Francesca Melandri spreekt over vluchtelingen

maandag 24 september 2018 20:30
Francesca Melandri spreekt over vluchtelingen

Op maandagavond 24 september spreekt de italiaanse auteur Francesca Melandri over haar roman De lange weg naar Rome, over vluchtelingen. TAKE ME TO THE SEA van Liesbeth van Well (filmmaker) en Marianna Geraci (multidisciplinair kunstenaar) is een Bredaas project van vluchtelingen die hun persoonlijk verhaal vertellen. De film 'TAKE ME TO THE SEA' wordt vertoond. Hierin hebben zeven statushouders hun persoonlijke verhalen omgezet in poëtische teksten.

Dit vindt plaats in Boekhandel Van Kemenade & Hollaers, Ginnekenweg 52/54, aanvang 20u30 Entree, incl consumptie € 5,00

svp reserveren via info@kemhol.nl

De lange weg naar Rome
Francesca Melandri

Rome, augustus, 2010. In een oud appartementengebouw zonder lift loopt Ilaria na een zware dag de trap op naar haar woning op de zesde verdieping. Ze is moe, ze wil alleen zijn en het verkeer en de drukkende hitte vergeten, maar boven aan de trap wacht haar een verrassing: een jongen met zwarte huid en lange benen die haar een paspoort toont. ‘Ik ben Shimeta Ietmgeta Attiloprofeti,’ zegt hij, ‘en jij bent mijn tante.’ Eerst denkt Ilaria dat de jongeman een grap maakt. Ze kent maar één Attilo Profeti: haar vader. Shimeta zegt dat hij de kleinzoon is van Attilo, die in Ethiopië tijdens de fascistische bezetting samenleefde met een inheemse vrouw.

  Foto, Michele Gobbi


     Zou dat waar zijn? Ilaria begint te twijfelen: hoeveel geheimen heeft haar vader nog meer? Was hij erbij, toen Mussolini’s troepen in 1935 Abessinië binnenvielen? Ze is verbijsterd over wat er boven tafel komt, en soms weet ze niet meer wat goed is en wat fout. Kan een kind afstand nemen van het verleden van een vader? De antwoorden die ze zoekt, zijn juist in dat verleden verstopt. In het verleden van een land dat geen verantwoording over zijn koloniale geschiedenis wil afleggen. En dat nu zonder het te willen het middelpunt is geworden van het Europa van de grote migraties. Als Ilaria daarover nadenkt, weet ze helemaal niet meer wat ze met die jongen aan moet.
    In De lange weg naar Rome toont Francesca Melandri zich een auteur die beschikt over een zeldzame kracht en sensibiliteit. Zo wordt achter het prachtig vertelde verhaal van Shimeta Ietmgeta Attiloprofeti en zijn verbaasde tante ook het verhaal zichtbaar van een Europa met al zijn tegenstrijdigheden, die voortkomen uit een donker koloniaal verleden.

Luister naar een recensie door Hein van Kemenade voor het radioprogramma grensgeluiden

take me to the sea

Een boek waarin zeven nieuwe Bredanaars, die gevlucht zijn voor oorlog en dictatuur, ‘een gezicht en een stem’ krijgen.
Waar komen zij vandaan? Wat hebben zij meegemaakt en wat geeft hen de kracht om hier een nieuw leven met ambities op te bouwen?
De zee: symbool van oorsprong, kracht en een nieuw begin. De zee die een weg baant naar een leven in vrede en veiligheid. Maar ook symbool van ondergang, van dood en afscheid; afscheid van medevluchtelingen, familie en het land dat door de oversteek wordt verlaten.
De zeven deelnemers aan TAKE ME TO THE SEA werden geïnterviewd en leerden hun persoonlijke verhaal te vertellen tijdens een training Storytelling. Hun verhalen werden door hen omgezet in poëtische teksten. Deze zijn voorgedragen aan de Nederlandse kust, vastgelegd op film en foto.
Voor sommigen was dit de eerste ontmoeting met de zee sinds de vlucht; de zee die heeft gestaan voor een gevaarlijke overtocht, maar ook voor de hoop op een nieuw begin.

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris