Paul van Tongeren over Nietzsche

Ter gelegenheid van de Maand van de Filosofie vertelt Paul van Tongeren over Nietzsche’s Vrolijke wetenschap, misschien wel zijn mooiste boek, en in ieder geval het beste boek om met de vele aspecten van Nietzsche’s denken kennis te maken.
Maar het is ook een dubbelzinnig boek. De vrolijkheid van deze wetenschap heeft soms wrange kanten, de vrijheid van de vrije geest die hier spreekt, lijkt soms op een gevaarlijke vogelvrij-verklaring. Dat heeft alles te maken met de ‘dood van God’ en het nihilisme die in dit boek worden ‘aangekondigd’, en waarvan Nietzsche zelf slechts geleidelijk aan de huiveringwekkende betekenis lijkt te gaan ontdekken.

Paul van Tongeren is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is vooral werkzaam op het gebied van het Nietzsche-onderzoek en op dat van de fundamentele wijsgerige ethiek en haar geschiedenis. Voor zijn Nietzsche-lezing zal hij gebruikmaken van en spreken over de nieuwe Nederlandse vertaling van de Vrolijke wetenschap. Van zijn Nederlandstalige boeken zijn relevant: Nietzsche (Elementaire Deeltjes nr. 36) en Het Europese nihilisme. Friedrich Nietzsche over een dreiging die niemand schijnt te deren en Leven is een kunst. Over morele ervaring, levenskunst en deugdethiek.

Maand van de Filosofie
17 april 2019
20.00 – 21.30 uur
Locatie: Coehoornsingel 1

Toegangskaarten € 10,00
U kunt hier reserveren

 

 

 

Waarom Libris
Boekbestellingen worden t/m 26 december 2018 GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 23.00 besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Bijna 100 aangesloten kwaliteitsboekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris