Lees Spengler

Aankondiging Lees Spengler, een studieclub over de klassieker De ondergang van het Avondland, (Oswald Spengler) met filosoof Dr. Charles Vergeer.

Onder leiding van de filosoof Dr. Charles Vergeer worden acht avonden besteed aan het lezen en bespreken van de visie van Oswald Spengler. Iedere avond wordt een gedeelte van het boek besproken, wat vooraf aan studiemateriaal is opgegeven. Charles Vergeer zal in een dialoog duiding geven aan de tijdsgeest en in hoeverre deze vandaag de dag nog relevant is.

Over De ondergang van het Avondland

Spengler schreef  De ondergang van het Avondland in een tijd die in veel opzichten lijkt op de onze. De Eerste Wereldoorlog was net achter de rug en de gevoelens en ideeën die ten grondslag lagen aan de Tweede Wereldoorlog begonnen zich te roeren. De ondergang van het Avondland bood richting, een idee van waar het naartoe ging met de wereld. Het werk werd bejubeld of verguisd, en was in elk geval veelbesproken. Van conservatieve denkers tot linkse cultuurcritici: de hele wereld was destijds ‘in de ban van Spengler’.

Honderd jaar na verschijnen is Oswald Spengler relevanter dan ooit. De wereld om ons heen staat op een kantelpunt. Zaken die decennialang vanzelfsprekend waren, staan ter discussie. De ondergang van het Avondland biedt een manier van denken die in 2017 weer net zo actueel is als toen. En nog steeds roept het boek om discussie.  

Het is voor het eerst dat het bijzondere, omvangrijke en invloedrijke werk vertaald is naar het Nederlands. Hoewel het werk in de periode 1918-1922 werd geschreven, is het nog steeds een invloedrijk tegengeluid op het idee dat de geschiedenis één universele ontwikkeling doormaakt die leidt tot vooruitgang, welvaart, vrede en gelijkheid.

Naast de vertaling lanceert Uitgeverij Boom daarom een website die verder gaat waar het boek ophoudt. Tal van opiniemakers en intellectuelen lichten de actualiteit van het boek toe en bediscussiëren die. Ook biedt de website door samenvattingen, annotaties en videocolleges de hedendaagse lezer een handvat om de 100 jaar oude tekst te begrijpen en met het heden te confronteren. www.LeesSpenger.nl is nu nog onder constructie en gaat live bij verschijning van De ondergang van het Avondland, op 10 oktober.

 

Over Dr. Charles Vergeer

Dr. Charles Vergeer (1947) is docent filosofie en ethiek aan de Fontys Hogescholen te Eindhoven en publicist. Daarnaast recenseert hij boeken voor het tijdschrift Filosofie. Hij promoveerde bij prof. Cornelis Verhoeven op een dissertatie over Heraclitus.

Praktische informatie Lees Spengler onder leiding van Charles Vergeer

 

 Data bijeenkomsten: 23 oktober, 20 november, 22 januari, 26 februari, 26 maart, 23 april, 28 mei en 18 juni.

Tijd: 20.00 - 22.00 uur

Locatie: Boekhandel Van Piere

Te lezen: Oswald Spengler, De ondergang van het Avondland. (verschijning 10 oktober, 89 euro)

Cursusgeld Lees Spengler 95 euro, inclusief koffie/thee en goodiebag.

De aanschaf van het boek en contributie van de studieclub kunnen zowel in de winkel als middels een factuur voldaan worden, via info@vanpiere.nl.

Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 22 december 2017 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris