Science Café - de optische chip

dinsdag 24 april 2018 20:00
Science Café - de optische chip

Sneller en energiezuiniger internetverkeer, innovatieve gezondheidssensoren en nog veel meer; de fotonische chip zorgt de komende jaren op vele gebieden voor een revolutie. Op 24 april praten we hierover tijdens een nieuw Science Café in Boekhandel Van Piere.

TU/e-hoogleraren Ton Backx en Meint Smit bespreken de ontwikkeling van deze nieuwe chip, de mogelijkheden die deze technologie nu en in de toekomst te bieden heeft en de stappen die nodig zijn om deze technologie te optimaliseren en grootschalige productie en toepassing te realiseren.

De optische of fotonische chip is een chip die met licht - fotonen - als informatiedrager werkt in plaats van de standaard elektronen. De overstap van ‘oude’ naar ‘nieuwe’ chip voltrekt zich nu alleen nog in de data- en telecomwereld, maar deze technologie gaat de wereld op vele gebieden veranderen en zal veel van de huidige maatschappelijke uitdagingen helpen oplossen. Precisierobots op afstand, autonome auto’s, smart city-ontwikkelingen; de toepassingsgebieden zijn legio.

Nergens ter wereld is men zo ver met de ontwikkeling van deze chip als in de regio Eindhoven. Op het gebied van fotonisch onderzoek is de TU/e koploper. Prof.dr.ir. Ton Backx is TU/e-hoogleraar en directeur van het Photonica Instituut dat vanaf januari 2016 van start is gegaan. Prof.dr.ir. Meint Smit is hoogleraar Geïntegreerde fotonica (TU/e) en is een van de pioniers in dit onderzoeksveld.

 

Aanmelden gewenst: info@vanpiere.nl
Tickets kunnen ook vooraf worden gekocht bij boekhandel Van Piere.

 

Zo’n vijf keer per jaar organiseert Studium Generale TU/e in samenwerking met boekhandel Van Piere op dinsdagavond in de boekhandel het Science Café. Een programma met korte presentaties door wetenschappers van binnen en buiten de TU/e en andere deskundigen. Voor iedereen die zich wil laten inspireren door, op de hoogte wil blijven van en wil discussiëren over ontwikkelingen op het gebied van wetenschap, technologie en samenleving.

 

Dinsdag 24 april

20.00 – 22.15 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Boekhandel Van Piere, Nieuwe Emmasingel 48
Entree: gratis voor studenten (USE), anderen betalen €2,50

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris