EHV-café

vrijdag 18 januari 2019 14:00
EHV-café

Op vrijdag 18 januari om 14.00 uur is er bij Boekhandel Van Piere een nieuwe editie van EHV-café, een café wat aan de hand van het magazine ‘150 jaar leven in Eindhoven’ de geschiedenis van 150 jaar leven in Eindhoven belicht. Ditmaal is het thema beroepsvormend onderwijs en wordt door de heer Ad Maas gepresenteerd. 

Beroepsvormend Onderwijs Eindhoven

Eind 2017 verscheen in deze reeks het deel over Algemeen vormend onderwijs. Er waren gelukkig twee delen beschikbaar om het onderwijs in Eindhoven te belichten. Dit tweede deel betreft het beroepsvormend (beroepsgericht) onderwijs. Het beroepsgericht onderwijs was vanouds een zorg voor de bedrijven en instellingen, ook via onderlinge samenwerking. Als gevolg van de industrialisatie (en mechanisering) werd deze zorg steeds complexer. Vanaf eind 19e eeuw werd beroepsvorming geleidelijk aan gezien als een algemeen (economisch) belang. De landelijke overheid werd steeds meer verantwoordelijk voor een onderwijssysteem dat voorbereidde op de wereld van arbeid en beroepen. Daarnaast bleven particuliere initiatieven en specifieke opleidingen noodzakelijk en wenselijk.

Vooral op initiatief van bedrijven en andere instellingen werden vormen van beroepsonderwijs op lager en middelbaar niveau gerealiseerd, later op hoger en wetenschappelijk niveau. In de periode 1960- heden deden zich ingrijpende structurele veranderingen voor in het gehele voortgezet onderwijs (Mammoetwet) en ontstond een tendens om de eerste jaren van dat onderwijs een algemeen vormend karakter te geven voor alle leerlingen. De verhouding tussen de opleidingen en de werkgevende organisaties was, is en blijft een steeds terugkerend thema.

Eindhoven kende ongeveer vanaf 1880 veel dynamiek op het terrein van het nijverheidsonderwijs. De taakopvatting en rol van de Philips Vakonderwijsscholen (sinds 1920), de Textielschool (vanaf 1912), en later ook het Mater Amabilisvormingswerk en de Levensscholen ( ca 1950-1980) dwingen bewondering af door de gebundelde deskundigheid en door de daadkracht. Na 1960 zien we de huishoudschool en ambachtsschool opgaan in het LBO en later VMBO (met een aparte status van de MAVO) , niet altijd een vrolijk verhaal. Het middelbaar en hoger beroepsonderwijs raakten organisatorisch geïntegreerd in de omvangrijke instellingen, aanvankelijk ROC’s genoemd (Regionale Onderwijs Centra), maar later voorzien van beter klinkende namen zoals Summa. Helicon en Fontys. Dat Eindhoven zich liet zien wat betreft onderwijs op het terrein industriële vormgeving en design zat er al lang aan te komen. De strijd met Tilburg om de TH (Technische Hogeschool), later TU (Technische Universiteit) spreekt ook nu nog tot de verbeelding: het ging allemaal lang niet vanzelf, maar het lukte wel.

Het EHV-café is een initiatief van Uitgeverij Optima en Boekhandel Van Piere. De toegang is gratis, aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl.

 

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris