Filosofiecafé met Piet Gerbrandy en Casper de Jonge over de Poëtica van Aristoteles

zondag 19 november 2017 14:00
Filosofiecafé met Piet Gerbrandy en Casper de Jonge over de Poëtica van Aristoteles

Op zondag 19 november is het maandelijks terugkerende Filosofiecafé van boekhandel Van Piere. Ditmaal zijn Piet Gerbrandy en Casper de Jonge te gast. Zij bespreken de Poëtica van Aristoteles. Het Filosofiecafé start om 14.00 uur. De toegang is gratis, graag aanmelden via info@vanpiere.nl.

Boekhandel Van Piere presenteert:

Filosofiecafé met Piet Gerbrandy en Casper de Jonge over de Poëtica van Aristoteles

 

Over de Poëtica van Aristoteles

Aristoteles (384-322 v.Chr.) kwam in 367 naar Athene om aan de Academie van Plato te studeren. Na Plato's dood trok hij weg en verbleef hij onder meer in Macedonië, als opvoeder van niemand minder dan Alexander de Grote. In 335 keerde hij naar Athene terug en stichtte daar zijn eigen school, het Lyceum. Van zijn vele werken is maar een gedeelte bewaard, en dat is nog altijd een omvangrijk oeuvre. Wat nog bewaard is, was oorspronkelijk niet voor publikatie bedoeld, maar werd gebruikt bij het onderwijs op Aristoteles' school.De Poëtica is ook zo'n 'collegedictaat', met nauwelijks stilistische verfraaiing. Aristoteles behandelt er het ontstaan en de functie van de dichtkunst in. Hij gaat uit van de fundamentele theorie van poëzie als mimesis, 'uitbeelding', waarbij hij zich vooral concentreert op de tragedie en het epos. Bekend geworden zijn onder andere de eisen van eenheid en samenhang, de verschillende fasen en middelen in de plot, het begrip katharsis ('reiniging' van de toeschouwers als functie van de tragedie), soorten dichterlijke woorden en manieren om kritiek op poëtische woordkeus te weerleggen.De Poëtica van Aristoteles is van zeer groot literair-historisch belang. De invloed van het werk in later tijden is enorm geweest, en niet alleen voor de classicistische tragedie.'... er is nog nooit in Nederland een klassiek werk zo goed begeleid uitgegeven, zelfs de noten zijn een intellectueel genoegen, chapeau...' Wim Hottentot in Vrij Nederland

 

Over Piet Gerbrandy en Casper de Jonge

Piet Gerbrandy (1958) studeerde van 1976 tot 1984 Klassieke Talen en Vergelijkende Indo-Europese Taalwetenschap in Leiden. Daarna gaf hij ruim twintig jaar les aan middelbare scholen. Verder publiceerde hij een tiental dichtbundels en enkele bundelingen met essays over poëzie, retorica en Griekse en Latijnse klassieken. Hij is actief als vertaler uit het Grieks en Latijn, bedrijft poëziekritiek en maakt deel uit van de redactie van De Gids. Sinds 2006 doceert hij Klassiek en Middeleeuws Latijn aan de Universiteit van Amsterdam, zowel taalverweving als literatuur. Ook elders binnen de faculteit geeft hij college. Zijn onderzoek spitst zich toe op Latijnse poëzie van de Late Oudheid. 

Casper C. de Jonge (Leiden, 1977) is als universitair docent Grieks verbonden aan de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek richt zich op de klassieke retorica en literatuurkritiek. In 2006 promoveerde hij op een proefschrift over de Griekse geleerde Dionysius van Halicarnassus. NWO kende hem een VENI-subsidie (2009) toe voor een studie naar Longinus’ Over het sublieme, en een VIDI-subsidie (2013) waarmee hij de relatie tussen Griekse en Latijnse auteurs in Rome zal gaan onderzoeken. Sinds 2009 is hij hoofdredacteur van het tijdschrift Lampas.

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 26 december 2018 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris