Literatuurfestival Nieuw Zutphens Peil

Op 21 september, de eerste dag van de Boekenweek voor jongeren, vindt de allereerste editie van literatuurfestival Nieuw Zutphens Peil plaats, een cultureel initiatief van Boekhandel Van Someren & Ten Bosch en de vier middelbare scholen van Zutphen. Nieuw Zutphens Peil is een uniek evenement voor alle ruim 700 vijfdeklassers havo en vwo.  De leerlingen maken die dag op verschillende, veelal bijzondere locaties kennis met vijftien bekende Nederlandse schrijvers, onder wie Adriaan van Dis, Tjitske Jansen, Alex Boogers en Marieke Lucas Rijneveld.

Het festival opent om 10.00 uur op het publieke plein voor het stadhuis, met muziek van leerlingen, een welkom van de burgemeester en een speciaal voor dit festival geschreven rap van de Zutphense en inmiddels landelijk bekende rapper Pjotr Golsteyn. Daarna verspreiden de leerlingen zich in groepen van 50 door de stad, voor een route langs drie uitverkoren auteurs.

Nooit eerder werd er in Nederland een dergelijk festival georganiseerd, met 700 voorbereide leerlingen tegelijk, in een festivalvorm waarbij ook nog eens vanuit historische locaties wordt gewerkt. Voorafgaand aan het festival hebben de leerlingen zich in de les verdiept in het werk van de optredende schrijvers, hebben ze vragen voorbereid en bewust gekozen voor de auteurs die ze graag willen zien en horen.

Het doel van dit festival is allereerst het kweken van leesplezier bij de scholieren. Juist in een tijd van ontlezing, digitalisering en afkalving van het literatuuronderwijs is het belangrijk dat jonge mensen op een levendige manier kennismaken met schrijvers en zo ervaren wat de kracht van literatuur kan zijn.
Daarnaast wil het festival laten zien dat de combinatie jongeren en literatuur fantastisch kan zijn. De uiteindelijke doelstelling is natuurlijk dat de leerlingen gaan lezen en dat ze ontdekken dat literatuur zoveel meer is dan een verplicht onderdeel van de les Nederlands. Adriaan van Dis bijvoorbeeld gaat vertellen hoe het lezen van een gedicht zijn leven veranderde.

Uiteindelijk zal deze dag een dag van verbinding zijn: tussen de leerlingen en de schrijvers, tussen de leerlingen onderling en tussen de leerlingen en hun stad.

Deelnemende schrijvers zijn: Özcan Akyol, H.C. ten Berge, Alex Boogers, Ellen Deckwitz, Adriaan van Dis, Auke Hulst, Tjitske Jansen, Alma Mathijsen, Jaap Robben, Marieke Lucas Rijneveld, Bas Steman, Annelies Verbeke, Bert Wagendorp, Niña Weijers en Maartje Wortel.

Nieuw Zutphens Peil wordt georganiseerd door Boekhandel Van Someren & Ten Bosch, in samenwerking met de middelbare scholen en een klein groepje enthousiaste vrijwilligers. De gemeente Zutphen steunt het festival.

Met dank aan de locaties/sponsors: Bibliotheek Zutphen, Peter van der Boom en Magda van der Wulp, East Sound, Gemeente Zutphen, Genietcafé, Luxor Theater, v/h Mispelblom,  Atelier 't Pakhuys, Musea Zutphen, Ernst en Selma Verster, Walburgiskerk, Marc Weikamp.

21 september 2018
10.00-14.30 uur
Overal in de stad
Publieke opening: 10.00 uur voor de Walburgiskerk

 

 

 

Waarom Libris
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr1 : libris