Studieclub Heidegger onder leiding van Charles Vergeer

In 1927 verscheen Sein und Zeit van Martin Heidegger. Gepubliceerd werden alleen de beide eerste afdelingen van het eerste deel. De vier verdere afdelingen werden wel geschreven, maar de teksten werden door Heidegger vernietigd. Hij beschouwde zijn meesterwerk als een grotendeels mislukte poging en een wijze van denken waar hij nauwelijks gehoor voor vond. Nochtans werd dit boek een van de meest invloedrijke geschriften van de wijsbegeerte van de twintigste eeuw.

Het boek stelt de meest fundamentele en tevens grondig vergeten vraag naar het zijn. Wat bedoelen we als we zeggen dat iets is? Een woord in de westerse wijsbegeerte al vrijwel meteen bedekt door andere woorden: waarheid, werkelijkheid, wezen, idee. Heidegger neemt de vraag naar het zijn op vanuit het enige wezen dat die vraag stelt. Alleen door de wijze waarop wij er zijn, tijdelijk, toont het zijn zich. Er wordt in Sein und Zeit een geheel nieuwe taal gehanteerd. Nergens is er sprake van het 'ik', maar van het er-zijn, geworpenheid, ek-sistentie, authenticiteit. Een taal die na de oorlog door de Franse existentialisten gesproken zal worden, en door Heidegger weer verworpen wordt. Thema's als angst, schuld, eindigheid en de dood in de ogen zien komen in het boek ter sprake.

 

Praktische informatie

Bijeenkomsten 2019/2020

16-9, 21-10, 18-11, 20-1, 17-2, 16-3, 20-4, 18-5

Tijd 19.30 – 21.30 u

Locatie Boekhandel Van Piere

Te lezen Zijn en tijd door Martin Heidegger

Cursusgeld 125 euro. De aanschaf van het boek en het cursusgeld kunnen zowel in de winkel als middels een factuur voldaan worden via info@vanpiere.nl

Aanmelden kan via info@vanpiere.nl of in de winkel.

Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris