Studieclub Freud en Lacan onder leiding van Marc de Kesel

In een oververhitte beeldcultuur als de onze is een theorie die verbeelding en fantasie ernstig neemt tot waar die ons in de kern van ons Ik raakt, meer dan welkom. Reden waarom Freud en Lacan er nog steeds toe doen.

In de psychoanalyse gaat het niet enkel over verdrongen seksuele driften. Het gaat er vooral over dat seksualiteit en drift – en het hele bestaan – op verbeelding drijven. Dat ons driftige Ik ons maar al te vaak meesleurt in tomeloze fantasie, is maar één facet dat door deze theorie wordt belicht. Een ander is dat ook dit Ik zelf zijn grond heeft in fantasie, in een onbewuste verbeelding die wij niet beheersen maar waardoor wij beheerst worden.

Aan de hand van zijn boek Waarom Freud & Lacan ertoe doen legt Marc de Kesel de theorieën van Freud en Lacan uit en zet hij aan om na te denken over de ‘moderne’ conditie van onze hedendaagse cultuur.

 

Over Marc de Kesel:
Marc De Kesel (dr. in de wijsbegeerte) is Directeur Interne & Externe Zaken aan het Titus Brandsma Insituut, Radboud Universiteit, Nijmegen. Vanuit filosofisch perspectief doet hij aan onderzoek in domeinen als religie- en mystiektheorie, holocaustreceptie, lacaniaanse theorie en kunst- & cultuurkritiek

 

Praktische informatie

Bijeenkomsten 2019/2020

19-9, 17-10, 21-11, 16-1, 20-2, 19-3

Tijd 19.30 – 21.30 u

Locatie Boekhandel Van Piere

Te lezen Het Münchhausenparadigma, waarom Freud en Lacan ertoe doen door Marc de Kesel

Cursusgeld 95 euro. De aanschaf van het boek en het cursusgeld kunnen zowel in de winkel als middels een factuur voldaan worden via info@vanpiere.nl

Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr2 : libris