Koken

Annemiek Stans bespreekt hier kookboeken

2013021439_annemiek _resized _1

SPIS

SPIS - Aan tafel

Mikkel Karstad

€ 29,95

Door Annemiek Stans


Gelukkig is er de laatste tijd meer aandacht voor de Scandinavische keuken. Spis is daar een goed voorbeeld van: Mikkel Karstad heeft een juweeltje van een boek geschreven met daarin recepten uit Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland die er niet om liegen! Opvallend in dit boek is het beperkte gebruik van hoofdingrediënten: slechts twee vissoorten, enkele vleessoorten (een apart hoofdstuk is gewijd aan orgaanvlees!) en wat kruiden, groenten en fruit. Ook wild is beperkt vertegenwoordigd. In de receptuur wordt veel gewerkt met noten, bessen en granen en de combinaties leiden vaak tot verrassende gerechten.

Een prachtig boek voorzien van schitterende foto’s voor de meer gevorderde kok, die er plezier in heeft zaken uit te proberen. Niet alle benodigde hulpingrediënten zullen even makkelijk verkrijgbaar zijn, maar bij een goede reformzaak kun je een heel eind komen!

 Spis, door Mikkel Karstad, uitgeverij Aerial Media Company, ISBN 9789402600377, € 29,95

Happen van de plank

Happen van de plank

auteur onbekend

€ 9,95

Bespreking door Annemiek Stans

 

Alweer enige tijd geleden is het boekje Happen van de plank verschenen. Dit juweeltje onder de kookboeken is een aanrader voor het verzorgen van een aangeklede borrel, maar dan met verschillende thema’s. Niet alleen de Italiaanse , Franse en Spaanse borrelhapjes worden beschreven, maar ook: een Hollandse plank, een supergezonde, een dessertplank en nog veel meer! De gerechtjes zijn per thema op elkaar afgestemd en het bereiden ervan vergt niet veel tijd. Welke plank je ook maakt, er is volop keuze voor de vlees/visliefhebber, maar ook vegetarische hapjes komen royaal aan bod. Kortom: een boekje dat in de kookboekenkast niet mag ontbreken en bovendien uitermate geschikt als cadeautje!

Happen van de plank, uitgegeven door Miller Media, ISBN 978 94 90561 07 9, € 9,95

Gusto Italiano

Gusto Italiano

Erik Spaans

€ 29,95

Door Annemiek Stans. 

Een fantastisch boek voor de ware Italiaanse Fijnproever!

Onlangs is van de hand van Eric Spaans en Yolande Burg het fraaie boekwerk Gusto Italiano verschenen. Een boek, waarin de twintig regio’s van Italië aan bod komen, maar dan in de vorm van de heerlijkste antipasti! Elke regio wordt uitvoerig besproken, voorzien van de meest fraaie foto’s van landschappen, steden en niet te vergeten van de ingrediënten die gebruikt worden in de receptuur. De recepten staan per streek gebundeld, zodat je makkelijk een keuze kunt maken!

Bijzonder is het hoofdstuk “De wijnen van Italië” waarin eenzelfde indeling wordt gevolgd (per regio) en dat maakt het reuze eenvoudig de juiste wijnen te kiezen bij de antipasti.

Van vis tot vlees, maar ook hele bijzondere verfijnde gerechten komen aan bod. Dat wordt thuis lang nagenieten van de vakantie…….

Cosse Pugliese (mosselen op Apulische wijze)

Nodig: 1 kg verse mosselen, 3 pruimtomaten (fijngesneden), 2 teentjes knoflook (fijngesneden), 1 klein rood pepertje (fijngesneden), 2 el gehakte peterselie, 2 el olijfolie.

Bereiding: was de mosselen en verwijder de baarden. Doe de olie in een hoge pan en braad daarin de knoflook en de peper even aan en vervolgens de tomaten. Even laten doorpruttelen, voeg dan alle mosselen toe en laat deze ca 3 minuten koken tot de schelpen open gaan. AF en toe even schudden. Serveer met de gehakte peterselie en een stuk brood om in de heerlijke saus te soppen.

Eet smakelijk!

Gusto Italiano, Eric Spaans en Jolande Burg, De Vrije Uitgevers, ISBN 9789482198232, € 29,95

Culinair koken met kaas

Culinair koken met kaas

Chester Hastings

€ 29,95

Door Annemiek Stans

Niet elk kookboek hoeft vers van de pers te zijn om aandacht te trekken! Onlangs kwam ik op de boekentafel in de winkel het boek “Culinair koken met kaas” tegen. Een boek dat echt de moeite waard is, en bovendien de vakantieherinneringen ook nog activeert. De voorkeur van de schrijver gaat uit naar Italiaanse kazen(met een enkele uitstap naar de buurlanden) en daar is helemaal niets mis mee: er is zoveel meer dan mozzarella en gorgonzola!

De recepten zijn in een prettige, leesbare stijl geschreven. Elke kaas die in het recept voorkomt, wordt duidelijk toegelicht. Tot slot volgt telkens een tip voor zowel een bijpassende rode als witte wijn. Makkelijker kan haast niet!

Recept:

met de herfst in aantocht is dit een aanrader!

GEROOSTERDE FLESPOMPOEN MET VERSE TOSCAANSE PECORINO EN DUIVELSE HONING

Nodig: 2 flespompoenen, 90 ml extra virgine olijfolie, zeezout, 225 gr verse pecorino, in 6 mm dikke, vierkante plakken, 120 ml wildebloemenhoning, ½ tl rode chilipeper, gemalen.

Verwarm de oven voor op 190 graden, gasstand 5. Schil de pompoen, snijd de nek van de pompoen in schijven ven 2,5 cm dik. Bewaar het onderste deel van de pompoen voor bv. soep. Besprenkel met wat olijfolie. Smeer met je vingers de schijven aan alle kanten in met de olie. Breng op smaak met zeezout. Bak de pompoenschijven 20 tot 30 minuten op een bakplaat tot je makkelijk met een vork in de pompoen kunt prikken. Zet weg tot ze afgekoeld zijn. Vet een ovenschaal licht in met olie en leg de gebakken pompoenschijven en kaas dakpansgewijs in de schaal. Bak 15 tot 20 minuten tot de kaas druipt en kleverig is.

Meng de honing en de chilipeper in een kleine steelpan. Breng langzaam aan de kook op middelhoog vuur tot de honing net begint te borrelen. Haal van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Schenk de honing over de pompoen voor je het gerecht opdient.

 

Culinair koken met kaas door Chester Hastings, ISBN 9789045202471, € 29,95

Puur eten

Puur eten

Pascale Naessens

€ 24,99

Recensie door Annemiek Stans

PUUR ETEN dat  je gelukkig maakt (deel 1 en 2)

door Pascale Naessens

Pascale Naessens is misschien nog niet zo heel bekend in Nederland, maar dat wordt dan wel de hoogste tijd! Zij is van Vlaamse afkomst en heeft nu een zestal kookboeken op haar naam staan, die alle gestoeld zijn op een gezonde manier van ingrediënten combineren met groenten in de hoofdrol. Het zijn absoluut geen dieetboeken. Pascale is erin geslaagd om hele eenvoudige, doch zeer smaakvolle recepten te schrijven, zowel vlees, vis, kaas worden gecombineerd met vaak verrassende groenten. Ook soepen en nagerechten komen bod. De voorbereidingstijd is over het algemeen zeer kort, evenals de gaartijd van de gerechten

De boeken zijn voorzien van prachtig fotowerk. Je krijgt vanzelf trek, zeker als je onderstaand recept hebt gelezen:

St. Jacobsvruchten met zeekraal

Nodig: 6 st. Jacobsvruchten, 100 gram zeekraal, 1 sjalot, roomboter, sap van 1 limoen, 1 groot glas witte wijn, 1 handvol krulpeterselie.

Snipper de sjalot en stoof die aan in een flinke klont boter. Snipper intussen de peterselie heel fijn. Voeg, als de sjalot glazig is, de witte wijn en de fijngehakte krulpeterselie toe. Stoof een paar minuten en voeg wat limoensap toe. Bak de zeekraal heel kort in een andere pan. Kruid met flink wat peper en een beetje zout (zeekraal is al zout van smaak!). Bak de Jacobsvruchten 2 minuten aan elke kant in een klontje boter. Kruid met zout en peper. Lepel eerst het sausje in diepe borden, leg er dan de zeekraal bij en de Jacobsvruchten er bovenop. Voorbereidingstijd 7 minuten, gaartijd in totaal 12 minuten.

Simply Nigella

Simply Nigella

Nigella Lawson

€ 34,99

Recensie door Annemiek Stans

 Eindelijk dan de langverwachte opvolger van Nigellissima: Simply Nigella. Een must voor elke Nigella-liefhebber! Een fraai vormgegeven boek met prachtig fotowerk. Zij heeft de recepten in dit boek heel duidelijk beschreven en waar nodig uitgebreid toegelicht. Het is een boek voor de wat meer gevorderde kok, en dat heeft ook te maken met de gebruikte ingredienten. Deze zijn absoluut niet allemaal verkrijgbaar bij de supermarkt (bijvoorbeeld kokosyoghurt, Izu Matcha, tamarindepasta?) maar volgens de schrijfster kan alles via internet besteld worden. Waar mogelijk biedt ze alternatieven aan. 125 recepten pure verwennerij!

Een fraai Sint- of Kerstcadeau!

Het Grote Sinterklaaskookboek

Het Grote Sinterklaaskookboek, lekker bakken voor Sinterklaas

Yolanda van der Jagt ; Anneke Ammerlaan

€ 22,50

Recensie door Annemiek Stans

Onlangs is verschenen Het Grote Sinterklaas Kookboek, geschreven door Yolanda van der Jagt en Anneke Ammerlaan.  Eenieder die de verjaardag van de Sint een warm  hart toedraagt, kan in dit boek alle receptuur  vinden die dit feest tot een groot succes zal maken.  Hazelnootcakejes met kaneel en sinaasappel,  Pietenpunch, Kruidnoten-soesjestoren:  het zijn stuk voor stuk verrassende creaties!

Van voorpret tot nagenieten, het is een feest op zich om door het boek heen te bladeren. Alle gerechten zijn voorzien van duidelijke, eenvoudige  receptuur. Natuurlijk zijn er veel zoete heerlijkheden, maar ook de hartige hap voor het heerlijk avondje krijgt ruimschoots de aandacht in dit kleurrijke boek, met een kleine knipoog naar de Kerstdagen. Om maar te zwijgen van de heerlijke soepen en stamppotten voor de koude winterdagen…….

Kortom: een boek dat in deze tijd van het jaar in geen enkele kookboekenkast mag ontbreken!

Superfood: Avocado

Superfood: Avocado

Linda Shearer

€ 14,95

Recensie door Annemiek Stans

Superfood. In geen enkele supermarkt/voedingswinkel kun je er om heen. Maar toch is er één vrucht die er echt uitspringt en al jaren in de schappen ligt: de avocado. Een uiterst veelzijdige vrucht en het is dan ook volkomen terecht dat er een receptenboek op de markt is gebracht!

Je kunt er alle kanten mee uit: van heerlijke voorgerechten, soepen en hoofdgerechten tot smaakvolle desserts en smoothies. Maar het allerbelangrijkste: ze zijn SUPERGEZOND! Ze dragen bij aan een gezond eetpatroon en bevatten heel veel noodzakelijke vitamines en mineralen.

Het boek is prettig leesbaar geschreven en de foto’s behorende bij de recepten zijn zeer uitnodigend om meteen aan de slag te gaan in de keuken.

Voor warme zomerdagen is onderstaand recept aan te bevelen!

AVOCADOGAZPACHO

Nodig: 1 kilo tomatenblokjes ( vers of uit blik), 1 rode paprika (in blokjes), 1 groene paprika (in blokjes), 1 komkommer (geschild, zaadjes verwijderd en in blokjes gesneden), 1 grote avocado (in blokjes), 2 teentjes knoflook (fijngesneden), 1 el olijfolie en een snuf zout.

Bereiding: Snijd alle ingrediënten in blokjes en zorg dat er geen zaadlijsten in de paprika’s achterblijven. Doe alle ingrediënten in de blender en pureer ze glad. Zet de soep in de koelkast totdat hij wordt opgediend en garneer de soep met croutons of geroosterde pompoenpitjes.

Gegarandeerd een succes!

Rudolph’s Christmas

Rudolph's Christmas

Rudolph van Veen

€ 29,99

Onlangs is van de hand van 24-Kitchenkok Rudolph van Veen een Kerstkookboek verschenen, dat werkelijk de moeite waard is. Een erg fraai boek, dat zodra je het open doet, je meteen in de kerstsfeer brengt en wie wil dat nu niet? Van ontbijt tot en met het diner: de recepten zijn heel toegankelijk geschreven maar hebben vaak juist dat extra ingrediënt, dat een gewoon gerecht zo bijzonder en feestelijk maakt. Kortom, een must voor de liefhebber van Rudolph, maar zeker ook voor de kok die graag fraaie gerechten op tafel wil zetten en zelf ook ten volle wil genieten van de kerstdagen. Probeer de champignonpaté met rode uiencompote eens!

Rudolph’s Christmas € 29,95

Liguria door Marlies de Waal

Liguria

Marlies de Waal

€ 24,95

Er is inmiddels een oerwoud bestaande uit Italiaanse kookboeken. Toch is Marlies de Waal erin geslaagd een verfrissend, fraai vorm gegeven boek te schrijven met daarin uitsluitend recepten uit de streek Liguria! Een feest om het boek te lezen, want het gaat niet alleen om de recepten, maar ook om een indruk te geven hoe het leven er in Liguria aan toe gaat: ze heeft er zelf met haar gezin een aantal jaren gewoond. Dat maakt haar kennis van de streek en de daar gebruikte ingrediënten enorm groot en hier kun je je voordeel mee doen, mede dankzij de toelichtingen bij de recepten. Het boek is ingedeeld in seizoenen en dat is wel heel erg gemakkelijk met het oog op de verkrijgbaarheid van de verschillende groenten. Heel handig is ook de lijst van artikelen die je eigenlijk standaard in huis moet hebben om lekker Italiaans/Liguriaans te koken. Bespaart enorm veel tijd!  “Liguria” wordt extra compleet door de toeristische tips over de streek, waarmee het boek wordt afgesloten. En, heel bijzonder: het recept voor de basilicumlikeur!

Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 22 december 2017 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris