Studieclub Foucault onder leiding van Marc de Kesel

Studieclub Foucault onder leiding van Marc de Kesel

Bekentenissen van het vlees. Geschiedenis van de seksualiteit IV

 

Abstract

In Bekentenissen van het vlees analyseert Michel Foucault het denken en het spreken over seksualiteit in de vroegchristelijke tijd. Volgens de gangbare opvatting zou deze periode in het teken staan van de puriteinse moraal, met haar nadruk op kuisheid en maagdelijkheid, maar Foucault nuanceert dit beeld. Kerkvaders als Paulus en Ambrosius waren allerminst eensgezind over de verhouding tussen seksuele onthouding en de noodzaak om in het huwelijk kinderen voort te brengen. Langzaam maar zeker verandert het lichaam gedurende deze periode in ‘vlees’, met alle geheimen, protocollen en zelfbeheersingstechnieken van dien. Net als in de eerdere delen van Geschiedenis van de seksualiteit laat Foucault zien dat het discours over seksualiteit geen vaststaand gegeven is, maar een historisch ontstane constellatie waarvan de toekomst open is of op zijn minst opengemaakt kan worden door de precieze vormen van kritiek waarvan Foucault in zijn oeuvre een voorbeeld geeft.

Kijk nu de preview van de studieclub via deze link

 

 

Marc De Kesel

Marc De Kesel is Directeur Interne & Externe Zaken aan het Titus Brandsma Instituut, Radboud Universiteit, Nijmegen. Vanuit filosofisch perspectief doet hij aan onderzoek in domeinen als religie- en mystiektheorie, holocaustreceptie, lacaniaanse theorie en kunst- & cultuurkritiek. Hij publiceerde onder meer: Eros & Ethics. Reading Lacan’s Seminar VII (Albany NY: SUNY Press, 2009); Goden breken. Essays over Monotheïsme (Amsterdam: Boom, 2010); Auschwitz mon amour: Over Shoah, fictie en liefde (Amsterdam: Boom 2012); Žižek (Amsterdam: Boom, 2012); Niets dan liefde. Het vileine wonder van de gift (Amsterdam: Sjibbolet, 2012); Zelfloos. De mystieke afgrond van het moderne Ik (Utrecht: Kok, 2017); Het Münchhausenparadigma. Waarom Freud en Lacan ertoe doen (Nijmegen: Vantilt, 2019).

 

Praktische informatie

Bijeenkomsten 2020/2021: 17 sept, 15 okt, 19 nov, 14 jan, 18 febr, 18 maart

Tijd: 19.30 – 21.30 u

Te lezen: Michel Foucault - Bekentenissen van het vlees (ISBN 9789024423941)

 

Corona
In verband met de huidige situatie rondom Covid-19 bieden we twee mogelijkheden aan om de cursus te volgen: fysieke aanwezigheid in de boekhandel en middels online live beeldverbinding. Boekhandel Van Piere handhaaft de geldende regelgeving van dat moment.

 

Cursusgeld: €105 euro. De aanschaf van het boek en het cursusgeld kunnen zowel in de winkel als middels een factuur voldaan worden via info@vanpiere.nl

Aanmelden kan via info@vanpiere.nl of in de winkel.

Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 21.00 uur besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris