Studieclub Derrida o.l.v. Ger Groot

Studieclub Marges van de filosofie van Jacques Derrida, onder begeleiding van filosoof Ger Groot

In 1972 verscheen de bundel Marges van de filosofie van de toen 42-jarige filosoof Jacques Derrida. In dit boek bouwt hij stap voor stap het denken uit waarvoor hij in de jaren zestig de grondslagen had gelegd. In de daaropvolgende decennia zou het de filosofie, de literatuurtheorie en de menswetenschappen diepgaand beïnvloeden. De centrale gedachte daarin is dat denken een soort ‘schrijven’ is. Het zweeft niet als iets geestelijks boven de werkelijkheid, maar is onderdeel daarvan. Het is niet ‘helder en welonderscheiden’, zoals Descartes ooit had geschreven. Het is geen ‘geest’ die op weg is naar eigen zelfinzicht en daarin ‘absoluut’ hoopt te worden, zoals Hegel meende. Het is daarentegen meerzinnig, onuitputtelijk in zijn betekenis en dus ook onvatbaar. Denken is niet een beheersing van de werkelijkheid maar een zwerftocht daardoorheen.

Wie zoiets wil beweren, moet in zijn geschriften zijn stijl daarop afstemmen. Hij moet zich nestelen in zijn tekst en de ‘stof’ van de taal zijn werk laten doen. Dat heeft Derrida de reputatie gegeven van een bijna ondergrondelijke auteur. In Marges kunnen we echter stap voor stap volgen hoe hij vanuit het bestaande filosofische kader (Heidegger, Husserl, Hegel, Rousseau, Sartre, Austin) de beperkingen daarvan te buiten gaat, eenvoudigweg door ze heel zorgvuldig te lezen. Dat vereist ook ten aanzien van deze teksten een geduldige en precieze lezing. In zes bijeenkomsten zullen we die beoefenen, ten aanzien van een aantal sleutelteksten en –passages in dit boek. Dan zal blijken hoe glashelder Derrida een denken weet te beschrijven dat de pretentie van allesbeheersende transparantie nu juist heeft afgelegd.

 

Ger Groot (1954) doceerde filosofische esthetica in Amsterdam en wijsgerige antropologie in Rotterdam. In Nijmegen was hij buitengewoon hoogleraar ‘Filosofie en literatuur’. Daarnaast was (en is) hij actief als literair criticus, columnist en essayist. Hij publiceerde talrijke artikelen in filosofische en culturele tijdschriften, een reeks vertalingen en een tiental boeken, waarvan het meest recente, De geest uit de fles, een groot publiekssucces bleek, met vertalingen in het Duits en het Chinees.

 

Als u wilt kunt u de lezing die Ger Groot hield bij de presentatie van het boek bij Boekhandel van Piere hier teruglezen.

 

Praktische informatie

Bijeenkomsten 2020: 24 februari, 2 maart, 9 maart, 23 maart, 30 maart, 6 april

Tijd: 19.30 - 21.30 u

Te lezen: Marges van de filosofie van Jacques Derrida, vertaald door Ger Groot, ISBN 9789461053466 49,90 euro.

Prijs studieclub: € 105,00 De aanschaf van het boek en het cursusgeld kunnen zowel in de winkel als middels een factuur (via info@vanpiere.nl) voldaan worden.

Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 21.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris