Science Cafe: stress

dinsdag 26 september 2017 20:00
Science Cafe: stress

 

Ben jij ook zo ‘druk druk druk’? Dan is deze stress-editie van het science cafe bij boekhandel van Piere wat voor jou.  Veel mensen ervaren stress. Evolutionair blijken we eigenlijk niet toegerust om de complexe problemen van onze tijd het hoofd te bieden. Hoe komt het dat wij zoveel moeite hebben alle veranderingen bij te houden?

Boekhandel Van Piere en Studium Generale presenteren:
Science Café over "Stress"

Toegang €2,50, studenten gratis (met collegekaart)
Aanmelden gewenst: info@vanpiere.nl.

Sprekers: Prof.dr. Witte Hoogendijk, hoogleraar en afdelingshoofd Psychiatrie op het Erasmus MC  en Dr. Marloes Henckens, neurowetenschapper Radboud UMC.

 

Stress is een hot topic – maar wat ís het eigenlijk? 13,7 Miljard jaar na de oerknal, 200.000 jaar na de intrede van de homo sapiens en twee eeuwen na de Industriële Revolutie is de wereld in hoog tempo steeds complexer aan het worden. Ons stress-systeem, grotendeels gevormd in een periode waarin nog niet eens leven op het land bestond, is helemaal niet toegerust om de problemen van deze tijd het hoofd te bieden. Het is dan ook geen toeval dat het aantal gevallen van slapeloosheid, depressie en burn-out alarmerend groeit, aldus psychiater Witte Hoogendijk. Hoe komt het dat wij zoveel moeite hebben alle veranderingen bij te houden?

Prof. dr. Witte Hoogendijk is werkzaam als hoogleraar en afdelingshoofd Psychiatrie op het Erasmus MC in Rotterdam, waar hij onderzoek doet naar oorzaak, beloop en behandeling van depressies. Samen met Volkskrant-journalist Wilma de Rek schreef Hoogendijk het boek Van Big Bang tot Burn-Out – Het grote verhaal over stress, dat dit voorjaar verscheen bij Uitgeverij Balans.

Neurowetenschapper dr. Marloes Henckens (Radboudumc) promoveerde cum laude op het effect van stress op de hersenen en kijkt onder andere naar de processen die een rol spelen bij het ontstaan van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Ze onderzoekt hoe het trauma-resistente brein verschilt van het brein dat bezwijkt onder traumatische stress en ontving hiervoor een prestigieuze Veni-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). 

 Kaarten zijn vooraf en op de avond zelf te koop bij Boekhandel Van Piere

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share
Waarom Libris.nl
Boekbestellingen worden t/m 26 december 2019 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris