Science café over Toeval

dinsdag 5 juni 2018 20:00
Science café over Toeval

VOL. ER ZIJN HELAAS GEEN PLAATSEN MEER BESCHIKBAAR.

We kennen graag betekenis toe aan gebeurtenissen, we zoeken altijd een verklaring. Onterecht, zo stelt Prof. dr. Klaas Landsman (Radboud Universiteit Nijmegen)  'We zijn te veel geneigd overal diepere oorzaken achter te zien. Die zijn er niet’. Het is gewoon toeval. Zou het ook toeval zijn dat je dit nu leest? Kom naar ons Science café!

Update: wegens persoonlijke omstandigheden is Prof. Ronald Meester helaas verhinderd. De avond gaat door met prof. Klaas Landsman.

 

 

Dinsdag 5 juni om 20.00 uur is er een nieuwe editie van het Science Café over Toeval bij Boekhandel Van Piere. Het Science café is een initiatief van Studium Generale en Boekhandel Van Piere. Studenten gratis (met collegekaart), anderen betalen € 2,50.0

Aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl.

 

Toeval


De beroemde natuurkundige Stephen Hawking werd geboren op 8 januari - de sterfdatum van Galileo Galileo - en overleed dit jaar op 14 maart; de geboortedatum van Albert Einstein. Een mooier toeval is bijna niet denkbaar. Toevallige gebeurtenissen, ontmoetingen, ongelukken; ze spelen een grote rol in ons leven, maar ook in de wetenschap. Prof. dr. Klaas Landsman (Radboud Universiteit Nijmegen) schreef Naar alle onwaarschijnlijkheid, een ode aan het toeval in de wetenschap. Binnen zijn eigen vakgebied de kwantumtheorie, maar ook in de filosofie, evolutie, psychologie en geschiedenis. 

Maar berust ons bestaan dan op een toevallige samenloop van omstandigheden? Hoogleraar kansberekening Prof. dr. Ronald Meester (Vrije Universiteit Amsterdam) vindt dat wetenschappers hierin vaak te ver gaan. Op basis van wetenschappelijk toeval een levensbeschouwelijke uitspraak doen is onverantwoord, aldus Meester. De reikwijdte van wetenschappelijke verklaringen is principieel beperkt.

 

 

Meer info: www.tue.nl/sg

 

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 26 december 2018 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris