Studieclub Arendt door Bas van Stokkom

Studieclub Arendt door Bas van Stokkom

Waarheid en leugen in de hedendaagse politiek

 

Het werk van filosofe Hannah Arendt (1906-1975) blijft onverminderd actueel. Arendt hecht veel waarde aan ‘stichtende’ politiek: de oprichting van een politieke gemeenschap – een verbond van gelijkwaardige burgers – met als basis een grondwet waarin de spelregels van vreedzaam samenleven zijn uiteenzet. Ook de ontaarding van politiek tot totalitaire machtsuitoefening, inclusief gebruik van propaganda, heeft zij aan grondig onderzoek onderworpen.

 

We lezen in deze studieclub enkele teksten uit haar latere werk. Die publicaties zijn ontstaan tegen de achtergrond van de Vietnamoorlog en de opkomende Amerikaanse consumptiecultuur waarin propaganda in het teken van entertainment is komen staan. In die cultuur lijkt het onderscheid tussen feit en fictie en tussen waar en onwaar er niet meer toe te doen. Niettemin meent ze dat er een ‘koppig residu van waarheid’ blijft bestaan binnen de politiek, gerelateerd aan feitelijke rapportages en getuigenissen van begaan onrecht. Het loont de moeite om in de huidige context van nepnieuws, spin en ‘feitenvrije politiek’ Arendts opvattingen over waarheid en leugenachtigheid tegen het licht te houden. Ook kernbegrippen als vrijheid, gezag en burgerlijke ongehoorzaamheid passeren de revue.

Kijk nu de preview van de studieclub via deze link.

Bas van Stokkom (1953) is socioloog en filosoof, en is momenteel verbonden aan het Onderzoekscentrum Staat en Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij schrijft veel over conflictbeslechting en pacificatie en is hoofdredacteur van Tijdschrift voor Herstelrecht. Een recent essay is getiteld ‘Objectiviteit op de terugtocht: woede-industrie en feitenvrije politiek in het licht van Hannah Arendts filosofie’. Zie: basvanstokkom.nl

Van Stokkom is woonachtig in Eindhoven en mengt zich met enige regelmaat in discussies rondom de geplande wolkenkrabbers in de binnenstad, en de Brainport-promotiecampagne waarin de stad als wereldspeler wordt verkocht.

 

 

Praktische informatie

Bijeenkomsten 2020: 14 sept, 28 sept, 12 okt, 26 okt, 9 nov, 23 nov

Tijd: 19.30 – 21.30 u

Te lezen: Dirk de Schutter & Remi Peters, Hannah Arendt. Politiek denker (ISBN 9789086871452)

Hannah Arendt, Het waagstuk van de politiek (ISBN 9789086872350)

Hannah Arendt, De vrijheid om vrij te zijn (ISBN 9789045039305)

 

Corona
In verband met de huidige situatie rondom Covid-19 bieden we twee mogelijkheden aan om de cursus te volgen: fysieke aanwezigheid in de boekhandel en middels online live beeldverbinding. Boekhandel Van Piere handhaaft de geldende regelgeving van dat moment.

 

Cursusgeld: €105 euro. De aanschaf van het boek en het cursusgeld kunnen zowel in de winkel als middels een factuur voldaan worden via info@vanpiere.nl

Aanmelden kan via info@vanpiere.nl of in de winkel.

Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 21.00 uur besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris