Boekpresentatie Louis de Wit over De geschiedenis van een door-en-door Eindhovense boekbinderij

vrijdag 11 oktober 2019 14:00
Boekpresentatie Louis de Wit over De geschiedenis van een door-en-door Eindhovense boekbinderij

Louis de Wit geeft een presentatie over zijn boek De geschiedenis van een door-en-door Eindhovense boekbinderij bij Boekhandel Van Piere op vrijdag 11 oktober om 14.00 uur. De toegang is gratis, aanmelden is mogelijk via info@vanpiere.nl.

Over De geschiedenis van een door-en-door Eindhovense boekbinderij

Iedere ondernemer is ooit begonnen als kind. Daarom start het eerste deel van het boek met familie en sociale omstandigheden uit de kindertijd van Piet de Wit, het eerste kwart van de twintigste eeuw. Een vroom katholiek gezin, iedere zondag aanwezig in de Fellenoordkerk. Zijn vader was zelfstandig sigarenmaker en zijn moeder poppenmaker. Heeft hij van hen het ondernemerschap geërfd?

In het tweede deel van het boek begint de geschiedenis van zijn bedrijf. De succesvolle start in 1937 is uit nood geboren. Hij is in de crisistijd bij boekhandel Koonings ontslagen en zoals voor velen in die tijd: geen werk, geen inkomen. Met een lening van fl. 0,60 heeft hij zijn kans gegrepen en heeft een economisch bloeiend én ook een uiterst sociaal bedrijf opgebouwd. Niet alleen de Philipsen en de Van Doornes blonken daarin uit, ook Piet de Wit heeft zijn sociale steentjes daaraan bijgedragen. Daarom is dit boek een hommage aan zijn persoon: een diepgaand menselijke ondernemer in optima forma!

 

Louis de Wit (Eindhoven, 17 oktober 1947), de schrijver van het boek De geschiedenis van een door-en-door Eindhovense boekbinderij’ is een neef van de oprichter van dat bedrijf. Hij is onderwijzer geworden, heeft een boekhoudakte gehaald en volgde daarna nog een studie Nederlands. Na zijn pensionering is hij nog steeds actief in dit vakgebied zowel met lesgeven en het afnemen van examens. Daarnaast heeft hij ook nog veel aan genealogie gedaan in de breedste zin van het woord. Naast het uitzoeken (transcriberen en vertalen) van de stamboom (tot 1740) heeft hij ook veel ’oude’ (vanaf 1899) brieven van de beide families getranscribeerd en waar nodig van uitleg voorzien. Via ‘Kempen & Peelland’ is de geschiedenis van de ’American Lunchroom’ en zijn voorganger op de Markt in Eindhoven gepubliceerd. Ten slotte heeft hij ’alles’ van de families De Wit en Pol voor zijn nageslacht beschreven, ”... opdat niets verloren zou gaan ..., zeker niet over de boekbinderij!”

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris