Boekpresentatie Florarium Temporum

zondag 18 november 2018 14:00
Boekpresentatie Florarium Temporum

De wereldkroniek Florarium temporum (Bloemhof der tijden) werd in de late Middeleeuwen in het klooster Mariënhage bij Eindhoven geschreven door Nicolaas Clopper. Lang was deze kroniek alleen bekend via gedrukte uittreksels die in 1607 onder de titel Magnum Chronicon Belgicum werden gedrukt. Nu is er een prachtig boek uitgegeven wat het volledige werk bevat. De boekpresentatie van deze wereldkroniek wordt gehouden bij Boekhandel Van Piere. 

In 1876 werd de autograaf van Clopper ontdekt, die nu wordt bewaard in Duisburg. In München bevindt zich nog een tweede handschrift. Dit boek bevat een bloemlezing uit de wereldkroniek, met vertaling. Het eerste deel beschrijft de bijzondere totstandkoming van de uitgave. Het tweede deel gaat over Nicolaas Clopper en zijn werk en over het klooster Mariënhage. De bijgevoegde usb-stick bevat een editie van de volledige tekst van Florarium temporum, een facsimile van het Duisburgse handschrift en een editie van het niet eerder uitgegeven stichtingskroniekje van Mariënhage, Origo et progressus canonicorum regularium Hagae Marianae prope Eijndhoviam.

 

Over de auteurs

Nico Arts is sinds 1989 stadsarcheoloog van Eindhoven. Hij organiseerde en leidde een lange reeks van opgravingen in de middeleeuwse stadskern van Eindhoven en elders in de gemeente en publiceerde daarover veel. Momenteel werkt hij aan de uitwerking en publicatie van enkele complexe opgravingsprojecten. Daarnaast hoopt hij in 2019 aan Tilburg University te promoveren op een proefschrift over landschap, archeologie en geschiedenis van stad en platteland in de Kempen.

 

Arnoud-Jan Bijsterveld (1962) studeerde middeleeuwse geschiedenis in Nijmegen en aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1993 cum laude aan de Vrije Universiteit. Sinds 1999 is hij bijzonder hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University. In 2007 publiceerde hij de bundel Do ut des. Living Memoria and Conflict Management in the Medieval Low Countries. Hij is onder meer voorzitter van de Stichting Brabantse Bronnen en redactievoorzitter van de Bijdragen tot de Geschiedenis van het Zuiden van

Nederland.

 

Jan Brouwers (1960) studeerde geschiedenis aan de KU Nijmegen. Hij is werkzaam als freelance journalist en redacteur, met name op de gebieden erfgoed en levensbeschouwing. Hij is lid van de redactie van de Bijdragen tot de Geschiedenis van het Zuiden van Nederland.

 

J.W.J. (Jan) Burgers (1953) is senior onderzoeker aan het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Amsterdam en hoogleraar ‘Bronontsluiting en apparaat voor historisch onderzoek van de geschiedenis van Nederland’ aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op de middeleeuwse geschiedenis van Nederland, en dan met name op de bronnen daarvoor, oorkonden en kronieken, die hij bestudeert en waarvan hij edities verzorgt.

 

Willem Erven (1975) studeerde klassieke taal- en letterkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Van 2005 tot 2017 was hij werkzaam in de Bibliotheek van het Augustijns Instituut in Eindhoven en van 2010 tot 2018 was hij het die het monnikenwerk van Nicolaas Clopper uit de vijftiende eeuw als het ware herhaalde en de transcriptie, editie en gedeeltelijke vertaling van het Florarium temporum tot stand bracht.

 

Rob van Gijzel is in 1954 in Eindhoven geboren. Na zijn studie aan de Universiteit van Amsterdam specialiseerde hij zich in Stedelijke Ontwikkeling. In 1989 werd hij als Tweede Kamerlid woordvoerder Ruimtelijke Ordening, Mobiliteit en Infrastructuur en Buitenlandse Zaken. Ook was hij lang voorzitter van de Vaste Kamercommissie Financiën. In 2008 werd hij burgemeester van zijn geboortestad en onder zijn burgemeesterschap maakt Eindhoven een grote sociaal-economische ontwikkeling door. In september 2016 legde Van Gijzel zijn ambtsketen neer. Hij werd benoemd tot ereburger van de stad Eindhoven en tot officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij blijft wonen in zijn stad.

 

J.P. (Peter) Gumbert ( 1936-2016) studeerde klassieke taal- en letterkunde en werd in 1979 benoemd tot hoogleraar westerse paleografie en handschriftenkunde aan de universiteit van Leiden. Hij was lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is de auteur van de reeks Illustrated Inventory of medieval manuscripts in the Netherlands en vele andere publicaties. Samen met zijn echtgenote Marijke Hepp bezorgde hij edities van de Kroniek van Willem Procurator en de Annalen van Egmond.

 

David Hardy is oud-medewerker van Philips Medical Systems. Vanaf 2001 is hij vrijwilliger bij de afdeling Archeologie van de gemeente Eindhoven (nu het Erfgoedhuis). Hij heeft

zowel veldwerk gedaan als historisch onderzoek voor veel archeologische opgravingen in Eindhoven en omgeving.

 

Frank Kaptein is bestuurslid van Rotary Eindhoven Soeterbeek en bedrijfseconoom. Na (internationale) managementfuncties bij Philips en Vodafone kwam hij via toezichthoudende en ad interim functies in contact met de zorg. Sinds 2007 is hij directeur-bestuurder van Intrakoop. Deze non-profit inkoopcoöperatie van de zorg bundelt kennis en volume om zo samen goede zorg beter betaalbaar te maken. Hij was nauw betrokken bij de totstandkoming van het Florarium temporum project van Rotary Eindhoven-Soeterbeek.

 

Hein van Laarhoven is een geboren en getogen Eindhovenaar. Hij is een van de drie founding members van Rotary Eindhoven-Soeterbeek. Hij is eigenaar van ‘van Laarhoven Holding’, een automobiel holding met een tiental dealerbedrijven in Noord-Brabant en Limburg met de merken Bmw, Mini, Jaguar en Landrover en importeur van Aston Martin en

Rolls-Royce in Nederland. Hij was jarenlang de motor achter het jaarlijkse fundraising evenement ‘Rotary in Music’, is erelid van Rotary Eindhoven-Soeterbeek en ridder in de Orde

van Oranje-Nassau. Hij was nauw betrokken bij de totstandkoming van het Florarium temporum project.

 

Jan Melssen (1951) was tot zijn pensionering archivaris, laatstelijk bij het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCE), daarvoor bij het Rijksarchief in Noord-Brabant. Hij is

oud-secretaris en erelid van de Stichting Brabants Heem en medeoprichter en oud-secretaris van de Noordbrabantse commissie voor wapen- en vlaggenkunde (1986-2001). Zijn talrijke publicaties handelen voornamelijk over de geschiedenis van Eindhoven en omgeving en over wapen- en vlaggenkunde.

 

Drs. Ingrid van Neer-Bruggink werkte tot 1996 als docent klassieke talen. Van 1995 tot 2017 was zij bibliothecaris van de Bibliotheek van het Augustijns Instituut in het klooster Mariënhage in Eindhoven. Vanaf 2015 is zij hoofdredacteur van Augustijns Forum en contactpersoon voor Augustijnse spiritualiteit. Zij geeft regelmatig kunsthistorische presentaties over Augustinus en over de Orde der Augustijnen.

 

Nico Pijls is cardioloog in het Catharina Ziekenhuis in Eindoven en hoogleraar Biomedische Technologie aan de TU/e in die stad. Zijn specialiteit vormen de ziekten van de kransslagaders van het hart en hij heeft grote interesse in het ontwikkelen van technieken om de diagnostiek en behandeling van angina pectoris en het acute hartinfarct beter mogelijk te maken. Voor zijn bijdrage hieraan werd hij in 2018 onderscheiden tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Al sinds zijn jeugd heeft hij een passie voor geschiedenis. Hij is lid van Rotary Eindhoven-Soeterbeek sedert 1996 en is één van de voortrekkers van het Florarium temporum project.

 

Lauran Toorians is historicus en taalkundige en werkt freelance als onderzoeker en publicist. Zijn interesse reikt van de Keltische studies (taal- en letterkunde) naar de regionale geschiedenis van Noord-Brabant. Tevens werkt hij als tekstredacteur. Hij is onder meer lid van de redactie van de Bijdragen tot de Geschiedenis van het Zuiden van Nederland. Als

zodanig voerde hij de tekstredactie van dit boek.

 

Michiel Verweij (Oirschot 1964) studeerde Klassieke Filologie aan de KULeuven en verdedigde daar in 1993 zijn doctoraat. Na enkele projecten in Leuven, Louvain-la-Neuve, Rome en Nijmegen werkt hij sinds juni 2004 als wetenschappelijk medewerker en adjunct-conservator op de Koninklijke Bibliotheek van België, eerst op het Handschriftenkabinet en sinds 1 augustus 2016 op de afdeling Oude en kostbare drukken. In 2002, 2003-2004 en 2010 was hij visiting professor Latijn aan de KULeuven. In 2009 was hij curator van de  tentoonstelling over paus Adrianus VI over wie hij in 2011 ook een biografie publiceerde. Verder heeft hij tal van publicaties op zijn naam staan op het gebied van het Latijn, het Humanisme, de Universiteit van Leuven en de codicologie. Ook schrijft hij gedichten in het Latijn onder de naam van Michael Pratensis Oirschotanus.

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris