Science café over Generatie Superfit

dinsdag 20 november 2018 20:00
Science café over Generatie Superfit

Leven we gezond of zouden we meer moeten bewegen? Iedereen fit en gezond met wearables, quantified self apps en een beweging-stimulerende openbare ruimte. Ben jij bereid je data te delen voor de volksgezondheid? Hoogleraren Aarnout Brombacher en Dick Ettema in gesprek over dataonderzoek voor een toekomstige, écht gezonde en sportieve generatie.

Science café over Generatie Superfit

 

Dinsdag 20 november om 20.00 uur is er een nieuwe editie van het Science Café over Generatie Superfit bij Boekhandel Van Piere. Het Science café is een initiatief van Studium Generale en Boekhandel Van Piere. Studenten verkrijgen gratis entree (met collegekaart), anderen betalen € 2,50.0

Aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl

Generatie Superfit

Met behulp van wearables en quantified self apps kan iedereen zijn eigen lichamelijke gesteldheid meten. 24 uur per dag, 7 dagen per week. Hartslag, ademhaling, beweegpatronen, etc. Alles wordt gemonitord, de data direct geanalyseerd en met deze inzichten kan iedereen zelf zijn eigen gezondheid optimaliseren. Apps als Strava bieden sporters ook nog eens de mogelijkheid hun prestaties onderling te delen, wat competitie tussen hen stimuleert en het sporten extra leuk en interessant maakt.

 

Voor wetenschappers die zich richten op maatschappelijke gezondheidsvraagstukken en nieuwe methodes en middelen willen ontwikkelen om (de juiste manier van) bewegen te stimuleren, is deze nieuwe databron een goudmijn. Zo kunnen nieuwe meetinstrumenten en trainings- en herstelschema’s nog beter toegespitst worden op de individuele sporter; voor ontwikkelaars van de openbare ruimte, met name in stedelijke omgevingen, biedt het de mogelijkheid deze zodanig in te richten dat bewegen wordt bevorderd. Misschien dat de couch potatoes dan eindelijk van hun bank af komen.

 

Sprekers

Prof.dr.ir. Aarnout Brombacher (TU/e, Industrial Design) bespreekt hoe quantified self-technologie en dataonderzoek in met name de breedtesport wetenschappers, sporters en coaches, medici en zorgverleners en ook beleidsmakers veel nieuwe inzichten kunnen bieden.

Sociaal geograaf prof.dr.ir. Dick Ettema (UU) laat zien hoe de inrichting van de gebouwde, stedelijke omgeving gezond gedrag in de vorm van fysieke activiteit kan stimuleren of juist ontmoedigen.

Beiden gaan met het publiek in discussie over de vraag hoe ver we als individu en maatschappij willen en zouden moeten gaan met het verzamelen van data en het beïnvloeden van sporten en bewegen onder burgers ten behoeve van de volksgezondheid.

 

Deze editie van het Science Café is onderdeel van het programma van de TU/e Vitality Week die van 19 tot 23 november plaats vindt op de TU/e. Tevens wordt deze editie in samenwerking met de Vitality Academy – een samenwerkingsverband tussen de TU/e, Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht – georganiseerd.   

 

 

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris