EHV café over Wederopbouw

vrijdag 28 juni 2019 14:00

Op vrijdag 28 juni om 14.00 uur is er bij Boekhandel Van Piere een nieuwe editie van EHV-café, een café wat aan de hand van het magazine 150 jaar leven in Eindhoven de geschiedenis van 150 jaar leven in Eindhoven belicht. Ditmaal is het thema Wederopbouw. Het EHV-café is een initiatief van Uitgeverij Optima en Boekhandel Van Piere. De toegang is gratis, aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl.

Op 28 juni 2019 verschijnt in de serie 150 jaar leven in Eindhoven nummer 14 met de titel Naoorlogse vernieuwing. Wederopbouw 1945-1965. Het nummer is in samenwerking met de Stichting Bescherming Wederopbouwerfgoed Eindhoven gemaakt, omdat deze stichting wijst op het belang van en staat voor het architectonisch en stedenbouwkundig erfgoed uit de wederopbouwperiode.

 

De stedenbouw en architectuur uit de naoorlogse periode kunnen zich momenteel in een toenemende belangstelling verheugen. Wat in die tijd is gebouwd, heeft inmiddels een leeftijd bereikt, waarop een bezinning op de cultuurhistorische waarde plaatsvindt: behouden, veranderen of vervangen.

Bij aanpassingen overstemt het toekomstbeeld vaak de waarde van het bestaande. Zeker van ‘jonge monumenten’ wordt die waarde nog onvoldoende onderkend, omdat het niet als deel van het cultureel erfgoed wordt ervaren. Ook op wetenschappelijk niveau is deze periode nog onvoldoende bestudeerd en ontbreken argumenten en methoden om bij afwegingen tegenover de druk van hedendaagse eisen en ontwikkelingen gefundeerde alternatieven in te brengen.

Het risico is groot dat dan het naoorlogse erfgoed te gemakkelijk als waardeloos wordt afgedaan en dat daarmee karakteristieke elementen uit de geschiedenis van de stad verdwijnen.

Door inzicht te geven in de achtergrond die voor deze periode kenmerkend is, kan in het ruimtelijk beleid en in de architectonische vormgeving met dit culturele erfgoed beter rekening gehouden worden. Erfgoed krijgt inhoud als het de inspiratie levert voor vandaag.

Monumenten ontlenen namelijk hun waardering vaak aan de kracht van de verhalen die zij levend houden. De publieke waardering berust in hoge mate op het kennen van deze verhalen, waaruit het draagvlak voor beleid ontstaat. Want hoewel veel Eindhovenaren zijn opgegroeid met deze jonge monumenten, ontbreekt bij hen desondanks veelal de waardering hiervoor. Immers de stad is nooit af, steeds wordt er voortgegaan op wat vorige generaties hebben nagelaten.

 

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris