Koken

Annemiek Stans bespreekt hier kookboeken

2013021439_annemiek _resized _1

Heerlijk genieten van asperges

Heerlijk genieten van asperges

Stefan Stich

€ 15,95

Wie heeft er in dit jaargetijde geen trek in het witte goud? Dit boek geeft heel veel inspiratie!

Het boek is al enige tijd verkrijgbaar, maar blijft toch een van de toppers in zijn soort op de Nederlandse boekenmarkt. Boordevol recepten van voorgerecht, soep tot hoofdgerecht en ook aan de vegetariërs onder ons wordt ruimschoots aandacht geschonken. De receptuur laat aan duidelijkheid niets te wensen over!

Probeer eens de asperges met Gorgonzola op toast, of kipfilet met asperges en spinazie. Een absolute topper zijn de gegratineerde asperges! Om over de avocado-aspergewaaier maar te zwijgen….

Geniet van deze schitterende groente zolang het kan. Op 24 juni eindigt het seizoen!

Dit boek mag in geen enkele kookboekenverzameling ontbreken. Misschien een tip voor Moederdag?

SPIS

Spis

Mikkel Karstad

€ 29,95

Door Annemiek Stans


Gelukkig is er de laatste tijd meer aandacht voor de Scandinavische keuken. Spis is daar een goed voorbeeld van: Mikkel Karstad heeft een juweeltje van een boek geschreven met daarin recepten uit Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland die er niet om liegen! Opvallend in dit boek is het beperkte gebruik van hoofdingrediënten: slechts twee vissoorten, enkele vleessoorten (een apart hoofdstuk is gewijd aan orgaanvlees!) en wat kruiden, groenten en fruit. Ook wild is beperkt vertegenwoordigd. In de receptuur wordt veel gewerkt met noten, bessen en granen en de combinaties leiden vaak tot verrassende gerechten.

Een prachtig boek voorzien van schitterende foto’s voor de meer gevorderde kok, die er plezier in heeft zaken uit te proberen. Niet alle benodigde hulpingrediënten zullen even makkelijk verkrijgbaar zijn, maar bij een goede reformzaak kun je een heel eind komen!

 Spis, door Mikkel Karstad, uitgeverij Aerial Media Company, ISBN 9789402600377, € 29,95

Happen van de plank

Happen van de plank

Djoni Makkink ; Desiree Verkaar

€ 9,95

Bespreking door Annemiek Stans

 

Alweer enige tijd geleden is het boekje Happen van de plank verschenen. Dit juweeltje onder de kookboeken is een aanrader voor het verzorgen van een aangeklede borrel, maar dan met verschillende thema’s. Niet alleen de Italiaanse , Franse en Spaanse borrelhapjes worden beschreven, maar ook: een Hollandse plank, een supergezonde, een dessertplank en nog veel meer! De gerechtjes zijn per thema op elkaar afgestemd en het bereiden ervan vergt niet veel tijd. Welke plank je ook maakt, er is volop keuze voor de vlees/visliefhebber, maar ook vegetarische hapjes komen royaal aan bod. Kortom: een boekje dat in de kookboekenkast niet mag ontbreken en bovendien uitermate geschikt als cadeautje!

Happen van de plank, uitgegeven door Miller Media, ISBN 978 94 90561 07 9, € 9,95

Culinair koken met kaas

Culinair koken met kaas

Chester Hastings

€ 29,95

Door Annemiek Stans

Niet elk kookboek hoeft vers van de pers te zijn om aandacht te trekken! Onlangs kwam ik op de boekentafel in de winkel het boek “Culinair koken met kaas” tegen. Een boek dat echt de moeite waard is, en bovendien de vakantieherinneringen ook nog activeert. De voorkeur van de schrijver gaat uit naar Italiaanse kazen(met een enkele uitstap naar de buurlanden) en daar is helemaal niets mis mee: er is zoveel meer dan mozzarella en gorgonzola!

De recepten zijn in een prettige, leesbare stijl geschreven. Elke kaas die in het recept voorkomt, wordt duidelijk toegelicht. Tot slot volgt telkens een tip voor zowel een bijpassende rode als witte wijn. Makkelijker kan haast niet!

Recept:

met de herfst in aantocht is dit een aanrader!

GEROOSTERDE FLESPOMPOEN MET VERSE TOSCAANSE PECORINO EN DUIVELSE HONING

Nodig: 2 flespompoenen, 90 ml extra virgine olijfolie, zeezout, 225 gr verse pecorino, in 6 mm dikke, vierkante plakken, 120 ml wildebloemenhoning, ½ tl rode chilipeper, gemalen.

Verwarm de oven voor op 190 graden, gasstand 5. Schil de pompoen, snijd de nek van de pompoen in schijven ven 2,5 cm dik. Bewaar het onderste deel van de pompoen voor bv. soep. Besprenkel met wat olijfolie. Smeer met je vingers de schijven aan alle kanten in met de olie. Breng op smaak met zeezout. Bak de pompoenschijven 20 tot 30 minuten op een bakplaat tot je makkelijk met een vork in de pompoen kunt prikken. Zet weg tot ze afgekoeld zijn. Vet een ovenschaal licht in met olie en leg de gebakken pompoenschijven en kaas dakpansgewijs in de schaal. Bak 15 tot 20 minuten tot de kaas druipt en kleverig is.

Meng de honing en de chilipeper in een kleine steelpan. Breng langzaam aan de kook op middelhoog vuur tot de honing net begint te borrelen. Haal van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Schenk de honing over de pompoen voor je het gerecht opdient.

 

Culinair koken met kaas door Chester Hastings, ISBN 9789045202471, € 29,95

Simply Nigella

Simply Nigella

Nigella Lawson

€ 20,00

Recensie door Annemiek Stans

 Eindelijk dan de langverwachte opvolger van Nigellissima: Simply Nigella. Een must voor elke Nigella-liefhebber! Een fraai vormgegeven boek met prachtig fotowerk. Zij heeft de recepten in dit boek heel duidelijk beschreven en waar nodig uitgebreid toegelicht. Het is een boek voor de wat meer gevorderde kok, en dat heeft ook te maken met de gebruikte ingredienten. Deze zijn absoluut niet allemaal verkrijgbaar bij de supermarkt (bijvoorbeeld kokosyoghurt, Izu Matcha, tamarindepasta?) maar volgens de schrijfster kan alles via internet besteld worden. Waar mogelijk biedt ze alternatieven aan. 125 recepten pure verwennerij!

Een fraai Sint- of Kerstcadeau!

Superfood: Avocado

Superfood: avocado

Linda Shearer

€ 14,95

Recensie door Annemiek Stans

Superfood. In geen enkele supermarkt/voedingswinkel kun je er om heen. Maar toch is er één vrucht die er echt uitspringt en al jaren in de schappen ligt: de avocado. Een uiterst veelzijdige vrucht en het is dan ook volkomen terecht dat er een receptenboek op de markt is gebracht!

Je kunt er alle kanten mee uit: van heerlijke voorgerechten, soepen en hoofdgerechten tot smaakvolle desserts en smoothies. Maar het allerbelangrijkste: ze zijn SUPERGEZOND! Ze dragen bij aan een gezond eetpatroon en bevatten heel veel noodzakelijke vitamines en mineralen.

Het boek is prettig leesbaar geschreven en de foto’s behorende bij de recepten zijn zeer uitnodigend om meteen aan de slag te gaan in de keuken.

Voor warme zomerdagen is onderstaand recept aan te bevelen!

AVOCADOGAZPACHO

Nodig: 1 kilo tomatenblokjes ( vers of uit blik), 1 rode paprika (in blokjes), 1 groene paprika (in blokjes), 1 komkommer (geschild, zaadjes verwijderd en in blokjes gesneden), 1 grote avocado (in blokjes), 2 teentjes knoflook (fijngesneden), 1 el olijfolie en een snuf zout.

Bereiding: Snijd alle ingrediënten in blokjes en zorg dat er geen zaadlijsten in de paprika’s achterblijven. Doe alle ingrediënten in de blender en pureer ze glad. Zet de soep in de koelkast totdat hij wordt opgediend en garneer de soep met croutons of geroosterde pompoenpitjes.

Gegarandeerd een succes!

Liguria door Marlies de Waal

Liguria

Marlies de Waal

€ 24,95

Er is inmiddels een oerwoud bestaande uit Italiaanse kookboeken. Toch is Marlies de Waal erin geslaagd een verfrissend, fraai vorm gegeven boek te schrijven met daarin uitsluitend recepten uit de streek Liguria! Een feest om het boek te lezen, want het gaat niet alleen om de recepten, maar ook om een indruk te geven hoe het leven er in Liguria aan toe gaat: ze heeft er zelf met haar gezin een aantal jaren gewoond. Dat maakt haar kennis van de streek en de daar gebruikte ingrediënten enorm groot en hier kun je je voordeel mee doen, mede dankzij de toelichtingen bij de recepten. Het boek is ingedeeld in seizoenen en dat is wel heel erg gemakkelijk met het oog op de verkrijgbaarheid van de verschillende groenten. Heel handig is ook de lijst van artikelen die je eigenlijk standaard in huis moet hebben om lekker Italiaans/Liguriaans te koken. Bespaart enorm veel tijd!  “Liguria” wordt extra compleet door de toeristische tips over de streek, waarmee het boek wordt afgesloten. En, heel bijzonder: het recept voor de basilicumlikeur!

Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 21.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris