Van Piere JongerenFilosofieDebat

vrijdag 6 april 2018 18:30
Van Piere JongerenFilosofieDebat

De jongeren van vier scholen gaan aanstaande vrijdag om 18:30 de filosofische degens kruisen in het JongerenFilosofieDebat, onder het toeziend oog van Dr. Charles Vergeer. Het thema van dit jaar is ‘Verbeelding aan de macht’, ontleend aan het roerige jaar 1968. Dat kan meer dan genoeg stof geven voor een pittig debat.

De deelnemende scholen zijn: het Augustinianum – Eindhoven, het Rythovius College – Eersel, het Beatrix College – Tilburg en het Maurick College – Vught.

De jury bestaat uit Leo van Gerwen, Bas van Stokkom en Willem van Roy.

 

JongerenFilosofieDebat
Vrijdag 6 april - 18.30 uur

Over de maand van de filosofie:

1968 was een revolutionair jaar waarin wereldwijd conservatieve systemen en traditionele maatschappelijke verhoudingen werden aangevochten. Studenten, vrouwen, zwarten en arbeiders verzamelden zich in vaak ludiek maar soms ook woedend protest. ‘De verbeelding aan de macht’ was een veelgebruikte slogan en dat betekende dat de nieuwe protestbewegingen geen genoegen meer namen met ‘smalle marges’ maar zich schaarden achter grootse ideeën en utopisch idealisme. Grote politieke veranderingen bleven voor velen uit, maar des te rigoureus blijken de sociale veranderingen te zijn geweest: nooit eerder kreeg het individu zoveel ruimte en vrijheid. 

Vijftig jaar na dato maken we de balans op tijdens de Maand van de Filosofie. Wat is er overgebleven van het jaren ’60 idealisme waarin verbeelding in de strijd werd geworpen tegen autoriteiten? .

De essayist voor de Maand van de Filosofie 2018 is Femke Halsema. In haar essay voor de Maand van de Filosofie, getiteld Macht en verbeelding.

 

Over dr. Charles Vergeer:

Dr. Charles Vergeer (1947) is docent filosofie en ethiek aan de Fontys Hogescholen te Eindhoven en publicist. Daarnaast recenseert hij zeer regelmatig boeken voor het tijdschrift Filosofie. Hij promoveerde bij prof. Cornelis Verhoeven op een dissertatie over Heraclitus.

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 26 december 2018 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris