij veel mensen enthousiast te maken. In 2008 blijkt er een nieuw apparaat te zijn: de AED. De held richt de stichting Breda AED proof op en wil dat er binnen zes minuten afstand door heel Breda AED’s te vinden zijn. De gemeente betaalt er niet aan mee, dus hij moet de boer op. Bovendien moeten ze na tien jaar worden vervangen, wat dit jaar dus begint. Op een dag valt onze held zelf om. Dat wordt zijn grootste strijd.

 vrouw – Buurthuis en veel meer                                                                 

door Joyce van Zijl-Lak

Deze heldin is een geboren zakenvrouw maar ze zet zich ook graag in voor de groep. Als ze in de Haagse Beemden een buitenspeelproject begint, meldt ze zich aan als vrijwilligster. In enkele jaren tijd weet ze na een vliegende start een heel buurtcentrum uit de grond te stampen. Dat is hard nodig want het vorige was wegbezuinigd. Ze zorgt met alle vrijwilligers die ze weet te betrekken dat dit buurthuis zal blijven bestaan, daar het vrijwel geen geld kost. Daar levert ze privé wel wat voor in!

 man – Op de barricaden voor de zwakken                                                  

door Robert Daniels

Het is eerder de vraag waar onze held niet voor heeft gestreden dan waarvoor wel. Van politiek tot minderbedeelden, van milieu tot jongeren, van homorechten tot een multiculturele voetbalvereniging en vluchtelingen tot– Jan is ongeveer een beroepsactivist die voor vrijwel alles de barricaden opging. Wie is nu die man: hoe groeide hij op en hoe is hij geworden tot wie hij nu is, inmiddels grijs en met pensioen maar nog geen centje minder betrokken bij de maatschappij.

 vrouw – 43 Jaar KWF                                                                        

door Anita van der Helm

Onze heldin krijgt het met de paplepel ingegoten om niet alles voor geld te doen. Het is voor haar vanzelfsprekend om zich als vrijwilligster te melden. Naast haar 40-urige baan werkt ze bij een ziekenomroep en al snel collecteert ze ook voor het KWF. Op het moment dat ze werkelijk een spil is in de regio Breda, en leidinggeeft aan bijna negenhonderd collectanten, wordt haar man Piet ernstig ziek. Misschien kan hij wel nooit meer lopen. Moet ze nu ophouden met haar taken? Maar dan ken je haar niet…  

 man – Steun en toeverlaat van daklozen                                                    

door Robert Daniels

Tijdens zijn verblijf in Suriname krijgt deze held te maken met beroving waardoor ook zijn vliegticket verloopt. Met behulp van allerlei - vaak straatarme -mensen lukt het hem toch naar Nederland te komen, zij het maanden later. Dan blijkt dat hij uit zijn huis is gezet. Langzaam krabbelt hij op uit het dal. Vrijwel direct begint hij zich zorgen te maken om mede daklozen. Als geen ander weet hij ze op hun gemak te stellen en een helpende hand te bieden.

 man – Vrijheidsstrijder uit Eritrea                                                               

door Robert Daniels

Onze held woont in Eritrea waar al jarenlang een dictatuur is, waar mensen onderdrukt worden en oneindig lang in dienst moeten. Vanwege politieke bezigheden wordt ook hij in de gaten gehouden. Hij vlucht naar Nederland en zet hier zijn politieke bezigheden voort, niet zonder gevaar. Maar wat heeft vrijheid voor zin als je er geen gebruik van maakt? En dat is precies wat hij ook andere mensen uit Eritrea wil leren.

 man – Museum Oorlog en Vrede                                                                

door Anita van der Helm

Als 12-jarige jongen werd hij door de `Duitsers met de dood bedreigd. Onze held hoort ook nog altijd het geluid van rijdende tanks. Precies om dat dit alles hem een leven lang bezighoudt, wil hij oorlog voorkomen. Door gesprekken, door mensen te laten nadenken. Vanuit dát idee heeft hij bijna 35 jaar lang een privémuseum, in het souterrain van zijn eigen huis op de Ginnekenweg. Hij ontvangt wildvreemde mensen in alle vertrouwen. Als hij een bijna fatale herseninfarct krijgt, lijkt het alsof alles ten einde komt. Maar hij weet van geen ophouden…

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris