Carel ter Linden over de mooiste bijbelverhalen

Voor Bijbelse Miniaturen heeft ds Carel ter Linden zeventig bijbelverhalen gekozen, waarvan hij tracht hun betekenis in de kern te raken.
Wij hebben hem gevraagd op donderdag 22 november bij ons over zijn boek te komen vertellen. Hij zal daarbij aandacht geven aan het karakter van deze verhalen, die stammen uit een andere cultuur dan de onze, en zonder de nodige toelichting gemakkelijk worden misverstaan. Hij zal ter illustratie een aantal korte verhalen eruit lichten.
 
We laten hem hierbij graag zelf aan het woord:

‘Het begon met een telefoontje van de NCRV/KRO: of ik wekelijks een bijbelverhaal wilde vertellen in hun weekendprogramma. Ik kreeg daar drie minuten voor. Ik zei: ‘Dat meen je niet. Dat kan niet. Vroeger kreeg ik er négen!’ Maar het bleef, met veel verontschuldigingen, bij drie minuten. ‘Het is echt een andere tijd, men is niet meer gewend om lang te luisteren.’
  Ik dacht: laat ik eens kijken wat ik ervan kan maken, en ik begon met een eenvoudig verhaal: dat van Kain en Abel. Het viel me niet tegen, ik kon in elk geval de kern ervan raken,  en ik ging verder, tot ik er tien had. Zo ging er vanaf januari 2017 wekelijks een verhaal de lucht in, onder de titel ‘Bijbelse Miniaturen’. Nu vormen ze een boek met zeventig verhalen. Ze zijn nog steeds kort, al kon ik nu gelukkig het nodige aanvullen. Verhalen over Adam en Eva, over Abraham, Mozes, over Jona en het Hooglied en over Jezus van Nazareth. Verhalen die onze voorouders hebben ontroerd en onze cultuur tot op vandaag diepgaand hebben beïnvloed.
  Wie geneigd is de verhalen te verstaan als een soort reportage van bepaalde gebeurtenissen, moet ik teleurstellen. Zij stammen uit een cultuur waarin men gewend was levenswijsheid in verhaalvorm aan elkaar over te dragen. Levenslessen waarmee men elkaar in het oude Israël bemoedigde, en die vaders en moeders hun kinderen meegaven als bouwstenen voor het leven.  Nu leven wij in een tijd, waarin mensen om welke legitieme redenen ook de kerk niet meer van binnen zien, of nooit hebben gezien. Een tijd waarin het hele geloof in een ‘God’ die deze wereld geschapen zou hebben en ons mensen ‘hoort’ en ‘ziet’, voor velen – niet zonder reden – een vraagteken wordt.
  Het zou een onnoemelijk verlies zijn als dat zou betekenen dat die oude verhalen waarin wij onszelf als in een spiegel tegenkomen – of wij onszelf nu gelovig noemen of niet – ons niet meer zouden bereiken.
  Er zijn soms maar drie minuten voor nodig.’

Carel ter Linden, als dominee betrokken bij diverse koninklijke huwelijken en uitvaarten, groeide op in Den Haag en was, na een studie rechten en theologie, drie jaar legerpredikant in Ossendrecht. Daarna stond hij in Hoogvliet, Oegstgeest en Den Haag, waar hij zestien jaar lang aan de Kloosterkerk verbonden was.

i.s.m. de Walburgiskerk
22 november 2018
20.00 – 22.00 uur
Locatie: Walburgiskerk

Toegangskaarten € 10,00
Reserveren is mogelijk, mits de kaarten binnen twee weken na reservering worden afgehaald.

 

 

 

 

 

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris